Spomladanski quiche s šparglji in bučko

0 comments

Kiš, quiche, pita! Vseeno, kako jo poimenujemo, važno je, da je odlična. Že res, da recept v imenu vsebuje besedo spomladanski, če pa uporabiš zelenjavo, ki je na voljo poleti, je lahko tudi poletni quiche. Priprava tega quicha je zaradi testa malo bolj zamudna, a vseeno enostavna, testo pa lahko pripraviš tudi vnaprej.

Quiche ni nekaj, kar bi delala pogosto. Predvsem zato, ker priprava testa vzame nekaj časa. Ko si zaželim quichu podobne pite, največkrat naredim kar pito brez testa – navodila najdi v receptu Zelenjavno-sirova pita. Odlična je!

Odličen pa je tudi tale današnji quiche. Ko enkrat pripraviš testo, gre vse en-dva-tri. In okus? Njam! Če v trgovini najdeš že narejeno testo za pite, je pol dela že narejenega.

Pripravo testa razložim v nadaljevanju, za še lažjo predstavo pa si poglej video Thomasa iz testne kuhinje Marthe Stewart. Navodila so za dve piti, seveda pa lahko uporabiš le polovične sestavine, tako kot sem jih jaz. Jaz sem izpustila tudi sladkor.

Pa še nekaj pomembnih informacij za uspešno pripravo spomladanskega quicha:

  • Uporabiš lahko katero koli mešanico zelenjave, njej nato prilagodi uporabo dišavnic. Uporabi bučke, špinačo, gobe, papriko …
  • Trik v uspešnem quichu je razmerje med jajci in mlekom – vedno naj bo 1:2 v prid mleka.
  • Del mleka lahko nadomestiš tudi s smetano za kuhanje ali smetano za stepanje.
  • Testo lahko pripraviš tudi v mešaniku, saj moraš ročno delati hitro, ker je nujno, da je testo mrzlo.

Za pripravo potrebuješ naslednje sestavine.

Najprej čim hitreje in z čim bolj hladnimi rokami – ali pa z mešalnikom – pripravi testo. Skupaj zmešaj moko in sol, nato dodaj kockice zelo mrzlega masla. Dodaj toliko vode, da se testo, ko ga sprimeš s prsti, drži skupaj.

Testo naj se hladi v hladilniku, nato pa ga oblikuj in daj še malo hladiti.

Testo najprej slepo speci, nato pa nekaj minut še brez uteži.

Pripravi še nadev in smetanov preliv. V pito razporedi nadev, nato pa prek prelij smetanov preliv.

Pito še okrasi in speci.

Čudovit je!

 

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Spomladanski quiche s šparglji in bučko


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 20 minut + 45 minut za ohlajanje testa
  • Cook Time: 90 minut
  • Total Time: 2 uri in pol
  • Yield: za 2 lačni osebi 1x

Description

Kiš, quiche, pita! Vseeno, kako jo poimenujemo, važno je, da je odlična. Že res, da recept v imenu vsebuje besedo spomladanski, če pa uporabiš zelenjavo, ki je na voljo poleti, je lahko tudi poletni quiche. Priprava tega quicha je zaradi testa malo bolj zamudna, a vseeno enostavna, testo pa lahko pripraviš tudi vnaprej.


Ingredients

Scale

Sestavine za testo:

  • 165 g moke
  • 113 g masla
  • 1/2 žličke soli
  • približno 0,5 dcl ledene vode

Sestavine za nadev:

  • 1 šalotka
  • 1 zelena bučka
  • 1 šopek špargljev
  • 1/2 male pločevinke kuhanega graha
  • 140 g sira
  • 160 g mleka; lahko tudi 2 dela mleka in 1 del smetane za kuhanje/stepanje
  • 80 g jajc (približno 2 jajci)
  • sol
  • poper
  • olje
  • sveža meta

Instructions

  1. Pripravi testo: Skupaj zmešaj moko in sol, nato pa dodaj kockice zelo mrzlega masla. Dodaj toliko vode, da se testo, ko ga sprimeš s prsti, drži skupaj. Oblikuj disk, ga zavij v folijo in postavi v hladilnik za pol ure. Ohlajenega razvaljaj, oblikuj v pekač (premera 23 cm) in še za 15 minut postavi v hladilnik.
  2. Speci testo: Na testo položi papir za peko, čez surov riž (ali uteži za peko ali suh fižol ali suho lečo) in peci 40 minut pri 190°C, nato pa brez uteži še 15 minut.
  3. Pripravi nadev: Na žlici olja zmehčaj sesekljano šalotko, dodaj kolute bučke in na koščke narezane šparglje. Posoli in popopraj, na koncu dodaj še grah in sesekljano meto.
  4. Pito sestavi: Na testo razporedi polovico sira, nato vso zelenjavo in nato spet sir. Skupaj zmešaj jajca, mleko in malo soli ter mešanico prelij prej zelenjave in sira. Na vrh razporedi prihranjene vršičke špargljev in popopraj.
  5. Pito speci: Peci približno pol ure v pečici, ogreti na 190°C. Quiche je dober topel, lahko pa ga postrežeš tudi sobne temperature. Čisto ok se pa tudi pogreje.

Notes

Ko si zaželiš quichu podobne pite brez testa, naredi Zelenjavno-sirovo pito. Odlična je!

Če uporabiš zelenjavo, ki je na voljo poleti, je to lahko tudi poletni quiche.

Uporabiš lahko katero koli mešanico zelenjave, njej nato prilagodi uporabo dišavnic. Uporabi bučke, špinačo, gobe, papriko …

Trik v uspešnem quichu je razmerje med jajci in mlekom – vedno naj bo 1:2 v prid mleka.

Del mleka lahko nadomestiš tudi s smetano za kuhanje ali smetano za stepanje.

Testo lahko pripraviš tudi v mešaniku, saj moraš ročno delati hitro, ker je nujno, da je testo mrzlo.

Zgoraj naštete sestavine so za pekač premera 23 cm.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.