Spomladanski quiche s šparglji in bučko

, 26. Jun 2018 | No Comments

Kiš, quiche, pita! Vseeno, kako jo poimenujemo. Važno je, da je odlična! Že res, da recept v imenu vsebuje besedo spomladanski, če pa uporabiš zelenjavo, ki je na voljo poleti, je lahko tudi poletni quiche. Priprava tega quicha je zaradi testa malo bolj zamudna, a vseeno enostavna, testo pa lahko pripraviš tudi vnaprej.

Quiche ni nekaj, kar bi delala pogosto. Predvsem zato, ker priprava testa vzame nekaj časa. Ko si zaželim quichu podobne pite, največkrat naredim kar pito brez testa – navodila najdi v receptu Zelenjavno-sirova pita. Odlična je!

Odličen pa je tudi tale današnji quiche. Ko enkrat pripraviš testo, gre vse en-dva-tri. In okus? Njam! Če v kateri trgovini najdeš že narejeno testo za pite, je pa sploh zmaga tvoja.

Pripravo testa razložim v nadaljevanju, za še lažjo predstavo pa si poglej video Thomasa iz testne kuhinje Marthe Stewart. Navodila so za dve piti, seveda pa lahko uporabiš le polovične sestavine, tako kot sem jih jaz. Jaz sem izpustila tudi sladkor.

Pa še nekaj pomembnih informacij za uspešno pripravo spomladanskega quicha:

  • Uporabiš lahko katero koli mešanico zelenjave, njej nato prilagodi uporabo dišavnic. Uporabi bučke, špinačo, gobe, papriko …
  • Trik v uspešnem quichu je razmerje med jajci in mlekom – vedno naj bo 1:2 v prid mleka.
  • Del mleka lahko nadomestiš tudi s smetano za kuhanje ali smetano za stepanje.
  • Testo lahko pripraviš tudi v mešaniku, saj moraš ročno delati hitro, ker je nujno, da je testo mrzlo.

Recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 2 lačni osebi)

Sestavine za testo:

  • 165 g moke
  • 113 g masla
  • 1/2 žličke soli
  • približno 0,5 dcl ledene vode

Sestavine za nadev:

  • 1 šalotka
  • 1 zelena bučka
  • 1 šopek špargljev
  • 1/2 male pločevinke kuhanega graha
  • 140 g sira
  • 160 g mleka (po potrebi brez laktoze); lahko tudi 2 dela mleka in 1 del smetane za kuhanje/stepanje
  • 80 g jajc (približno 2 jajci)
  • sol
  • poper
  • olje
  • sveža meta

PRIPRAVA

Najprej pripravi testo. Skupaj zmešaj moko in sol, nato dodaj kockice zelo mrzlega masla. Dodaj toliko vode, da se testo, ko ga sprimeš s prsti, drži skupaj.

Oblikuj disk, ga zavij v folijo in postavi v hladilnik za pol ure.

Ohlajenega razvaljaj, oblikuj v pekač (premera 23 cm) in še za 15 minut postavi v hladilnik.

Na testo položi papir za peko, čez surov riž (ali uteži za peko ali suh fižol ali suho lečo) in peci 40 minut pri 190°C, nato pa brez uteži še 15 minut.

Nato pripravi nadev. Na žlici olja zmehčaj sesekljano šalotko, dodaj kolute bučke in na koščke narezane šparglje. Posoli in popopraj, na koncu dodaj še grah in sesekljano meto.

Na testo razporedi polovico sira, nato vso zelenjavo in nato spet sir. Skupaj zmešaj jajca, mleko in malo soli …,

ter mešanico prelij prej zelenjave in sira. Na vrh razporedi prihranjene vršičke špargljev in popopraj.

Peci približno pol ure v pečici, ogreti na 190°C. Quiche je dober topel, lahko pa ga postrežeš tudi sobne temperature. Čisto ok se pa tudi pogreje.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply