Enostavna špargljeva pita

, 6. Jun 2017 | 2 Comments

Receptov za pite ni nikoli dovolj! Sploh za pite, ki se pripravijo v manj kot pol ure, ki so božansko dobre in ki so tako lepe, da jih je prav škoda pojest … no, skoraj. Ta pita je super kot samostojna jed le z nekaj solate, v manjših porcijah pa je idealna za predjed ali prigrizek. Njam!

Ne pripravljam veliko pit, morda le nekaj na leto. Ko se spomni, da moram najprej narediti testo, ki mora še počivati, potem pa testo še slepo speči, potem pa še nadevati in še enkrat speči, me mine. Resnično. Rada pripravljam enostavnejše jedi, ki pa so kljub temu odlične. Ta pita je že taka.

Včasih sem uporavljala predvsem zamrznjeno listnato testo. Tega sem morala vedno čez noč odtajati in priznam, da me je večkrat minilo. Odkar vem, da se da kupit listnato testo, ki ni zamrznjeno in ga imaš lahko v hladilniku, sem presrečna. Lahko mislim le toliko vnaprej, da testo kupim, nisem pa pod pritiskom, da ga moram nujno porabit, ker sem ga ravnokar odmrznila. In ne le, da je Lidlovo testo priročno, še fino je.

Ko sem pripravila to jed za fotkanje, sem jo pojedla v dveh dneh. Kot glavno jed. Enkrat sem jo jedla še čisto toplo z veliko skledo solate, za kosilo naslednji dan pa sem jo obogatila še s pečenim jajcem na oko. Božanska je bila. Včasih paše, da Domna ni doma.

Priprava pite je enostavna. Listnato testo razvaljaj na pravokotnik – na približno 25 cm x 40 cm. Če uporabiš Lidlovo testo, ga le odvij, saj je že razvaljano.

Za lepši izgled šparglje polagaj izmenično v levo in desno. Najboljše je, če uporabiš tanjše šparglje. Brez skrbi, v vsakem pokcu špargljev najdeš malo tanjše in malo debelejše. Debelejše uporabi v kakšnem drugem receptu. Če pa tanjših špargljev ne dobiš, ne obupuj. Šparglje nareži na manjše kose in jih razporedi na celotno površino. Pita morda ne bo tako simetrično izgledajoča, božanskega okusa bo pa še vedno.

Recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 2 lačni osebi)

  • 1 paketek listnatega testa
  • 1 šopek čim tanjših špargljev
  • 125 g skute
  • 4 žlice sveže naribanega parmezana
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 žlička limonine lupinice
  • 1 konica noža muškatnega oreščka
  • 4 kosi v olje vloženih sušenih paradižnikov (neobvezno)
  • 4 vejice (svežega) timijana
  • sol
  • poper
  • olivno olje

PRIPRAVA

Listnato testo razvaljaj na pekač, obložen s papirjem za peko. Centimeter od roba zareži (a ne do konca!), da narediš rob ter testo z vilico po vsej površini prešpikaj.

Testo peci 15 minut na 200°C. Nič hudega, če se napihne. Ko ga vzameš iz pečice, se umiri in uplahni.

Skupaj zmešaj skuto, nakockan paradižnik, limonin sok in lupinico, muškatni prešček, timijan in malo soli in popra.

Šparglje nareži na širino listnatega testa in jih pokapaj z oljem, potresi s soljo in poprom ter vse vmasiraj v šparglje.

Pečeno testo vzemi iz pečice in pusti počivati 5 minut. Testo znotraj roba namaži s skutinovo zmesjo, potem pa nanj razporedi šparglje …

…in vse potresi z naribanim parmezanom.

Še malo popopraj in peci še 15 minut. Pečeno pito vzemi iz pečice, po želji še malo okrasi s parmezanom, …

…razreži in postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Sabina
    June 12, 2017

    Njami se vidi. Ne dvomim, da nam bo všeč.

    Reply
    • Barbara
      June 12, 2017

      Odlično! Upam, da tekne. Pa poročaj. 😉

      Reply

Leave a Reply