Bi fantastično, osvežilno in luštno jed, pripravljeno v petih minutah? Potem naredi te bruskete. Osnova so s česnom in olivnim oljem odišavljeni popečeni kruhki, magija pa se zgodi, ko jih obložiš z mešanico paradižnika in mocarele. Njam!
Tokrat sem za bruskete uporabila belo štručko, lahko pa uporabiš kateri koli kruh. Odlične bruskete lahko pripraviš tudi s francosko štručko, polnozrnatim kruhom ali pa, mojim najljubšim, ajdovim kruhom z orehi.
Kruhke lahko popečeš na ponvici v kuhinji, ali pa na žaru. Popeci jih na hitro, potem pa še vroče premaži z razpolovljenim strokom česna. Tega koraka ne preskoči, saj topel kruhek odlično vpije okuse česna, ki pa nikako ni premočan, saj kruhke le odišavi. Ko kruhke pokapaš še z malo olivnega olja, pa imaš čudovito osnovo za paradižničke z mocarelo.
Bruskete lahko pripraviš tudi s češnjevimi paradižnički, te nareži na polovičke ali četrtinke. Seveda je najboljše, če uporabiš zrel in sladek paradižnik. Zato je ta jed odlična poletna jed, ko so zreli in sladki paradižniki najbolj dostopni.
V tem receptu sem uporabila mocarelo, lahko pa uporabiš tudi feto. Ker je feta mehkejša, je ne zmešaj s paradižnikom, saj bi se skupaj s paradižnikom preveč spackala, zato jo le potresi nad paradižniki.
Ta odličen in nadvse impresiven recept je pripravljen v sodelovanju s super ekipo iz Lidl Slovenija, uporabila pa sem izključno njihove odlične sestavine. Priporočam, da njihove sestavine izbereš tudi ti.
SESTAVINE (za 2 osebi)
- 1/2 belega hlebca
- 1 strok česna
- 4 paradižniki
- 1 zavojček oz. 125 g mocarele
- bazilikini lističi
- sol
- poper
- olivno olje
- 1 žlica kisa
PRIPRAVA
Paradižnikom odstrani sredico (nikar je ne zavrzi, uporabi jo v katerem drugem receptu!) in jih nareži na majhne kockice.
Na kockice nareži tudi mocarelo. Bazilikine lističe nareži na rezinice. Mocarelo, paradižnik in baziliko prenesi v skodelico, vse posoli in popopraj ter prelij s kisom in žlico olivnega olja.
Premešaj, poskusi in dodelaj, če je potrebno. Kruhke na obeh straneh popeci na suhi ponvi, pečene premaži z razpolovljenim strokom česna in pokapaj z olivnim oljem.
Na odišavljene kruhke razporedi paražnikovo mešanico, jih pokapaj še z nekaj olivca in popopraj. Bruskete okrasi z bazilikinimi lističi in takoj postrezi.