Odlične mesne kroglice iz pečice

1 comment

Te mehke, sočne in okusa polne mesne kroglice so čudovite za v juhe, sendviče, razne omake, solate oziroma kakor koli si jih že zaželiš. Pripraviš jih nadvse hitro in spečeš v pečici. Ohlajene lahko tudi zamrzneš in uporabiš kasneje.

V trgovinah se že dobijo predpripravljene mesne kroglice, ampak domače so vedno nepredstavljivo boljše. Pripraviš jih z mesom po izbiri, nekaj začimbami, v mleko namočenimi drobtinami in jajcem. Namesto koščkov čebule in česna, ki so za nekatere v mesnih kroglicah moteče, sem uporabila raje sušeno čebulo in mleti česen. Okus je enak, tekstura pa še bolj gladka. Zaradi uporabe origana, sveže mete in peteršilja, imajo te čudovite kroglice mediteranski pridih in so res sveže in nadvse božanske. Te kroglice iz povprečja povzdigne še nekaj naribane limonine lupinice. Božansko!

Z maso nato oblikuješ kroglice, jih postaviš na pekač, obložen s papirjem za peko in spečeš v pečici. Nič packanja in špricanja torej! Uporabiš jih nato lahko kakor koli že želiš. Lahko jih daš v juhe, lahko jih potunkaš v razne omake (paradižnikova, smetanova, zelenjavna …), jih vtakneš v sendviče, jih postrežeš z različnimi pomakami (humus, salsa, ranch omaka …) ali pa so proteinski del tvoje najljubše solate. Možnosti je res veliko. Ker so res dobre, pazi, ko jih vzameš v pečice, saj božansko dišijo in ti povem iz izkušenj, da jih veliko lahko prav hitro poješ direktno s pekača.

V kroglicah se najahajo naslednje sestavine:

  • MESO: Za tokratno fotkanje sem uporabila polovico govedine in polovico svinjskega mesa. Uporabiš pa lahko katero koli meso želiš. Uporabi piščančjega, puranjega, teletino, jagnjetino, govedino, svinjsko …
  • DROBTINE Z MLEKOM: Da bodo kroglice mehke, sočne in se med peko ne bodo izsušile, najprej drobtinam dodaj nekaj mleka, da jih drobtine popijejo. Nato pa napite drobtine vmešaj k mesu.
  • ZAČIMBE IN DIŠAVNICE: Namesto sesekljanih svežih koščkov čebule in česna, sem tokrat za bolj gladko teksturo uporabila raje sušeno čebulo in mleti česen. Če bi raje sveže sestavine, česen in čebulo naribaj (ali RES drobno sesekljaj), nato pa dobro vmešaj v meso. V masi je še origano, kumin (ki ga lahko izpustiš, če ga nimaš, vendar pa doda čudovit okus in vonj, zato si ga le priskrbi, če lahko) ter sveža meta in peteršilj. Seveda ne smeš pozabiti še na sol in poper.
  • LIMONINA LUPINICA IN JAJCE: Jajce poskrbi, da se masa drži skupaj, limonina lupinica pa kroglice osveži in odišavi, zato je, če se le da, ne izpusti.

Priprava kroglic je res enostavna. Da bodo kroglice RES odlične, poskrbi da mase ne mečkaš predolgo, da kroglice ne bodo trde in da jih ne pečeš predolgo, da se ne izsušijo. Peci jih le toliko časa, da v notranjosti niso surove.

Kroglice so čudovite sveže pripravljene, se pa tudi dobro pogrejejo in celo odmrznejo. V hladilniku jih lahko hraniš nekaj dni, v zamrzovalniku pa več mesecev. Pazi le, da jih v hladilnik in/ali skrinjo daš ohlajene. Kroglice najlažje odtajaš tako, da jih čez noč postaviš v hladilnik, nato pa pogreješ v ponvi ali v pečici na 160°C le za nekaj minut.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako se te kroglice pripravijo, pa še nekaj idej za uporabo kroglic:

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR – v nadaljevanju sledi kratek slikovni pregled priprave, natančne količine sestavin in korake priprave pa najdi na dnu strani.

V maso daj v mleku namočene drobtine, vse začimbe, dišavnice, limonino lupinico in razžvrkljano jajce. Premešaj le toliko, da se sestavine povežejo – ne mešaj preveč, da kroglice ne bodo trde.

Z žlico ali majhno zajemalko za sladoled oblikuj kroglice in jih speci v pečici.

 

Te kroglice so božanske in res lepo dišijo. Poskusi ne pojesti vseh kar s pekača!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Odlične mesne kroglice iz pečice


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Author: Barbara
  • Total Time: 25 minut
  • Yield: 24 majhnih kroglic 1x

Description

Te mehke, sočne in okusa polne mesne kroglice so čudovite za v juhe, sendviče, razne omake, solate oziroma kakor koli si jih že zaželiš. Pripraviš jih nadvse hitro in spečeš v pečici. Ohlajene lahko tudi zamrzneš in uporabiš kasneje.


Ingredients

Scale

450 g mletega mesa
50 g drobtin
60 ml mleka
1 jajce
1 žlička zrnaste čebule
1 žlička mletega česna
1 žlička zdrobljenega origana
1/2 žličke kumina
1 žlička soli
1/4 žličke popra
1 zvrhana žlica svežih dišavnic (meta in/ali peteršilj)
1/2 žličke limonine lupinice


Instructions

  1. Pečica: Pečico segrej na 220°C.
  2. Masa: Drobtine prelij z mlekom in pusti nekaj minut, da se drobtine mleka napijejo. Nato jih dodaj k mesu. Dodaj še razžvrkljano jajce, vse začimbe, dišavnice in limonino lupinico. Nežno premešaj kar s čistimi rokami – ne mešaj preveč, da kroglice ne bodo zbite.
  3. Oblikovanje: Z žlico oblikuj majhne kroglice. Z navedenimi sestavinami dobiš približno 24 majhnih kroglic.
  4. Peka: Kroglice razporedi na pekač, obložen s papirjem za peko, in peci v ogreti pečici 20 minut.

Notes

Uporabi meso po želji – govedino, teletino, svinjino, puranje ali piščančje meso.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 20 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

One Comment

  1. Odlične so, vsi so oblizovali prste:-)
    Čeprav nisem imela ne kumina ne limonice …
    Perfekten recept, hvala!






Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.