V tej juhi čudoviti zelenjavi družbo delajo božanske mesne kroglice, ki juho naredijo še bolj slastno, še bolj hranljivo in še bolj neubranljivo. Priprava kroglic je enostavna in brez packanja, saj jih spečeš kar v pečici. Ta juha, polna mediteranskih okusov, je pravo malo presenečenje.
Kdo bi si mislil, da juha lahko tako zelo preseneti?! Obožujem juhe, enolončnice, obare, curryje … in vedno iščem nove okuse in kombinacije. Pripravljam in jem jih čez vse leto, vedno pa sem pozorna, da uporabljam čim več sezonskih sestavin, saj so takrat te najboljšega okusa in so tudi najbolj cenovno dostopne. Konec poletja oziroma v začetku jeseni, je še vedno na razpolago veliko odličnih povrtnin, zato sem v juho dala korenje, koromač (lahko uporabiš tudi zeleno) in bučko. Da je juha presenetljiva in malo drugačna od tipične slovenske juhe, sem vanjo tokrat dala mediteranske okuse – origano in za tisto pravo osvežitev juhe še malo limoninega soka. V njej pa se namakajo mesne kroglice, polne mediteranskih okusov. Te so odlične v tej fantastični juhi, lahko pa same uporabiš v mnogih drugih jedeh – v solati, sendvičih, kot mesni del jedi itd.
Jap, ta juha nikakor ne razočara. Okusi v njej so neverjetni. Juha je topla (dobesedno in metaforično), dišeča in res lepo nasitna. Prava poslastica!
V JUHI SE NAHAJAJO:
- MESNE KROGLICE: Za pripravo uporabi katero koli meso – govedino, svinjino, jagnjetino, teletino, piščančje ali puranje meso. Seveda bo izbira mesa vplivala na okus kroglic, dobre bodo v vsakem primeru. Da bodo kroglice lepo sočne, drobtine namoči v mleku, nato pa v maso dodaj še jajce, začimbe in dišavnice. Mesne kroglice ponavadi vedno vsebujejo čebulo in česen, vednar pa sem tokrat, da sem se izognila večjim koščkom obojega, dodala kar čebulo in česen v prahu – okus je enak, priprava pa še lažja. Za odličen okus sem med začimbami izbrala še origano, kumin ter seveda sol in poper. Ker so v tem času še vedno na voljo sveže začimbnice, sem dodala še svež peteršilj in meto. Te kroglice iz povprečja povzdigne še nekaj naribane limonine lupinice. Božansko! Z maso nato oblikuješ kroglice, jih postaviš na pekač, obložen s papirjem za peko in spečeš v pečici. Nič packanja in špricanja torej!
- ZELENJAVA: Juho naredi odlično tudi ravno prav kuhana zelenjava, ki jo za več okusa najprej popraživa na nekaj olja, šele nato zalijeva z zelenjavno osnovo. To je zelo priročen trik, ki vso zelenjavo naredi še boljšo, zato si ga kar zapomni. V juhi imava torej čebulo, korenje, koromač in bučko. Namesto koromača lahko uporabiš stebelno zeleno. Med svežimi zelišči sem izbrala peteršilj in meto.
- BOŽANSKA TEKOČINA: Juhi da največ okusa malenkost popečena zelenjava, zelišča, začimbe – origano da božanski okus – in mesne kroglice. Za poživitev celotne juhe pa na koncu vanjo dodava še nekaj kapljic limoninega soka. Morda zveni čudno, a poskusi – res deluje.
Ta juha je pripravljena brez tipične zakuhe, lahko pa jo seveda še dodatno obogatiš z raznimi jušnimi zakuhami – rezanci, rižem, kuskusom itd.
Priprava juhe je relativno hitra, najdlje traja peka kroglic, vendar lahko juho pripraviš že med peko kroglic, ker jih dodava čisto na koncu. Kroglice lahko seveda pripraviš tudi vnaprej in jih ohlajene hraniš v hladilniku nekaj dni, lahko pa jih tudi zamrzneš. Celotno juho lahko seveda pripraviš tudi vnaprej, v hladilniku te bo počakala več dni.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Preden pogledava, kaj potrebuješ za pripravo, pa še nekaj idej za čudovite pozno-poletne jedi:
- Makarončki iz enega lonca z zelenjavo in sirom
- Sladko zelje: juha z zeljem, krompirjem in zelenjavo
- Pečene bučke in jajčevci v solati s feto
- Ajdova kaša v solati s pečeno zelenjavo
- Čokoladno-bučkino pecivo
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR – v nadaljevanju sledi kratek slikovni pregled priprave, natančne količine sestavin in korake priprave pa najdi na dnu strani.
Najprej pripravi mesne kroglice.
Medtem, ko se kroglice pečejo, pripravi juho. Ko so kroglice pečene, jih dodaj v juho in se čudi fantastičnim okusom!
Ta juhe je tako presenetljivo dobra in res polna zapeljivih mediteranskih okusov. Obožujem jo!
Juha z zelenjavo in mesnimi kroglicami
- Total Time: 30 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
V tej juhi čudoviti zelenjavi družbo delajo božanske mesne kroglice, ki juho naredijo še bolj slastno, še bolj hranljivo in še bolj neubranljivo. Priprava kroglic je enostavna in brez packanja, saj jih spečeš kar v pečici. Ta juha, polna mediteranskih okusov, je pravo malo presenečenje.
Ingredients
Sestavine za mesne kroglice (za približno 24 majhnih kroglic):
- 450 g mesa
- 50 g drobtin
- 60 ml mleka
- 1 jajce
- 1 žlička Kotányi zrnaste čebule
- 1 žlička Kotányi mletega česna
- 1 žlička Kotányi zdrobljenega origana
- 1/2 žličke Kotányi kumina
- 1 žličk soli
- 1/4 žličke Kotányi popra
- 1 zvrhana žlica svežih dišavnic (meta in/ali peteršilj)
- 1/2 žličke limonine lupinice
Sestavine za juho:
- 1/2 srednje velike čebule
- 1/2 gomolja koromača
- 3 majhni korenčki
- 1 zelena bučka
- 1 žlička Kotányi zdrobljenega origana
- 1/2 žličke Kotányi zrnaste čebule
- 1/2 žličke Kotányi mletega česna
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke Kotányi popra
- 1 l vode ali jušne osnove
- 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja
- 1 žlička limoninega soka
Instructions
- Pečica: Pečico segrej na 220°C.
- Mesne kroglice: Drobtine prelij z mlekom in pusti nekaj minut, da se drobtine mleka napijejo. Nato jih dodaj k mesu. Dodaj še razžvrkljano jajce, vse začimbe, dišavnice in limonino lupinico. Nežno premešaj kar s čistimi rokami – ne mešaj preveč, da kroglice ne bodo zbite. Z žlico oblikuj majhne kroglice. Z navedenimi sestavinami dobiš približno 24 majhnih kroglic. Kroglice razporedi na pekač, obložen s papirjem za peko, in peci v ogreti pečici 20 minut.
- Juha: V kozici segrej žlico olja in na segretem prepraži čebulo, koromač, korenje in bučko. Po petih minutah, ko se zelenjava že malo zmehča in malenkost obarva, dodaj origano, česen, čebulo, sol in premešaj. Dolij še vodo ali jušno osnovo in kuhaj približno 10 minut, da se zelenjava zmehča. Juho poskusi in po potrebi dosoli. Juho popopraj, vanjo stresi mesne kroglice (polovica bo za dve osebi dovolj), limonin sok in peteršilj in premešaj. Postrezi in uživaj.
Notes
Kroglic je dovolj za 4 osebe. Če želiš vse kroglice porabiti za to juho, sestavine za juho podvoji. Ali pa polovico kroglic porabi za katero drugo jed.
Uporabi meso po želji – govedino, teletino, svinjino, puranje ali piščančje meso.
Kroglice uporabi za to juho ali druge različne jedi.
Juho lahko pripraviš tudi vnaprej.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut