Domač česnov aioli (majonezina omaka!) z olivnim oljem

0 comments

Čas je, da se enkrat za vselej odpovemo kupljeni majonezi in jo začnemo pripravljati doma. Priprava je tako otročje lahka, da ni izgovora! Domačo bova pripravila z olivnim oljem, vendar pa jo lahko pripraviš tudi z repičnim, če olivnega nimaš. In še dodaten plus – domača majoneza je zagotovo bolj zdrava zato, ker ne vsebuje nobenih E-jev in drugih ohranjevalcev izdelka. In še to – za pripravo potrebuješ le palični mešalnik!

Majoneze sicer ne jem prav pogosto. No, skoraj nikoli. Včasih sem jo jedla le za veliko noč, a odkar jem hren, je odpadla tudi za veliko noč. Vendar pa sem vseeno že nekajkrat pripravila tole majonezo. Pravzaprav je to kar česnov aioli, kar je v oziru na sestavine le majonezina omaka s česnom. Aioli sicer prihaja s Sredozemlja, tradicionalno pa je pripravljen z olivnim oljem in česnom, velikokrat pa tudi še z rumenjakom.

Za pripravo potrebujemo torej olivno olje – da da, lahko je tudi repično olje. Ampak resnično ti raje priporočam hladno stiskano olivno olje, saj je boljše zate. Če ti sam okus olivnega olja ni všeč (nekaterim res ni!), si lahko brez skrbi – se ne čuti! Nato si priskrbi sveže jajce in ga loči na rumenjak in beljak ter beljak shrani in uporabi pri umešanih jajčkih (pri pripravi k celim jajcem enostavno dodaj le še ta preostal beljak). Potrebuješ še česen in limono ter seveda osnovni začimbi, sol in poper. Za še malo dodatnega okusa si priskrbi še malo gorčice.

Priprava je resnično enostavna in neverjetno hitra! Poglejva po korakih (Pozor: natančne mere sestavin in postopek po korakih si v strjeni obliki poglej na koncu objave!):

 1. najprej pripravi vse sestavine: česen olupi in naribaj, jajce pa loči na rumenjak in beljak (ter beljak prihrani za kak drug recept, morda umešana jajčka za večerjo ali zajtrk)
 2. v mešalniku zmiksaj rumenjak, limonin sok in česen
 3. med nenehnim mešanjem dodajaj olje
 4. aioli poskusi in po okusu dodaj še sol in poper ter po potrebi še malo limoninega soka
 5. aioli ohladi in nato postrezi

Vidiš, priprava domače aioli omake je enostavna. In pozor: če želiš le osnovno majonezo, preskoči česen in gorčico, postopek priprave pa je enak opisanemu.

Sedaj, ko veš, kako pripravit to svilnato in diiiiiiišečo omako bi bil pa res greh, da jo kupiš. Kajne?

Ker samo poglej si etiketo te, ki jo imaš v hladilniku. Med sestavinami niso le osnovne sestavine, ki se jih malo prej naštela, kajne? Vsebuje še kup nekih dodatkov in E-jev, ki v pravi domači hrani nimajo kaj iskati. Ja ja, je že res, da obstojnost te domače majoneze ne bo enaka kupljeni. Ampak, ali je res dobro, da jo uporabljaš v svoji prehrani na dnevni ravni? Majoneza naj bo priboljšek, ki si ga z veseljem privošči le občasno.

S čim in kako uporabiti majonezo mi najbrž ni treba naštevati. Dobra je z mesnimi pripravki (s šunko na veliko noč, recimo!), je občasno odlična v sendvičih in morda v hamburgerjih ter je fajn tudi kot pomaka. Nekaj idej ti vseeno prilagam:

Če jo poskusiš, pa mi le sporoči, kako ti je všeč. Še nekaj: ker je sestavin res malo, se potrudi in uporabi le najboljše, kar ti je dosegljivo!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Domač česnov aioli z olivnim oljem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara (Sit Fit)
 • Total Time: 10 minutes

Description

Doma v manj kot desetih minutah pripravi najboljšo majonezino omako v življenju! Osnovni majonezi, ki jo pripravi z olivnim oljem, za okus dodaj še česen in gorčico. Greh bi jo bilo kupiti.


Ingredients

Scale

1 svež rumenjak
2 dcl olivnega olja (hladno stiskanega; lahko tudi repično olje)
¼ žličke gorčice
1 strok naribanega česna
sok približno ½ limone
sol, poper po okusu


Instructions

 1. Pripravi vse sestavine: Česen olupi in naribaj, jajce pa loči na rumenjak in beljak (ter beljak prihrani za kak drug recept, morda umešana jajčka za večerjo ali zajtrk).
 2. Zmiksaj vse sestavine: V mešalniku zmiksaj rumenjak, limonin sok in česen, nato pa med nenehnim mešanjem dodajaj še olje.
 3. Aioli začini: Najprej aioli poskusi, nato pa ga po okusu posoli, popopraj ter po potrebi dodaj še malo limoninega soka.
 4. Postrežba: Aioli ohladi in nato postrezi.

Notes

Na enak način pripravi osnovno majonezo, izpusti le česen in gorčico.

Za pripravo aiolija nujno uporabi svež rumenjak sobne temperature in najboljše hladno stiskano olivno olje (če ga nimaš, lahko vseeno uporabiš repično olje). Če ti okus olivnega olja ni všeč, si lahko brez skrbi – v aioliju se ne bo čutil!

Aioli v hladilniku pokritega hrani do štiri dni.

Za pripravo uporabi palični mešalnik ali pa multipraktik – pomembno je le, da lahko med mešanjem postopoma dodajaš olje.

Aioli uporabi z mesninami ali ribami, v sendvičih ali kot pomako z olivam, lignji ali s šparglji. Nekaj idej najdeš v opisu recepta.

 • Prep Time: 10

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.