Ocvrte polnjene olive s česnovim aiolijem

, 12. Apr 2018 | No Comments

Čeprav smo na tole letošnjo pomlad čakali skoraj sto let, bo poletje tu en-dva-tri! Zato je prav, da se z recepti za jedi, ki so primerne za poletno grickanje, oborožimo že sedaj. Ocvrte polnjene olive so popolne, če poleg postrežeš še z primerno ohlajeno pijačo, pa sploh! Seveda pa ne sme manjkati niti pomaka. Česnov aioli je odlična izbira.

Priznaj, da velikokrat za grickanje postrežeš kar čips. Ali pa bobi palčke. Ali pa smokije. Kaj pa, če bi letos poleti presenetil/a?! Z današnjim receptov boš zagotovo. Samo pomisli na presenečene obraze družbe, ko jim to postrežeš na mizo. In pa zadovoljne obraze, ko bodo to poskusili! Ti rečem, da bo presenečenje uspelo.

Najprej poglejva olive. Takole je – tudi, če oliv samih (jup, jaz) ne maraš preveč in jih ješ le v omakah (jup, spet jaz), ti bodo te všeč. Resnično všeč. Pa saj veš, pohano je vse boljše! Uporabiš lahko črne ali pa zelene olive ter polnjene ali ne. Če kupiš izkočiščene, jih lahko nadevaš tudi doma, s česnom ali pa recimo s feto. Super bi bile tudi z gorgonzolo. Ali pa papriko.

Pa še nekaj o pomaki. Aioli je pravzaprav majoneza z dodatki. Jaz sem uporabila svež nariban česen in gorčico v prahu. Če ti okus svežega česna ni preveč všeč, v aioli daj malo česna v prahu ali pa česen v celoti izpusti. Sicer izvira iz Provanse, narejena pa naj bi bila z – najboljše kar hladno stiskanim – olivnim oljem, svežimi rumenjaki in dodatki. Najboljši rezultat dobiš, če so vse sestavine enake sobne temperature, zato jajce iz hladilnika vzemi prej in segrej na sobno temperaturo. Aioli lahko pripraviš v mešalniku, enostavno pa tudi kar z ročnim mešalnikom. Če aioli omake ne porabiš v celoti, jo pokrito hrani v hladilniku in porabi v štirih dneh. Namaži jo na sendvič, postezi z zelenjavo ali mesom, odlična pa bi bila tudi z ocvrtimi lignji.

Ocvrte olive lahko pripraviš vnaprej, a je najboljše, da jih ocvreš tik pred postrežbo, saj so tople najboljše. Olive tako lahko spaniraš vnaprej, pokriješ s folijo za živila in ocvreš, ko družba pride čez vrata in se počasi navaja na okolje gostitelja/ice. Da ne pozabim – za cvretje je najboljše rastlinsko olje, še najboljše pa repično.

V primeru, da ti ocvrte olive nikakor ne dišijo – ali pa če bi za spremembo nekaj drugega – pa družbi (ali pa le sebi, seveda) pripravi čebulne obročke!

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Pozor: Če uporabiš brezglutensko moko, je jed primerna tudi ob brezglutenski dieti.

SESTAVINE (za približno 4 prigrizke)

Sestavine za ocvrte polnjene olive:

  • 1 jajce (lahko uporabiš le beljak, ki ti ostane od priprave aiolija)
  • 2 žlici (polnozrnate) moke
  • 2 žlici drobtin
  • 1 steklenička s česnom polnjenih oliv
  • repično olje za cvretje

Sestavine za domač česnov aioli:

  • 1 svež rumenjak
  • 2 dcl olivnega olja (hladno stiskanega; lahko tudi repično olje)
  • ¼ žličke gorčice
  • 1 strok naribanega česna
  • sok približno ½ limone
  • sol, poper po okusu

PRIPRAVA

V mešalnik daj rumenjak, limonin sok, česen in vodo in zmiksaj, da dobiš kremasto zmes. Nato postopoma v tankem curku med nenehnim miskanjem dodajaj olje.

Ko dobiš konsistenco majoneze, jo posoli (začni z pol žličke) in popopraj ter premešaj. Poskusi in po želji dodaj še malo limoninega kisa in če je pregosto, še žlico vode. Dobro premešaj in ohladi.

Olive odcedi in spaniraj – najprej v moki, nato v razžvrkljanem jajcu, nato pa še v drobtinah.

Speci jih v dobro segretem olju, da postanejo hrustljave na obeh straneh. Prenesi jih na krožnik, obložen s kuhinjskimi brisačami, da se odvečno olje odcedi.

Ocvrte olive postrezi še tople, gosti naj jih pomakajo v domačem aioliju. Dober tek!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply