Hrustljavi čebulni obročki v pivskem testu

0 comments

Naj se poletna zabava prične! Posedanje na vrtu, balkonu, terasi ali pa na piknik placu se bo to poletje zagotovo zgodilo. Imam prav? Današnja jed je fenomenalna kot predjed ali pa kot priloga in bo odlična na vrtu, balkonu, terasi ali piknik placu. Odlično sodi k burgerju, preverjeno pa je odlična tudi kot glavna jed. Ko jih enkrat začneš jesti, se ne moreš ustavit!

Čebulni obročki zvenijo tako eksotično, kajne? No, kot nekaj iz filma. Vsaj meni se zdi tako. Poznam jim iz filmov, kjer jih največkrat postrežejo kot priloga k burgerju. Tako pripravljene sem jih jaz – poleg teh domačih, seveda – jedla le z burgerji. In to v Pop’s Place v Ljubljani, kjer imajo odlične burgerje. Se spomnim, da so mi bili všeč predvsem zato, ker si poleg lahko naročil čebulne obročke …

Ok, preden nehaš brat – priprava je super enostavna. Morda se sprašuješ, kakšna pa je ocvrta čebula? Pa, kako se lahko testo oprime čebulnih kolutov, če so pa tako tanki? In še, priprava je pa zihr ful zapletena, pa še šprica in je vse popackano in oljnato? Odgovori: odlična, brez problem, ni in ne in ni in ni. Sedaj greva pa lahko naprej …

Naj ti priznam, da sem se najprej kar malo bala priprave telih malih okroglih zadevic. Ko so mi Lidlovci rekli, da bi bilo fino, če pripravim kakšno jed, ki gre k pivu, sem ful premišljevala. In po premišljevanju sem si rekla, pa poskusimo s čebulnimi obročki. Pa saj ne morejo biti taaako nemogoči. Zelo pogumno od mene. Sploh, ker nisem imela pojma, kako jih pripravit. Potem sem se pa lotila raziskovanja. Prebrala sem kopico receptov in navodil in si ogledala miljavžent video posnetkov. Pa se je izkazalo, da ni tako zapleteno. Sem si kar malo oddahnila, veš. Na koncu sem se odločila, da bom preizkusila recept Marte Stewart in njenega recepta. Odlična odločitev! Njen recept je čudovit. In takooo enostaven. In deluje. Preizkusi ga tudi ti!

Za pripravo sta najboljši rjava ali bela čebula. Jaz sem uporabila rjavo, srednje veliko čebulo. Če uporabiš manjšo, bodo obročki manjši, če pa večjo, bodo pa … saj veš, večji.

Rezine ocvri v rastlinskem olju – repičnem ali sončničnem, lahko pa tudi v kokosovem. Jaz sem izbrala repičnega. Olje bo zelo vroče, zato pazljivo! Ohlajeno olje pa precedi in uporabi še kdaj – priporočljivo kar za obročke ob naslednji priložnosti.

Na enkrat cvri le nekaj rezin, da kozica z oljem ne bo prenatrpana (prenatrpanost lahko prepreči hrustljavost skorjice).

Še pozor – masa s pivom naj bo malenkost gostejša od mase za palačinke – naj bo kot masa za šmorn.

Rezinice so najboljše tople, lahko pa jih postrežeš tudi sobne temperature.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 4-6 oseb)

  • 2 čebuli
  • 2,5 dcl svetlega piva
  • 450 g moke (razdeljena na pol)
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 1 žlička soli
  • 1/4 žličke belega popra
  • 1 liter (repičnega) olja

PRIPRAVA

Čebuli nareži na centimetrske rezine, potem pa jim odstrani zunanjo lupino, rezine pa med seboj loči.

Rezine potopi v ledeno mrzlo vodo (mrzli vodi dodaj ledene kocke, če jih imaš na razpolago). V posodi najprej zmešaj polovico moke, pecilni prašek, sol in poper, potem pa dolij pivo in dve žlici ledene vode in …

… dobro zmešaj. Masa naj ne bo pretekoča – naj spominja na šmorn, ne na maso za palačinke.

Na krožnik stresi drugo polovico moke in pripravi kuhinjsko brisačo ali servet. Olje zlij v kozico in ga segrej na 180°c. Čebulne rezine prenesi na kuhinjsko brisačo, da se odcedijo.

Vsako rezino posebej najprej obloži z moko, potem pa daj v maso. Z vilico rezino obračaj, da se masa oprime vse pomokane rezine, potem pa jo najprej odcedi, da dol spolzi vsa odvečna masa, …

… potem pa jo pazljivo položi v olje. Olje bo vroče, zato pazi! Rezine cvri približno 4 minute, okoli dve minuti na stran. Kozice ne prenatrpaj, na enkrat ocvri le nekaj rezinic.

Ocvrte rezine odlagaj na krožnik, obložen s papirnato brisačo, da se odvečno olje odcedi.

Pripravljene rezine potresi še z nekaj soli in takoj postrezi.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.