Hrustljavi čebulni obročki v pivskem testu

0 comments

Naj se zabava prične! Posedanje na vrtu, balkonu, terasi ali pa na piknik placu je pravi mali balzam za dušo. Da bodo zadovolji tudi želodčki, pripravi te hrustljave čebulne obročke. Odlično sodijo k burgerju, preverjeno pa so odlični tudi kot samostojni prigrizek. A pozor, ko jih enkrat začneš jesti, se ne moreš ustaviti.

Čebulni obročki zvenijo tako eksotično – kot nekaj iz filma. Jaz jih poznam predvsem iz filmov, kjer jih največkrat postrežejo kot priloga k burgerju. Tako pripravljene sem jih jaz – poleg teh domačih, seveda – jedla le z burgerji. In to v Pop’s Place v Ljubljani, kjer imajo odlične burgerje. Se spomnim, da mi je bilo tam tako všeč predvsem zato, ker strežejo čebulne obročke.

Preden rečeš, da je priprava zapletena. Ni! Priprava je super enostavna. Morda se sprašuješ, kakšna je ocvrta čebula? Odgovor: odlična!

Naj ti priznam, da sem se najprej kar malo bala priprave telih malih okroglih zadevic. Po opravljeni raziskavi sem videla, da res ni potrebe po strahu. Prebrala sem kopico receptov in navodil in si ogledala miljavžent video posnetkov. Na koncu sem se odločila, da bom preizkusila recept Marte Stewart. Odlična odločitev! Njen recept je čudovit. In takooo enostaven. In deluje. Preizkusi ga tudi ti!

Nekaj pomembnih informacij: 

 • Za pripravo sta najboljši rjava ali bela čebula. Jaz sem uporabila rjavo, srednje veliko čebulo. Če uporabiš manjšo, bodo obročki manjši, če pa večjo, bodo pa … saj veš, večji.
 • Rezine ocvri v rastlinskem olju – repičnem ali sončničnem, lahko pa tudi v kokosovem. Jaz sem izbrala repičnega. Olje bo zelo vroče, zato pazljivo!
 • Na enkrat cvri le nekaj rezin, da kozica z oljem ne bo prenatrpana (prenatrpanost prepreči, da bi skorjica postala hrustljava).
 • Še pozor – masa s pivom naj bo malenkost gostejša od mase za palačinke – naj bo kot masa za šmorn.
 • Rezinice so najboljše tople, lahko pa jih postrežeš tudi sobne temperature.

Preden pogledava, kako se hrustljavi čebulni obročki pripravijo, pa še nekaj luštnih idej za prigrizke:

Še več prizgrizkov najdi pod oznako Prigrizki.

Priprava teh čudovitih prigrizkov ni zapletena. 

Čebulo najprej narežeš in potunkaš v ledeno vodo, nato pa odcediš.

 

Nato pripraviš maso, ki naj ne bo pretekoča. Odcejene kolute čebule pomokaš, nato pa potunkaš v maso.

Kolute ocvreš v nenatrpani kozici res vročega olja, nato pa jih odcediš na papirnati brisači.

 

Ocvrte kolute čebule potreseš še z nekaj soli in takoj postrežeš, saj bo najboljše še tople. Tako dobro!

  

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Hrustljavi čebulni obročki v pivskem testu


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 45 minut
 • Yield: za 4-6 oseb 1x

Description

Naj se zabava prične! Posedanje na vrtu, balkonu, terasi ali pa na piknik placu je pravi mali balzam za dušo. Da bodo zadovolji tudi želodčki, pripravi te hrustljave čebulne obročke. Odlično sodijo k burgerju, preverjeno pa so odlični tudi kot samostojni prigrizek. A pozor, ko jih enkrat začneš jesti, se ne moreš ustaviti.


Ingredients

Scale

2 čebuli
2,5 dcl svetlega piva
450 g moke (razdeljena na pol)
1/2 žličke pecilnega praška
1 žlička soli
1/4 žličke belega popra
1 liter (repičnega) olja


Instructions

 1. Priprava: Čebuli nareži na centimetrske rezine, potem pa jim odstrani zunanjo lupino, kolute pa med seboj loči. Kolute potopi v ledeno mrzlo vodo (mrzli vodi dodaj ledene kocke, če jih imaš na razpolago), nato pa prenesi na kuhinjsko brisačo, da se odcedijo.
 2. Masa: V posodi najprej zmešaj polovico moke, pecilni prašek, sol in poper, potem pa dolij pivo in dve žlici ledene vode in dobro zmešaj. Masa naj ne bo pretekoča – naj spominja na maso za šmorn, ne na maso za palačinke.
 3. Cvrtje: Na krožnik stresi drugo polovico moke in pripravi kuhinjsko brisačo ali servet. Olje zlij v kozico in ga segrej na 180°c. Vsako koluto čebule posebej najprej obloži z moko, potem pa daj v maso. Z vilico kolute obračaj, da se masa oprime vse pomokane kolute, potem pa jo najprej odcedi, da dol spolzi vsa odvečna masa, potem pa jo pazljivo položi v olje. Olje bo vroče, zato pazi! Kolute cvri približno 4 minute, okoli dve minuti na stran. Kozice ne prenatrpaj, na enkrat ocvri le nekaj kolut čebule. Ocvrte čebule odlagaj na krožnik, obložen s papirnato brisačo, da se odvečno olje odcedi.
 4. Postrezi: Pripravljene kolute potresi še z nekaj soli in takoj postrezi, saj so najboljše še tople.

Notes

Za pripravo sta najboljši rjava ali bela čebula. Jaz sem uporabila rjavo, srednje veliko čebulo. Če uporabiš manjšo, bodo obročki manjši, če pa večjo, bodo pa … saj veš, večji.

Rezine ocvri v rastlinskem olju – repičnem ali sončničnem, lahko pa tudi v kokosovem. Jaz sem izbrala repičnega. Olje bo zelo vroče, zato pazljivo!

Na enkrat cvri le nekaj rezin, da kozica z oljem ne bo prenatrpana (prenatrpanost prepreči, da bi skorjica postala hrustljava).

Še pozor – masa s pivom naj bo malenkost gostejša od mase za palačinke – naj bo kot masa za šmorn.

Rezinice so najboljše tople, lahko pa jih postrežeš tudi sobne temperature.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

 • Prep Time: 15 minut
 • Cook Time: 30 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.