Nacho sirovo pomako lahko seveda brez težav kupiš v trgovini, ampak domača je boljša. Ne le, da točno veš, kaj daš vanjo, še več je je za manj denarja, pa še prav uspešno se počutiš, ko jo narediš. Je idealna za druženja in praznovanja ali pa kar zase, poleg pa postrezi s kruhki ali narezano zelenjavo.
Sirovo pomako postrezi s čipsom, tortilijami, popečeno bageto, česnovimi kruhki ali pa z narezano zelenjavo – korenjem, zeleno, blanširanim brokolijem … Zadnje čase obožujem fenomenalne česnove kruhke, ki so prav nevarni, ker so taaaako dobri in takoj izginejo. In še dodaten plus, na katerega sploh računala nisem? Količine pomake, ki jo dobiš v spodnjem receptu je do kapljice dovolj za 250 g česnovih kruhkov, ki jih dobiš v Lidlu. Če pa to ni popolno?!
Pomako lahko pripraviš tudi vnaprej, tudi do 3 dni. Ohlajeno seveda hrani v hladilniku. Ko je čas za postrežbo, pomako počasi ponovno pogrej. Tako ji odstraniš tanko kožico, ki se naredi povrhu, če stoji, pa še utekočini se. A s pogrevanjem ne pretiravaj. Le za kakšno minuto jo daj v kozico in na štedilnik, potem pa dobro premešaj in postrezi.
Uporabiš lahko skoraj kateri koli sir, ki se dobro topi, a najboljši je cheddar, ki da pomaki še lepo barvo.
V pomako lahko umešaš kajenski poper, lahko pa ga tudi izpustiš – odvisno seveda od tega, komu pomako postrežeš.
Za pripravo potrebuješ naslednje sestavine.
Najprej naribaj sir, nato pa pripravi bešamel omako ter v njej stopi sir. Kako kremasto!
Pomako prelij v skledico in postrezi s čipsom, tortilijami, popečeno bageto, česnovimi kruhki ali pa z narezano zelenjavo.
Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.
PrintDomači nacho: slastna sirova pomaka
- Total Time: 15 minut
- Yield: za 4 osebe 1x
Description
Nacho sirovo pomako lahko seveda brez težav kupiš v trgovini, ampak domača je boljša. Ne le, da točno veš, kaj daš vanjo, še več je je za manj denarja, pa še prav uspešno se počutiš, ko jo narediš. Je idealna za druženja in praznovanja ali pa kar zase, poleg pa postrezi s kruhki ali narezano zelenjavo.
Ingredients
30 g masla
2 žlici moke
2,5 dcl mleka (+ 4 žlice mleka oziroma po potrebi)
170 g cheddar sira
¼ žličke soli
¼ žličke kajenskega popra
Instructions
- Bešamel omaka: V kozici stopi maslo in dodaj moko. Premešaj in kuhaj 2 minuti. Dolij mleko, dodaj sol in kajenski poper in premešaj. Kuhaj približno 5 minut, da se bešamel omaka zgosti.
- Nacho pomaka: Kozico z bešamelom odstavi s štedilnika in vanjo postopoma umešaj nariban sir. Dobro mešaj, da se sir stopi. Če je pregosto, po žlicah dodajaj mleko. Če se sir noče stopiti, kozico le za kakšno minuto daj nazaj na štedilnik.
- Postrezi: Pomako prelij v skledico in postrezi s čipsom, tortilijami, popečeno bageto, česnovimi kruhki ali pa z zelenjavo – korenjem, zeleno, blanširanim brokolijem …
Notes
Pomako lahko pripraviš tudi vnaprej, tudi do 3 dni. Ohlajeno seveda hrani v hladilniku. Ko je čas za postrežbo, pomako ponovno počasi pogrej. Tako ji odstraniš tanko kožico, ki se naredi povrhu, če stoji, pa še spet se utekočini.
Uporabiš lahko skoraj kateri koli sir, ki se dobro topi, a najboljši je cheddar, ki da pomaki še lepo barvo.
V pomako lahko umešaš kajenski poper, lahko pa ga tudi izpustiš – odvisno seveda od tega, komu pomako postrežeš.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 10 minut