Domača sirova pomaka načo

0 comments

Načo pomako seeeeveda lahko brez težav kupiš v trgovini, ampak domača je boljša. Ne le, da točno veš, kaj daš vanjo, še več je je za manj denarja, pa še prav uspešno se počutiš, ko jo narediš! Je idealna za druženja in praznovanja, poleg pa postrezi z zelenjavo ali kruhki.

Sirovo pomako postrezi s čipsom, tortilija čipsom, popečeno bageto, česnovimi kruhki ali pa z zelenjavo – korenjem, zeleno, blanširanim brokolijem … V Lidlu sem odkrila fenomenalne česnove kruhke, ki so prav nevarni. Ker so taaaako dobri! In še dodaten plus, na katerega sploh računala nisem? Količine pomake, ki jo dobiš v spodnjem receptu je do kapljice dovolj za 250 g česnovih kruhkov, ki jih dobiš v Lidlu. Če pa to ni popolno?!

Pomako lahko pripraviš tudi vnaprej, tudi do 3 dni. Ohlajeno seveda hrani v hladilniku. Ko je čas za postrežbo, pomako na hitro ponovno pogrej. Tako ji odstraniš tanko kožico, ki se naredi povrhu, če stoji, pa še tekoča spet postane. A s pogrevanjem ne pretiravaj. Le za kakšno minuto jo daj v kozico in na štedilnik, potem pa dobro premešaj in postrezi.

Uporabiš lahko skoraj kateri koli sir, ki se dobro topi, a najboljši je cheddar, ki da pomaki še lepo barvo.

V pomako lahko umešaš kajenski poper, lahko pa ga tudi izpustiš – odvisno seveda od tega, komu pomako postrežeš.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za več oseb)

  • 30 g masla
  • 2 žlici moke
  • 2,5 dcl mleka (+ 4 žlice mleka oziroma po potrebi)
  • 170 g cheddar sira
  • ¼ žličke soli
  • ¼ žličke kajenskega popra

PRIPRAVA

V kozici stopi maslo in dodaj moko. Premešaj in kuhaj 2 minuti. Dolij mleko, dodaj sol in kajenski poper in premešaj. Kuhaj približno 5 minut, da se bešamel omaka zgosti. Kozico odstavi z ognja in vanjo postopoma umešaj nariban sir.

Dobro mešaj, da se sir stopi. Če je pregosto, po žlicah dodajaj mleko. Če se sir noče stopiti, kozico le za kakšno minuto daj nazaj na štedilnik.

Pomako prelij v skledico in postrezi. Sirovo pomako postrezi s čipsom, tortilija čipsom, popečeno bageto, česnovimi kruhki ali pa z zelenjavo – korenjem, zeleno, blanširanim brokolijem …

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.