Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Brezmesne kroglice z jajčevcevi v paradižnikovi omaki s špageti


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Te kroglice, pripravljene z jajčevci, sirom in še nekaj sestavinami, so čudovita brezmesna različica kroglic in so tako polnega okusa, da težko verjameš, da so popolnoma vegetarijanske. So neverjetnega okusa in skupaj z božansko paradižnikovo omako res odlična družba špagetom. Noro dobro!


Ingredients

Scale

Sestavine za kroglice z jajčevcem:

  • 1 žlička (olivnega) olja
  • 1 večji jajčevec oz. približno 500 g
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke popra
  • 50 g parmezana
  • 50 g drobtin
  • 1 žlička Kotányi začimbne mešanice Toskana (glej nadomestke spodaj v Notes)
  • 1 žlica svežega sesekljanega peteršilja
  • 1 jajce

Sestavine za omako:

  • 1 žlička (olivnega) olja
  • 4 stroki česna
  • 1 večja skodelica češnjevih paradižnikov
  • 1 dl paradižnikove kaše
  • 1 žlica svežih origano listkov ali 1/2 žličke Kotányi sušenega origana
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke popra

Ostale sestavine:

  • 150 g špagetov
  • 1 žlička soli
  • parmezan za postrežbo
  • sveži origano za okras

Instructions

  1. JAJČEVEC – Jajčevec nareži na kockice. V kozici segrej žličko olja, nanj stresi jajčevec, posoli in popopraj ter praži, da se jajčevec zmehča. Če po nekaj minutah jajčevec še ni dovolj mehak in se hoče prijemati na dno kozice, dodaj žlico vode, kozico pokrij in jajčevec poduši do mehkega. Vmes premešaj.
  2. MASA ZA KROGLICE – Zmehčane kocke jajčevca stresi v skledo, kocke jajčevca zmečkaj z mehčalko za pire krompir ali pa jajčevce zmiksaj s paličnim ali navadnim mešalnikom popolnoma v zmes – odvisno od tega, če bi v kroglicah koščke jajčevca ali raje ne. Dodaj razžvrkljano jajce, parmezan drobtine, sesekljan peteršilj in začimbno mešanico Toskana. Dobro premešaj.
  3. KROGLICE – Iz mešanice oblikuj kroglice. Za lažje oblikovanje roke namoči z vodo. Oblikovane kroglice položi na pekač, obložen s papirjem za peko in ga položi v pečico za približno 20 minut, da se kroglice spečejo in že začnejo malenkost barvati.
  4. PARADIŽNIKOVA OMAKA – V isto kozico, kjer si zmehčal/a kroglice – nič je ni treba umivati – zlij še žličko olja in nanj stresi češnjeve paradižnike. Segrevaj jih, da se zmehčajo, nato pa jih z zadnjo stranjo kuhalnice zmečkaj. Takrat bodo že začeli spuščati svoje sladke sokove. Dodaj nariban česen, origano ter sol in poper. Premešaj in kuhljaj nekaj minut, da česen začne dišati. Dodaj še paradižnikovo kašo in kuhaj še nekaj minut.
  5. KROGLICE IN OMAKA – V paradižnikov omako položi pečene kroglice, nežno premešaj in na nizkem ognju kuhlaj še toliko časa, da se špageti skuhajo.
  6. ŠPAGETI – Vmes skuhaj špagete v vreli soljeni vodi glede na navodila na embalaži. Ko so kuhani, prihrani nekaj tekočine, v kateri so se špageti kuhali.
  7. OMAKA – Če je omaka preveč gosta, dodaj nekaj tekočine v kateri so se kuhali špagete. Omako poskusi in po potrebi dosoli.
  8. POSTREŽBA – Špagete vmešaj v omako ali pa jih enostavno le serviraj na krožnik, dodaj omako s kroglicami, potresi še z nekaj sveže naribanega parmezana, okrasi s svežim origanom in takoj postrezi.

Notes

Če začimbne mešanice Toskana nimaš, pojdi ponjo, ker je res odlična. Mešanica vsebuje paradižnikove kosmiče, sol, baziliko, česen, origano, čebulo in peteršilj. Lahko pa seveda uporabiš navedeno količino poljubnih sestavin iz mešanice.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut