Ta klasična grška musaka enostavno začara! Štiri plasti samih prečudovitih sestavin jo sestavljajo: mehki jajčevci, dišeča mesna omaka, še malo jajčevcev in kremna bešamel omaka z veliko parmezana. Je prava pravcata grška poslastica in enostavno popolna za pripravo konec poletja.
Klasična grška musaka je pripravljena brez krompirja. Ki pa ga pravzaprav sploh ne potrebuje, sam je že sama po sebi popolna, hranljiva in tako dobra. Musaka je pripravljena z vsem, s čimer se ponašajo v Grčiji, saj vsebuje:
- jagnječje ali goveje meso
- paradižnik
- jajčevce
- in sir.
In ko daš vse te krasne sestavine skupaj? Prava poslastica!
Ko sva že ravno pri jedeh z mletim mesom … nekaj jih je že v moji #SitFitSi zbirki. Prečekiraj jih:
- Odličen čili con carne za mrzle dni
- Sočen jagnječji burger s tzatziki omako
- Mesna enolončnica s kislim zeljem in ohrovtom
- Mesni tortilija sendviči s papriko in avokadom
- Mesne kroglice s kremno špinačo
Sami odlični predlogi! In ne me vprašat, kateri mi je najljubši. Vsak med njimi je odličen.
Pa pojdiva nazaj k današnji musaki. Priprava že vzame nekaj več časa, a se tako zelo splača. Ker je tako zelo dobra! Priznam, da sva to na fotki v dveh dneh za kosilo pojedla sama z Domnom, verjamem pa, da bi se lahko čisto ok najedlo tudi 8 ljudi. Če imaš recimo žurko, pa pred musako pripraviš še predjed z zelenjavo in humusom, nato pa pripraviš še tole kremo za sladico.
Je pa še ena čudovita lastnost te jedi ta, da ni pretežka. Saj veš, kako se počutiš, če poješ kos tiste bolj znane različice s krompirjem? Ko se po kosilu lahko le prevališ na kavč ali posteljo in čakaš, da telo začne prebavljati, da bo življenje spet teklo naprej? Ta musaka ni taka. Je bolj rahla, bolj sočna in z veliko skledo solate fantastično kosilo.
Da pojasnim še glede izbire začimb. Predlagam, da se odpelješ v trgovino in med začimbami najdeš Kotányi začimbno mešanico gyros. Če ti je pa slučajno ne uspe najti, daj ti zaupam, da je teža začimb v vrečki 35 g, vsebuje pa sol, čebulo, papriko, česen, origano, sladkor, poper in rožmarin. Je brez dodatka ojačevalcev arome, konzervansov ali barvil. Če je torej ne najdeš, pač uporabi kombinacijo origana, česna, čebule, paprike, popra in rožmarina. Brez frke!
Preden pa si pogledaš, koliko česa potrebuješ, da se spraviš k ustvarjanju, pa še nekaj pomembnih opozoril za lažjo pripravo grške musake:
- JAJČEVCI: jajčevce nareži na enako debele rezine – na kakšen centimeter in pol – saj bodo tvorile tvojo podlago musaki
- PEKA: jajčevce lahko spečeš v pečici kot opisano v receptu, lahko pa rezine popečeš tudi v ponvi z nekaj olja
- MESO: uporabiš lahko jagnječje ali goveje meso, lahko pa tudi mešanico govejega in svinjskega
- VINO: rdeče vino ni nujno nujno obvezno, da jedi lepo aromo; če nimaš rdečega, pa seveda lahko uporabiš tudi belega
- ZAČIMBE: če nimaš začimbne mešanice gyros, uporabi mešanico začimb po želji; predlagam čebulo, česen, origano, papriko, rožmarin, poper in sol
- BEŠAMEL: bešamel mora bit kremast kot puding; da se izogneš grudicam, med dodajanjem mleka ves čas mešaj
- RUMENJAK: ko v bešamel umešaš rumenjak, bešamel takoj premešaj, da se ti rumenjak v toplem bešamelu ne bo začel kuhati
- PRIPRAVA VNAPREJ: musako lahko pripraviš tudi vnaprej in ohladiš (pokrito s folijo za živila jo čez noč hrani v hladilniku), nato pa spečeš v pečici
- REZANJE: najlepše se bo musaka rezala, ko bo ohlajena, a koga hecamo? nemogoče bo čakati tako dolgo!
- GLUTEN: če uporabiš brezglutensko moko je ta recept primeren tudi za dieto brez glutena
Sedaj pa ti ne preostane drugega, kot da greš po sestavine, musako pripraviš, se oblizuješ, nato pa mi prideš nazaj povedati, kako zelo je bila dobra. Pa dober tek!
Za pripravo potrebuješ začimbno mešanico Gyros, ki čudovito diši. Lahko pa si pripraviš tudi svojo mešanico začimb (glej zgoraj v uvodu).
Jajčevce narežeš in popečeš kar v pečici. Medtem, ko se jajčevci pečejo, pripravi čudovito dišečo mesno omako. Potem pa še bešamel omako.
Ko imaš vse dele musake pripravljene, musako sestavi. Moj pekač je bil velik 23 cm x 15 cm. Plasi si sledijo takole: jajčevci, mesna omaka, jajčevci in bešamel omaka.
Musako peci približno 45 minut do 1 ure , da se vrh lepo zlato zapeče.
Musaka se najlepše reže šele takrat, ko se ohladi., ampak koga briga, kako izgleda, če je fenomenalnega okusa! Postrezi jo z veliko skledo solate in uživaj v sadovih svojega dela. Dober tek!
PrintDišeča klasična grška musaka
- Total Time: 90 minut
- Yield: za 4 lačne osebe 1x
Description
Ta klasična grška musaka enostavno začara! Štiri plasti samih prečudovitih sestavin jo sestavljajo: mehki jajčevci, dišeča mesna omaka, še malo jajčevcev in kremna bešamel omaka z veliko parmezana. Je prava pravcata grška poslastica in enostavno popolna za pripravo konec poletja.
Ingredients
Sestavine za jajčevce:
- 2 jajčevca
- olje
- sol
- poper
Sestavine za mesno omako:
- 500 g mlete govedine ali jagnjetine
- 1 rdeča čebula
- 4 stroki česna
- 1 vrečka Kotányi začimbne mešanice Gyros
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata
- 0,5 dcl rdečega vina (ali belega ali pač izpustiš)
- 400 g pelatov (ali 4 sveži olupljeni in nakockani paradižniki)
- olje
Sestavine za bešamel omako:
- 5 dl mleka
- 50 g masla
- 50 g (polnozrnate) moke
- 1 ščepec Kotányi muškatnega oreščka
- 50 g naribanega parmezana
- 1 jajčni rumenjak
Instructions
- Jajčevci: Oprane jajčevce previdno nareži na rezine, široke približno centimeter in pol, nato pa položi na pekač, obložen s papirjem za peko. Jajčevce pokapaj z oljem, malo posoli in popopraj ter peci približno 20 minut v pečici, ogreti na 190°C.
- Mesna omaka: Medtem, ko se jajčevci pečejo, pripravi mesno omako. Na segretem olju zmehčaj sesekljano čebulo. Nato dodaj meso in ga popeci, da se obarva ter spusti vodo. Meso s kuhalnico razdrobi, nato pa počakaj, da voda izpari. Dodaj paradižnikovo mezgo, celo vrečko Gyros začimbne mešanice in sesekljan česen. Premešaj ter kuhaj še 2 minuti, dodaj vino in počakaj, da vino izpari. Nato dodaj pelate ali nakockan olupljen paradižnik ter 0,5 dl vode ter kuhaj, da se meso skuha in zmehča, nato pa tekočina povre, da dobiš kremno mesno omako.
- Bešamel omaka: Na koncu pripravi še bešamel omako. V kozici stopi maslo, nato pa dodaj moko. Dobro premešaj in kuhaj nekaj minut, da se moka skuha. Nato postopoma dodajaj mleko in ves čas mešaj, da se znebiš grudic. Ko dobiš pudingu podobno zmes, pusti, da še nekaj minut vre. Nato bešamel odstavi, dodaj muškatni orešček, rumenjak in sir. Dobro premešaj, da dobiš kremno omako.
- Musako sestavi: Pekač – moj je velik 23 cm x 15 cm – namaži z oljem ali maslom. Na dno razporedi polovico jajčevcev. Na jajčevce nato razporedi vso mesno omako. Na mesno omako daj še preostale jajčevce, na jajčevce pa prelij bešamel omako.
- Speci: Musako peci približno 45 minut do 1 ure v pečici, ogreti na 180°C. Pečena bo, ko se bo vrh lepo zlato zapekel.
- Postrezi: Pečeno musako vzemi iz pečice, nato pa počakaj, da se malenkost ohladi, saj se le tako lepo reže. Serviraj in postrezi z veliko skledo solate.
Notes
Jajčevce nareži na enako debele rezine – na kakšen centimeter in pol – saj bodo tvorile tvojo podlago musaki.
Jajčevce lahko spečeš v pečici kot opisano v receptu, lahko pa rezine popečeš tudi v ponvi z nekaj olja.
Uporabiš lahko jagnječje ali goveje meso, lahko pa tudi mešanico govejega in svinjskega.
Rdeče vino ni nujno nujno obvezno, da jedi lepo aromo; če nimaš rdečega, pa seveda lahko uporabiš tudi belega.
Če nimaš začimbne mešanice gyros, uporabi mešanico začimb po želji; predlagam čebulo, česen, origano, papriko, rožmarin, poper in sol.
Bešamel mora bit kremast kot puding; da se izogneš grudicam, med dodajanjem mleka ves čas mešaj.
Ko v bešamel umešaš rumenjak, bešamel takoj premešaj, da se ti rumenjak v toplem bešamelu ne bo začel kuhati.
Musako lahko pripraviš tudi vnaprej in ohladiš (pokrito s folijo za živila jo čez noč hrani v hladilniku), nato pa spečeš v pečici.
Najlepše se bo musaka rezala, ko bo čisto ohlajena, a koga hecamo? Nemogoče bo čakati tako dolgo!
Če uporabiš brezglutensko moko je ta recept primeren tudi za dieto brez glutena.
- Prep Time: 30 minut
- Cook Time: 1 ura