Dišeča klasična grška musaka

0 comments

Ta klasična grška musaka te bo začarala. Štiri plasti samih prečudovitih sestavin jo sestavljajo: imava mehke jajčevce, dišečo mesno omako, še malo jajčevcev in kremasto bešamel omako z veliko parmezana. Prava pravcata grška poslastica, če mene vprašaš. Idealna za hladne jesenske in zimske dni. Njam!

Si vedela/a, da je klasična grška musaka pripravljena brez krompirja? Tudi jaz ne. Dokler nisem malo raziskovala in odkrila, da tiste prve prave grške musake niso imele krompirja. Ima pa ta musaka vse, kar imajo v Grčiji:

 • jagnječje ali goveje meso
 • paradižnik
 • jajčevce
 • in sir.

In ko daš vse te krasne sestavine skupaj? Prava poslastica!

Ko sva že ravno pri jedeh z mletim mesom … nekaj jih je že v moji #SitFitSi zbirki. Prečekiraj jih:

Sami odlični predlogi! In ne me vprašat, kateri mi je najljubši. Vsak med njimi je odličen.

Pa pojdiva nazaj k današnji musaki. Priprava že vzame nekaj več časa, a se tako zelo splača. Ker je tako zelo dobra! Priznam, da sva to na fotki v dveh dneh za kosilo pojedla sama z Domnom, verjamem pa, da bi se lahko čisto ok najedlo tudi 8 ljudi. Če imaš recimo žurko, pa pred musako pripraviš še predjed z zelenjavo in humusom, nato pa pripraviš še tole kremo za sladico.

Je pa še ena čudovita lastnost te jedi ta, da ni pretežka. Saj veš, kako se počutiš, če poješ kos tiste bolj znane različice s krompirjem? Ko se po kosilu lahko le prevališ na kavč ali posteljo in čakaš, da telo začne prebavljati, da bo življenje spet teklo naprej? Ta musaka ni taka. Je bolj rahla, bolj sočna in z veliko skledo solate fantastično kosilo.

Da pojasnim še glede izbire začimb. Predlagam, da se odpelješ v trgovino in med začimbami najdeš Kotányi začimbno mešanico gyros. Če ti je pa slučajno ne uspe najti, daj ti zaupam, da je teža začimb v vrečki 35 g, vsebuje pa sol, čebulo, papriko, česen, origano, sladkor, poper in rožmarin. Je brez dodatka ojačevalcev arome, konzervansov ali barvil. Če je torej ne najdeš, pač uporabi kombinacijo origana, česna, čebule, paprike, popra in rožmarina. Brez frke!

Preden pa si pogledaš, koliko česa potrebuješ, da se spraviš k ustvarjanju, pa še nekaj pomembnih opozoril za lažjo pripravo grške musake:

 • jajčevce nareži na enako debele rezine – na kakšen centimeter in pol – saj bodo tvorile tvojo podlago musaki
 • jajčevce lahko spečeš v pečici kot opisano v receptu, lahko pa rezine popečeš tudi v ponvi z nekaj olja
 • uporabiš lahko jagnječje ali goveje meso, lahko pa tudi mešanico govejega in svinjskega
 • rdeče vino ni nujno nujno obvezno, da jedi lepo aromo; če nimaš rdečega, pa seveda lahko uporabiš tudi belega
 • če nimaš začimbne mešanice gyros, uporabi mešanico začimb po želji; predlagam čebulo, česen, origano, papriko, rožmarin, poper in sol
 • bešamel mora bit kremast kot puding; da se izogneš grudicam, med dodajanjem mleka ves čas mešaj
 • ko v bešamel umešaš rumenjak, bešamel takoj premešaj, da se ti rumenjak v toplem bešamelu ne bo začel kuhati
 • musako lahko pripraviš tudi vnaprej in ohladiš (pokrito s folijo za živila jo čez noč hrani v hladilniku), nato pa spečeš v pečici
 • najlepše se bo musaka rezala, ko bo čisto ohlajena, a koga hecamo? nemogoče bo čakati tako dolgo!
 • če uporabiš brezglutensko moko je ta recept primeren tudi za dieto brez glutena

Sedaj pa ti ne preostane drugega, kot da greš po sestavine, musako pripraviš, se oblizuješ, nato pa mi prideš nazaj povedati, kako zelo je bila dobra. Pa dober tek!

Za pripravo potrebuješ začimbno mešanico Gyros, ki čudovito diši. Lahko pa si pripraviš tudi svojo mešanico začimb (glej zgoraj v uvodu).

Jajčevce narežeš in popečeš.

Medtem, ko se jajčevci pečejo, pripravi čudovito dišečo mesno omako.

Potem pa še bešamel omako.

Ko imaš vse dele musake pripravljene, musako sestavi. Moj pekač je bil velik 23 cm x 15 cm. Plasi si sledijo takole: jajčevci, mesna omaka, jajčevci in bešamel omaka.

Musako peci približno 45 minut do 1 ure , da se vrh lepo zlato zapeče.

Musaka se najlepše reže šele takrat, ko se ohladi. Postrezi jo z veliko skledo solate in uživaj v sadovih svojega dela. Dober tek!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Dišeča klasična grška musaka


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 90 minut
 • Yield: za 4 lačne osebe 1x

Description

Ta klasična grška musaka te bo začarala. Štiri plasti samih prečudovitih sestavin jo sestavljajo: imava mehke jajčevce, dišečo mesno omako, še malo jajčevcev in kremasto bešamel omako z veliko parmezana. Prava pravcata grška poslastica, če mene vprašaš. Idealna za hladne jesenske in zimske dni. Njam!


Ingredients

Scale

Sestavine za jajčevce:

 • 2 jajčevca
 • olje
 • sol
 • poper

Sestavine za mesno omako:

 • 500 g mlete govedine ali jagnjetine
 • 1 rdeča čebula
 • 4 stroki česna
 • 1 zavitek Kotányi začimbne mešanice Gyros
 • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
 • 0,5 dcl rdečega vina
 • 400 g pelatov (ali 4 sveži olupljeni in nakockani paradižniki)
 • olje

Sestavine za bešamel omako:


Instructions

 1. Jajčevci: Oprane jajčevce previdno nareži na rezine, široke približno centimeter in pol, nato pa položi na pekač, obložen s papirjem za peko. Jajčevce pokapaj z oljem, malo posoli in popopraj ter peci približno 20 minut v pečici, ogreti na 190°C.
 2. Mesna omaka: Medtem, ko se jajčevci pečejo, pripravi mesno omako. Na segretem olju zmehčaj sesekljano čebulo. Nato dodaj meso in ga popeci, da se obarva ter spusti vodo. Meso s kuhalnico razdrobi, nato pa počakaj, da voda izpari. Dodaj paradižnikovo mezgo, celo vrečko Gyros začimbne mešanice in sesekljan česen. Premešaj ter kuhaj še 2 minuti, dodaj vino in počakaj, da vino izpari. Nato dodaj pelate ali nakockan olupljen paradižnik ter 0,5 dcl vode ter kuhaj, da se meso skuha in zmehča, nato pa tekočina povre, da dobiš kremasto mesno omako.
 3. Bešamel omaka: Na koncu pripravi še bešamel omako. V kozici stopi maslo, nato pa dodaj moko. Dobro premešaj in kuhaj nekaj minut, da se moka skuha. Nato postopoma dodajaj mleko in ves čas mešaj, da se znebiš grudic. Ko dobiš pudingu podobno zmes, pusti da še nekaj minut vre. Nato bešamel odstavi, dodaj muškatni orešček, rumenjak in sir. Dobro premešaj, da dobiš kremasto omako.
 4. Musako sestavi: Pekač – moj je velik 23 cm x 15 cm – namaži z oljem ali maslom. Na dno razporedi polovico jajčevcev. Na jajčevce nato razporedi vso mesno omako. Na mesno omako daj še preostale jajčevce, na jajčevce pa prelij bešamel omako.
 5. Speci: Musako peci približno 45 minut do 1 ure v pečici, ogreti na 180°C. Pečena bo, ko se bo vrh lepo zlato zapekel.
 6. Postrezi: Pečeno musako vzemi iz pečice, nato pa počakaj, da se malenkost ohladi, saj se le tako lepo reže. Serviraj in postrezi z veliko skledo solate.

Notes

Jajčevce nareži na enako debele rezine – na kakšen centimeter in pol – saj bodo tvorile tvojo podlago musaki.

Jajčevce lahko spečeš v pečici kot opisano v receptu, lahko pa rezine popečeš tudi v ponvi z nekaj olja.

Uporabiš lahko jagnječje ali goveje meso, lahko pa tudi mešanico govejega in svinjskega.

Rdeče vino ni nujno nujno obvezno, da jedi lepo aromo; če nimaš rdečega, pa seveda lahko uporabiš tudi belega.

Če nimaš začimbne mešanice gyros, uporabi mešanico začimb po želji; predlagam čebulo, česen, origano, papriko, rožmarin, poper in sol.

Bešamel mora bit kremast kot puding; da se izogneš grudicam, med dodajanjem mleka ves čas mešaj.

Ko v bešamel umešaš rumenjak, bešamel takoj premešaj, da se ti rumenjak v toplem bešamelu ne bo začel kuhati.

Musako lahko pripraviš tudi vnaprej in ohladiš (pokrito s folijo za živila jo čez noč hrani v hladilniku), nato pa spečeš v pečici.

Najlepše se bo musaka rezala, ko bo čisto ohlajena, a koga hecamo? nemogoče bo čakati tako dolgo!

Če uporabiš brezglutensko moko je ta recept primeren tudi za dieto brez glutena.

 • Prep Time: 30 minut
 • Cook Time: 1 ura

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.