Maroški kuskus z zelenjavo, rozinami in arašidi

, 5. Oct 2015 | 2 Comments

Maroški kuskus z zelenjavo, rozinami in arašidi

Če verjameš ali ne, tudi ta jed je tako dobra, kot je videti (se rada ponavljam, hehe). Priprava je enostavna in zelo hitra – vse skupaj bo na tvoji mizi v 20-ih minutah. Poleg te jedi sodi skleda solate in/ali kozarec rdečega vina. In še opozorilo – tvoj želodček po bo tej jedi ZELO zadovoljen.

Tole bi lahko jedla vsak dan! Kombinacija začimb naredi to jed prijetno sladko, k sladkosti pa pripomorejo tudi rozine. Ah, rozine. Mi verjameš, da jih sploh ne maram? Res! Najprej sem mislila uporabiti suhe marelice – ki jih seveda lahko tudi ti uporabiš – pa jih nisem imela na zalogi, pa sem uporabila kar rozine. Ker sem jih namočila istočasno s kuskusom, so se napile zelenjavne jušne osnove in sploh niso bile tako gumijaste, kot so ponavadi.

Čudovito rumeno barvo, ki tako lepo izstopa od ostale zelenjave, da kurkuma. Kurkuma vse lepo pobarva in to ni njena edina dobra lastnost – je tudi zelo zdrava, zato je nikar ne izpusti. Če je še nimaš, brž ponjo v trgovino.

Sedaj pa najprej še malo občuduj fotografijo končne jedi, potem si zapiši sestavine in značrtuj, kdaj bo ta čudovita in dišeča jed na vrsti za pripravo pri tebi doma. Morda že danes ali jutri?

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 1 rdeča čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 (rdeč) feferon (neobvezno)
  • olivno olje
  • 1/2 žličke mletega koriandra
  • 1/2 žličke mletega kumina
  • 1 žlička cimeta
  • 1 srednje velik jajčevec
  • 1 rdeča paprika
  • 3 žlice rozin
  • 200 g kuskusa
  • 1 žlica kurkume
  • sol
  • poper
  • 4 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
  • 4 pesti sveže špinače
  • 1 pest nesoljenih arašidov
  • 1 šopek svežega peteršilja
  • nekaj listkov sveže mete

Maroški kuskus z zelenjavo, rozinami in arašidi

Maroški kuskus z zelenjavo, rozinami in arašidi

PRIPRAVA

Čebulo nareži na ozke rezance, česen na lističe, feferon pa na kolute. V večji kozici segrej žlico olja in na segretem najprej prepraži čebulo in ko se zmehča, dodaj še česen in feferon. Dodaj še kumin, koriander in cimet ter premešaj in praži še minuto.

Maroški kuskus z zelenjavo, rozinami in arašidi

V kozico potem daj na kocke narezan jajčevec in papriko in praži in mešaj toliko časa, da se jajčevec in paprika popečeta.

Maroški kuskus z zelenjavo, rozinami in arašidi

Ko se zelenjava zmehča in popeče, v kozico stresi kuskus, rozine, kurkumo in …

Maroški kuskus z zelenjavo, rozinami in arašidi

… zelenjavno jušno osnovo. Vse premešaj, odstavi z ognja, pokrij in pusti počivati 5 minut, da se kuskus napije tekočine.

Kozico po petih minutah odkrij, popopraj in poskusi in dosoli, če je potrebno. V zelenjavo in kuskus umešaj še špinačo, večino arašidov in polovico sesekljanega peteršilja in pokrij še za 3 minute. Če je kuskus preveč suh, dolij še malo vrele vode.

Maroški kuskus z zelenjavo, rozinami in arašidi

Dokončan kuskus z zelenjavo serviraj na krožnik, potresi še s preostalimi arašidi ter sesekljanim peteršiljem in meto ter postrezi.

Maroški kuskus z zelenjavo, rozinami in arašidi

Maroški kuskus z zelenjavo, rozinami in arašidi

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Tina
    July 24, 2017

    Super recept. Pozabila sem dati cimet, špinace nisem imela, zato je tudi nisem dodala. V bistvu mi je hladen kuskus narejen na ta način še boljši. Poletni recept, saj ne rabiš zabiti pet ur v kuhinji, rabiš samo 15 min.

    Reply
    • Barbara
      July 24, 2017

      Me veseli, da ti je bil všeč! 🙂

      Reply

Leave a Reply