Zlato obarvan in lepo odišavljen kuskus s popečeno sezonsko zelenjavo je prava poletna poslastica in je tako dobra, kot je videti. Priprava je enostavna in hitra – vse skupaj bo na tvoji mizi v 20-ih minutah. Poleg sodi skleda solate in/ali kozarec rdečega vina. In še opozorilo – tvoj želodček po bo tej jedi ZELO zadovoljen.
Tole bi lahko jedla vsak dan! Kombinacija začimb naredi to jed božansko in res bogato, k božanskemu okusu pa pripomore tudi ravno prav zmehčana zelenjava. Ne le, da je ta jed kot sonček na krožniku, še dobra je, hranljiva, pa še nasiti te. Ker je bolj sladkastega okusa (ne kot sladica, da ne bo pomote!), k jedi čudovito paše velika skleda solate – priporočam zeleno, paradižnikovo, kumarično, zeljno ali pa kar kombinacija vseh naštetih.
Jed je lahko lažji samostojni obrok, super je pa tudi kot priloga raznim glavnim jedem – recimo pečeni morski ali mesni hrani. Jaz jo večinoma postrežem kot glavno jed, zato je navedena količina za dve glavni jedi ali štiri priloge.
Kuskus z zelenjavo lahko postrežeš takoj po pripravi še toplo, odličen pa je tudi sobne temperature, zato ga lahko postrežeš tudi recimo na pikniku.
Pa še pojasnilo glede imena. Ker so me pri pripravi navdušile predvsem tipične maroške sestavine, sem jedi dodala opis po maroško. V Maroku namreč obožujejo kuskus, jajčevce, papriko, rozine, kumin, kurkuma …
V jedi najdeš tudi rozine, ki so v slani kuhariji dokaj nenavadne. Mi verjameš, da jih sploh ne maram? Moti me predvsem tista njihova suha gumijavost. Ker jih tu namočimo v začimb polno tekočino, se napijejo in so čudovite. Za probati torej, tudi če jih ne maraš. Sicer pa lahko uporabiš tudi suhe marelice, ki jih prej nareži na manjše koščke. Čudovito rumeno barvo, ki tako lepo izstopa od ostale zelenjave, da kurkuma. Kurkuma vse lepo pobarva in to ni njena edina dobra lastnost – je tudi zelo zdrava, zato je nikar ne izpusti. Če je še nimaš, brž ponjo v trgovino, spodaj pa najdi recepte, v katerih jo lahko še uporabiš.
Preden si pogledava, kako se ta kuskus pripravi, pa še nekaj idej za jedi s kurkumo:
- Krompirjev curry z gobami in špinačo
- Rižev krožnik s sladkim pirejem, pečeno bučko in mešano solato
- Curry iz jajčevca na kvinoji
- Bučna juha z brokolijem in špageti
- Bulgur, paradižnikova omaka s čičeriko in tzatziki v tortiliji
- Toplo zlato kurkumino mleko
- Curry z rdečo lečo na belem rižu
Sedaj pa najprej še malo občuduj fotografijo končne jedi, potem si zapiši sestavine in značrtuj, kdaj bo ta čudovita in dišeča jed na vrsti za pripravo pri tebi doma. Morda že danes ali jutri?
Priprava te jedi je enostavna in hitra. Potrebuješ sestavine na spodnji fotografiji. Nato sledi kratek slikovni opis priprave, natančnejše količine sestavin in pripravo pa si poglej na koncu strani.
Najprej prepraži začimbe in zelenjavo.
Nato dodaj kuskus in tekočino in v dvajsetih minutah imaš čudovito poslastico.
Poglej si to krasoto no!
Kuskus z zelenjavo na maroški način
- Total Time: 20 minut
- Yield: za 2 glavni jedi ali 4 priloge 1x
Description
Zlato obarvan in lepo odišavljen kuskus s popečeno sezonsko zelenjavo je prava poletna poslastica in je tako dobra, kot je videti. Priprava je enostavna in hitra – vse skupaj bo na tvoji mizi v 20-ih minutah. Poleg sodi skleda solate in/ali kozarec rdečega vina. In še opozorilo – tvoj želodček po bo tej jedi ZELO zadovoljen.
Ingredients
2 žlici (olivnega) olja
1 manjša čebula
2 stroka česna
1 feferon (neobvezno)
1 srednje velik jajčevec
1 rdeča paprika
1 žlica Kotányi kurkume
1/2 žličke Kotányi mletega koriandra
1/2 žličke mletega kumina (ne kumine!)
1 žlička Kotányi cimeta
3 žlice rozin (ali nekaj sušenih marelic)
150 g kuskusa
4 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
4 pesti sveže špinače
1 pest arašidov (ali pistacij)
1 šopek svežega peteršilja
nekaj listkov sveže mete
sol in poper po okusu
Instructions
- Priprava sestavin: Čebulo in česen sesekljaj, feferon pa nareži na kolute. Nareži tudi papriko in jajčevec. Špinačo in dišavnice očisti. Jušno osnovo segrej. Če uporabiš vodo in jušno kocko, to stopi v vreli vodi.
- Kuskus: V večji kozici segrej olje in na segretem najprej prepraži čebulo, nato dodaj česen, feferon, koriander, kumin in kurkumo ter praži še minuto. Dodaj jajčevec in papriko ter dobro premešaj ter praži nekaj minut. Nato v kozico daj 4 žlice vode, jo pokrij s pokrovko in kuhaj 3 minute, da para zelenjavo zmehča. V kozico nato stresi kuskus, dodaj polovico sesekljanega peteršilja, cimet in vse prelij z vročo jušno osnovo, dobro premešaj in pokrij s pokrovko ter pusti počivati 5 minut, da se kuskus napije čudovite tekočine. V tem koraku lahko kozico že odstaviš s štedilnika.
- Dokončaj: Jed nato poskusi in dosoli po potrebi. K napitemu kuskusu z mehko zelenjavo dodaj špinačo, večino arašidov ter jed popopraj ter premešaj in pokrij še za 2 minuti.
- Postrezi: Jed postrezi, okrasi z arašidi, preostalim peteršiljem, meto in po želji še z malo popra in uživaj!
Notes
Namesto rozin lahko uporabiš tudi suhe marelice ali suhe brusnice.
Če arašidov nimaš, uporabi pistacije.
Jed postrezi toplo ali sobne temperature.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 15 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen septembra 2015, v avgustu 2022 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:
Super recept. Pozabila sem dati cimet, špinace nisem imela, zato je tudi nisem dodala. V bistvu mi je hladen kuskus narejen na ta način še boljši. Poletni recept, saj ne rabiš zabiti pet ur v kuhinji, rabiš samo 15 min.
Me veseli, da ti je bil všeč! 🙂