Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Špageti s pečenimi paradižniki in koromačem


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

da bi jih še in še in še! Ne le, da so slastni, tudi priprava je popolnoma enostavna. Ja, ti špageti so popolna poletna jed, saj vsebuje sveže paradižnike, koromač in origano ali baziliko.


Ingredients

Scale

160 g (polnozrnatih) špagetov
1 manjši koromač
1 šalotka
3 sladki zreli paradižniki
1 vejica češnjevih paradižnikov (neobvezno)
olje
sol
poper
(svež) origano ali bazilika


Instructions

  1. Pripravi sestavine: Paradižnike nareži na kolute, koromač pa na rezine. Češnjeve paradižnike s konico noža preluknjaj. Šalotko nareži na tanke rezinice.
  2. Speci: V ognjevarni pekač razporedi šalotko, nanjo kolute paradižnika in koromač ter češnjevce. Na vrh razporedi nekaj svežih origanovih lističev (ali suhega, če svežega nimaš). Vse dobro pokapaj z oljem, ter posoli in popopraj. Pekač postavi v pečico, ogreto na 240°C za približno 10 do 15 minut.
  3. Skuhaj špagete: Medtem, ko se paradižniki pečejo, v soljenem kropu skuhaj špagete.
  4. Jed sestavi: Pekač s pečenimi paradižniki previdno vzemi iz pečice. Češnjevce položi na stran, na paradižnike pa razporedi odcejene kuhane špagete in premešaj. Med mešanjem paradižnike seveda razdrobi, da naredijo najboljšo svežo paradižnikovo omako na svetu!
  5. Postrezi: Špageti razdeli na krožnika, jih po želji še malo popopraj, pokapaj z malo olja, okrasi s svežim origanom in takoj postrezi. Taaaaako dobro!

Notes

Najboljše je, če uporabiš res sladke in zrele paradižnike (lahko uporabiš tudi malo prezrele).

Koromač nareži na tanke rezinice, da se bo zmehčal skupaj s paradižniki.

Uporabi svež ali sušen origano, lahko pa tudi baziliko.

Lahko uporabiš (polnozrnate) pšenične ali pirine špagete, izberi po želji.

Za pripravo lahko uporabiš le navadne večje paradižnike, narezane na kolute, če želiš pa navdušiti, da dodaj še češnjevce na vejici – ne pozabi pa jih prešpikati, da jih v pečici zaradi toplete ne raznese.