Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Božanski masleni špageti s česnom in šparglji


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Author: Barbara
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ti pregrešno dobri špageti te bodo zagotovo navdušili! Špagete obdaja nežna maslena omaka, odišavljena s česnom in svežo baziliko, družbo pa jim delajo šparglji, povaljani v maslenih drobtinah. Mmmmm. Izven sezone špargljev špagete postrezi le z maslenimi drobtinami. Poleg te jedi odlično sodi solata nežnega okusa, poskusi mehko zeleno solato ali kristalko.


Ingredients

Scale

200 g (polnozrnatih) špagetov
1 žlica (olivnega) olja
1 šopek svežih špargljev
1 žlica krušnih drobtin
sol
in poper po okusu
60 g masla
2 žlici naribanega parmezana
4 stroki česna
2 pesti sveže špinače
1 majhna pest sveže bazilike
1 žlička limoninega soka


Instructions

  1. Špageti: Špagete skuhaj v osoljeni vreli vodi po navodilih na embalaži. Nujno prihrani nekaj vode, v kateri so se špageti kuhali.
  2. Šparglji: Špargljem odlomi olesenele dele – vsakega posebej primi na skrajnih koncih in prelomi, špargelj se bo odlomil ravno tam, kjer je potrebno. Spodnje lesene dele zavrži. Vrščičke in preostali del špargljev nareži na dvocentimetrske kolute. Srednje debele in tanjše šparglje popeci na malo olja. Špargljem nato v ponvici dodaj 20 g masla ter žlico drobtin in jih malo popraži, da se maslene drobtine oprimejo koščkov špargljev. Ne pozabi še na malo soli in popra.
  3. Omaka: V kozici stopi preostalo maslo in na njem zmehčaj na lističe narezan česen. Pazi, da se česen ne obarva preveč, ker bo sicer celotna jed grenka. Ko se česen zmehča, v kozico stresi špinačo in baziliko ter parmezan in premešaj, da zelenjava uvene. Dobro posoli in popopraj.
  4. Jed dokončaj!: Ko se špageti skuhajo, jih umešaj v masleno omako. Dodaj nekaj žlic vode, v kateri so se špageti kuhali. Lahko dodaš še malo masla, da dobiš masleno omako. Poskusi ter dosoli in dopopraj, če je potrebno. Špagete serviraj na krožnik, jih potresi s drobtinastimi šparglji in jed takoj postrezi.

Notes

Izven sezone špargljev jed potresi le s popraženimi drobtinami.

Omaki lahko dodaš tudi le špinačo ali le baziliko, v skrajni sili pa lahko tudi oboje izpustiš.

Uporabi navadne ali polnozrnate špagete. Drugih testenin ne priporočam, saj se maslena omaka resnično najbolje oprime prav špagetov.

Debelejše šparglje prej lahko tudi malo pokuhaš, srednje debele in tanjše pa le popeci na malo olja.

Uporabi doma narejene drobtine ali kupljene. Doma jih lahko pripraviš tako, da malo bolj suh kruh naribaš.

Ta jed je zelo dekadentna, kar pa včasih res paše. Zato nikar ne skopari z maslom, kar pogumno ga umešaj v omako.

Pazljivo pri uporabi česna. Uporabi ga kolikor ti usteza, nareži ga na rezinice in ga nikakor ne obarvaj preveč, saj bo v tem primeru celotna jed grenka. Če se ti zgodi, da se malo zažge, začni s pripravo omake na novo.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 10 minut