Enchiladas: S piščancem in zelenjavo polnjene tortilije s paradižnikovo omako in sirom

0 comments

Enchiladas so tradicionalna mehiška jed, ki vedno navduši z okusom in izgledom. V tem receptu so tortilije napolnjene z mehkim in neverjetno dišečim piščančjim mesom, izbrano zelenjavo in sirom ter prelite s paradižnikovo omako in potresene še z več sira, ki se potem v pečici čudovito stopi. Oh ja, to je čudovita poslastica, ki jo lahko pripraviš tudi vnaprej.

Eno izmed različic tele jedi sem prvič pripravila sredi pandemije prejšnje leto, saj se mi je že malo mešalo, ker sem bila ves čas doma. Da sem od doma pobegnila vsaj s hrano, sem pripravila mehiške enčilade, tajski zeleni čili, ameriške čokoladne brovnije, libanonske falafle in še mnogo drugih znanih jedi s celega sveta. In veš kaj? Bolje sem se počutila! Ja, hrana res dela čudeže.

Od prejšnjega poletja sem enchilade naredila že večkrat, največkrat s piščancem in različno zelenjavo. Uporabila sem že bučke, jajčevce, brokoli in paprike. Vedno pa tudi čebulo in česen. Ker lahko uporabiš skoraj katero koli zelenjavo, izberi tisto, ki je takrat v sezoni. Vedno pa lahko seveda uporabiš kar zamrznjeno zelenjavo. Tako sem za tole fotkanje uporabila kar zamrznjen brokoli. Ker ga objameš z začimbami in paradižnikovo omako, je čisto vseeno ali je svež ali zamrznjen. Itak pa z zamrznjeno zelenjavo ni čisto nič narobe. Zamrznjena je namreč takoj, ko jo oberejo, pa je zato sredi zime še boljša od sveže izven sezone. Največkrat v tradicionalnih enchiladah najdeš tudi koruzo in fižol. Največkrat uporabijo kar pretlačen fižol (ozirom refried beans), ki daje jedi žmohtnost oziroma sočnost. Ker jaz ponavadi fižola ne uporabim – razen v zelenjavnih različicah! – sočnost pričaram tako, da v nadev dodam nekaj paradižnikove omake in sir.

Tekstura v tortilijah je lahko poljubna. Meso in zelenjavo lahko narežeš na rezine in na male ali večje koščke. Ker za sočnost poskrbi lepo mehko meso in zmehčana zelenjava ter paradižnikova omaka in sir, ti s sesekljanjem nadeva ni treba pretiravati. Jaz rada čutim posamezne sestavine. Če pa misliš, da bo kakšen izbirčen jedec v tej jedi bolj užival, če bo tekstura bolj enotna, pa vsekakor meso in zelenjavo nareži še na manjše koščke.

Namesto piščanca lahko uporabiš tudi katero drugo meso, mleto govedino ali svinjino, pa purana in celo morske sadeže. Tudi piščančje meso je lahko mleto. V ribji verziji uporabi mešanico morskih sadežov ali pa izberi recimo le gambere. Ta jed je odlična tudi z ostanki pečenega mesa. Tega le natrgaj ali nareži na manjše koščke, mu dodaj začimbe (prilagodi že obstoječemu okusu), popečeno in zmehčano zelenjavo, omako in sir in enchilade sestavi. Res enostavno in tako enostransko!

Ker jaz največkrat na enkrat pripravim štiri porcije, torej štiri velike in polne tortilije (ali osem manjših tortilij), sem drugo polovico svoje porcije že večkrat jedla isti dan zvečer, pa tudi nekaj dni kasneje. Ker nimam mikrovalovne pečice, sem tortilije pogrela kar v ponvi, kamor sem prej dala dve žlici vode. Čudovito so se pogrele. Ko jih ješ še enkrat, jim morda dodaj še ocvrto jajce, ki se čudovito ujema s to jedjo. Sploh, ko se rumenjak tako lepo razlije čez tortilojo … mmm!

Preden si pogledava, kaj potrebuješ za pripravo enchilad, pa še nekaj idej za odlične mehiške, španske, latinske jedi:

In kaj je skupnega tem jedem? Čudovite začimbe! Tople, ognjevite začimbe s karakterjem. V teh jedeh največkrat najdeš naslednje začimbe: papriko (sladko in ostro in dimljeno), čili, kumin, kajenski poper, origano, poper … Radi uporabljajo pekoče začimbe, vendar pa lahko izbereš in uporabiš tudi le tiste, ki so nepekoče. Zakaj tudi tisti, ki ne marajo pekoče hrane, ne bi uživali v čudovitih okusih?!

Lahko si pripraviš svojo lastno kombinacijo izbranih začimb, lahko pa posežeš tudi po že pripravljenih začimbnih mešanicah Secrets of, ki jih za nas zmeša Kotányi. V tem receptu sem uporabila kar mešanico Secrets of Mexico burrito. Ta mešanica začimb je kar pekoča, zato pozor. Če ti pekoče ni všeč ali pa ti ta mešanica trenutno ni na voljo, pa bi vseeno pripravil/a to jed, si v nadaljevanju poglej, katere začimbe so v tej mešanici, pa si pripravi svojo kombinacijo začimb. Ognjevitost lahko omiliš tudi z grškim jogurtom, ki ga flopni (ena žlica bo dovolj) na postreženo polnjeno tortilijo. V burrito začimbni mešanici je sicer čili, sol, paprika, koriander, kajenski poper, kumin, česen, ingver, origano in poper.

Priprava je popolnoma enostavna, zahteva pa nekaj časa. Ker je tako zabavna, sploh ne deluje kot delo, ampak kot užitek.

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Priprava poteka v treh korakih, najprej pripraviš nadev, nato paradižnikovo omako, na koncu pa jed še sestavi in speci. Ooh, kakšne vonjave!

PRVI KORAK – Nadev

Za pripravo sem izbrala Kotányi začimbno mešanico Secrets of Mexico in sicer burrito (obstaja še fajitas, ki bi bila tudi čisto ok). Pozor, v notes je seznam začimb, ki so v mešanici, da si lahko svojo mešanico začimb pripraviš po svojih željah. Uporabi kar imaš in kar ti je všeč. Lahko je tudi čisto nepekoče. Piščanca sem torej jaz popekla v burrito mešanici začimb, nato pa sem dodala še papriko, čebulo, česen in brokoli.

DRUGI KORAK – Omaka

Paradižnikovo omako pripraviš s prižiganjem, paradižnikovo kašo ter mešanico začimb. Po nekaj minutah kuhanja dobiš odlično kremasto in neverjetno dišečo omaka. Njam!

TRETJI KORAK – Sestavljanje in peka

Za sočnost v nadev daš nekaj omake in sira, nato pa z nadevom tortilije nadevaš.

Tortilije zložiš v pekač, kamor najprej daš nekaj žlic omake. Na koncu jih preliješ še s preostalo omako in potreseš s sirom. Nato pa še spečeš in poslastica je pripravljena!

Kakšne barve! Kakšni okusi! Oooh, hrana je res čarobna.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Enchiladas: S piščancem in zelenjavo polnjene tortilije s paradižnikovo omako in sirom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 50 minut
  • Yield: za 4 osebe 1x

Description

Enchiladas so tradicionalna mehiška jed, ki vedno navduši z okusom in izgledom. V tem receptu so tortilije napolnjene z mehkim in neverjetno dišečim piščančjim mesom, izbrano zelenjavo in sirom ter prelite s paradižnikovo omako in potresene še z več sira, ki se potem v pečici čudovito stopi. Oh ja, to je čudovita poslastica, ki jo lahko pripraviš tudi vnaprej.


Ingredients

Scale

Sestavine za nadev:

  • 1 žlica olja
  • 300 g piščančjega mesa (prsi ali zgornje bedre)
  • 1 srednje velika (rdeča) čebula
  • 1 večja paprika (lahko pol rumene in pol rdeče)
  • 1/4 manjše glavice brokolija
  • 4 stroki česna
  • 2 zvrhani žlici Kotányi začimbne mešanice burrito (ali glej spodaj!)
  • 2 zvrhani žlici paradižnikove omake (recept je spodaj!)
  • 30 g sira
  • po potrebi in okusu še malo soli

Sestavine za omako: 

Ostale sestavine:

  • 70 g sira
  • 4 velike (polnozrnate) tortilije
  • peteršilj, avokado, limeta ali limona, grški jogurt za postrežbo in okras

Instructions

  1. Pripravi nadev: Na žlici olja popeci na koščke ali rezinice narezano meso. Ko spusti vodo, dodaj začimbe, dobro premešaj in še malo popeci, da se meso navzame začimb. Nato dodaj na kocke ali rezine narezano papriko in čebulo in praži še nekaj minut. Na koncu dodaj še brokoli in česen in peci še 2 minuti. Na koncu naj bosta meso in zelenjava pečena in mehka. Nadev poskusi in po želji in potrebi še malo posoli.
  2. Pripravi omako: V segreto olje umešaj moko in kuhaj približno minuto. Dodaj paradižnikovo kašo, začimbe in vodo ter dobro premešaj. Kuhaj približno pet minut, da dobiš kremasto omako.
  3. Dokončaj nadev: V mesno-zelenjavno mešanico daj 30 g sira in dve žlici omake in premešaj, da dobiš sočen nadev.
  4. Enchilade sestavi: Nadev razdeli na število tortilij (v mojem primeru sem za štiri velike tortilije nadev razdelila na štiri dele), nato pa ga razporedi med tortilije. Nadev daj na spodnji del tortilije, nato pa jo zavij. Na dno pekača razmaži dve žlici omake, nato pa nanjo zloži vse tortilije. Združen del tortilije naj gleda na dno. Čez vse tortilije prelij preostalo omako, nanjo pa gpr razporedi še preostali sir.
  5. Enchilade speci: Enchilade postavi v pečico, ogreto na 180°C za približno 15-20 minut, da se sir lepo stopi.
  6. Postrezi: Enchilade po peki okrasi s svežim peteršiljem, avokadom, limeto in/ali jogurtom in postrezi. Kakšna poslastica!

Notes

Burrito mešanica je kar pekoča, zato po želji enchilade postrezi z grškim jogurtom, limeto in skledo solate, za še lepši izgled pa jih okrasi s peteršiljem in avokadom.

V burrito začimbni mešanici je sicer čili, sol, paprika, koriander, kajenski poper, kumin, česen, ingver, origano in poper. Če pripraviš svojo mešanico začimb, uporabi tiste, ki so ti všeč in jih imaš na razpolago. Lahko je popolnoma nepekoče!

Uporabi piščančja prsa ali razkošiščene zgornje bedre. Namesto piščanca pa lahko uporabiš tudi purana, svinjino, govedino ali morske sadeže. Meso je lahko v koščkih ali pa mleto. Uporabiš lahko tudi ostanke pečenega mesa.

Uporabi zelenjavo, ki jo imaš na razpolago. Predlagam, da vsekakor uporabiš čebulo, papriko in česen, ostalo zelenjavo pa izberi glede na sezono, razpoložljivost in okus. Predlagam bučke, koruzo, fižol, gobe, sladki krompir, grah …

Enchilade lahko pripraviš tudi vnaprej. Recept lahko pripraviš vse do pečenja, torej pripraviš nadev, tortilije zaviješ ter zložiš v pekač, omako pa hraniš ločeno (da omaka tortilije ob čakanju brez peke ne zmehča preveč), nato pa pred postrežbo nadaljuješ z receptom in tortilije preliješ z omako, potreseš s sirom in spečeš. Lahko pa enchilade kar spečeš, jih ohladiš in nato spet pogreješ. Pogrej jih v pečici – pokrij jih s folijo in segrevaj približno 15 minut na 160°C, mikrovalovni ali pa kar v ponvi. Če jih pogrevaš v ponvi, dodaj kakšno žlico vode, da se ti ne prižgejo.

  • Prep Time: 20 minut
  • Cook Time: 30 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.