Si že videl/a kaj lepšega? Kaj bolj vabljvega? Predstavljam kremna jajčka, malo zelenjave in tortilijo, ki vse dobrote drži skupaj, da si ne umažeš prstov. Ključna je priprava jajčk, ki pa je popolnoma enostavna, držati se moraš le nekaj osnovnih pravil. Živjo, popoln zajtrk!
Mešana jajčka so pa res enostavna za pripravit! Vržeš jih na ponev, pa je. Oh, ne pa ne! Včasih sem mešana jajčka pripravila na naslednji način: 1. segrela sem olje, 2. ubila sem jih na ponev, 3. jajčka sem posolila, 4. pekla sem jih do neprepoznavnosti. N.A.R.O.B.E. Pa saj so bila dobra, ampak sto svetlobnih let oddaljena od jajčk, ki mi jih je pripravil Domen. Njegova jajčka (ja, tudi jaz vidim …) so bila mnogo boljša! Kremasta. Mehka. Božanska. Stokrat boljša. Prav zato jih vedno pripravi on. Ampak! Za vraga se jih bom naučila tudi jaz, sem si rekla. In sem se.
Za kremasta, božanska, nebeška, mehka jajčka – brez dodatnih smetan in masla in drugih nebodigatrebov – upoštevaj naslednja pravila:
- jajčka vedno ubij v posodico in jih res res dobro zmešaj (nikoli jih ne ubij direktno na ponev!)
- jajčka vedno nežno posoli, preden jih daš v ponev (nikoli jajčk ne soli v ponvi, saj se sicer med jedjo čutijo kristalčki soli)
- jajčka vlij na segreto olje, potem pa nežno premešaj, da se jajčka na vseh straneh zakrknejo (nikoli jih ne vlivaj na hladno olje)
- jajčkom dodaj kockice sira, ki se topi – sir lahko tudi naribaš ali pa ga dodajš kar že v posodico, v kateri jih zmešaš
- KLJUČNO PRAVILO: jajčk nikoli ne kuhaj predolgo (jajčka naj le zakrknejo, nikar naj ne bodo prepečena, saj potem ne bodo mehka, puhasta …)
Hvala Domen za vse temodrosti! ♡ Neskončno sem ti hvaležna. Ampak … naslednjič jih spet pripraviš ti, ok?
Tako, sedaj poznaš osnovna pravila za pripravo najboljših, kremastih, božansko puhastih jajčk tudi ti. No, kaj še čakaš?!
OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (1 min)
SESTAVINE (za 2 osebi)
- 2 veliki ali 4 manjše (polnozrnate) tortilije
- 1 pest rukole
- 4 jajca
- sol
- poper
- olje (lahko tudi maslo)
- 80 g sira (naj bo tak, da se topi)
- 6 sušenih (in v olje vloženih) paradižnikov
PRIPRAVA
Najprej pripravi namaz iz paradižnikov. Koščke paradižnika prenesi v mešalnik in zmiksaj v gosto pasto. Če melje v prazno, dodaj žlico vode. Če imaš le sušene paradižnike, jih najprej namoči v vroči vodi, potem pa zmiksaj.
Rukolo operi in osuši. Sir nareži na majhne kockice. Jajca ubij v posodico, dodaj ščepec soli in malo popra in res res dobro premešaj.
Vsako tortilijo daj na svoj krožnik (če želiš, tortiliji lahko tudi segreješ v ponvi ali v mikrovalovni pečici) in ju na polovico namaži s paradižnikovim namazom. Namaži tudi zgornji rob, da se bo kasneje lažje držala skupaj. Na premazan del tortilije razporedi rukolo.
Ko imaš tortiliji pripravljeni, naredi še kremna jajčka. V ponvici segrej žličko olja in na segretega zlij zmešana jajca. Kuhaj na nizkem ognju, da se jajca ne zakrknejo prehitro in da se ne izsušijo. Najprej jih pusti minuto na miru, da malenkost zakrknejo, potem pa jih s kuhalnico na štirih deli porini z roba v sredino – tako bodo v stik z vročo ponvico prišla še jajca, ki so bila prej na vrhu.
Potem na jajca stresi nakockan sir in pusti še minuto, da se sir segreje. Jajca zelo nežno premešaj. Najboljša so, če so še malenkost mehka, saj bodo tako najbolj sočna.
Jajčka razporedi na rukolo, potem pa tortiliji čim hitreje zavij. Najprej zavij robova, da vsebina v tortiliji ne bo padla ven.
Tortilijo zavij do konca, potem pa nareži na polovico in čim prej postrezi. Tortilija je najboljša še vroča, lahko pa jo postrezeš tudi sobne temperature. Le opozorilo – ko se jajčka ohladijo, malenkost izgubijo na mehkobi. Pa dober tek!
Danes za kosilo, jutri za zajtrk…
Najmi kombinacija.