Jajca po turško z jogurtom

0 comments

Ta turška jed z jajci je presenetljivo bogata z okusi in je resnično inovativna uporaba jajc, je tudi zelo okusna in nadvse enostavna za pripravo. Ocvrta jajca položiš na s feto in začimbami obogateno jogurtno posteljico, vse skupaj pa pokapaš z odišavljenim oljem. Poleg nujno sodi vsaj en kos kruha, s katerim krožnik pomažeš do zadnje kapljice. To je tako dobro!

Ta luštna jed prihaja iz Turčije, kjer se imenuje Cilbir. Originalno je pripravljena s poširanimi jajci, ki so položeni na jogurt, pokapani pa s toplo masleno pomako. Ker se mi zdi, da poširanje jajc ni za vsakodnevno (bodimo iskreni) packanje, jaz najraje pripravim kar ocvrta jajca. Pripravi se jih hitreje in z manj stresa. Namesto masla jaz raje uporabim kar olivno olje, ki ga segrejem z mleto papriko, dodam pa še malo kumina, ki celotno jed fantastično odišavi.

Ker so jajca bogata s hranljivimi snovmi, so nasitna, hitro pripravljena in dobra za nas, jih jemo pogosto. In le zakaj bi jih vedno jedli na enak način?! Življenje je res prekratko in nujno je, da se zabavamo vsaj s hrano. Prav zato sem vedno, ko odkrijem kakšen nov način priprave neke sestavine, nadvse navdušena. Če pa je priprava še hitra je pa sploh veselo. In ta jed je hitro pripravljena, je nadvse dobra in še luštna za pogledat.

Jed sestavljajo trije glavni elementi:

 • Jajca – Jajca po klasičnem receptu poširajo, lahko pa pripraviš tudi ocvrta ali pa mehko kuhana. Vseeno je, kako jih pripraviš, predlagam pa le, da je rumenjak tekoč, da se lepo razlije prek jogurta in naredi vse skupaj enostavno božansko.
 • Jogurt – Uporabi gostejši tekoč jogurt, priporočam grški jogurt. Temu dodaj sveže nariban strok česna – pozor, svež je zelo močan, zato previdno! – ali pa v jogurt umešaj česen v prahu. Po klasičnem receptu v jogurt umešajo še sesekljano meto, koper ali peteršilj. Jaz sem uporabila kar timijan. Da je jed še boljša, sem ji dodala še malo fete, ki sem je nekaj na koncu še posula prek jajc.
 • Odišavljena pomaka – V klasičnem receptu uporabijo toplo oz. stopljeno maslo z allepo čilijem. Jaz sem namesto masla malenkost segrela kar olivno olje, v katerega sem dala mleko sladko papriko – odlična bi bila tudi mešanica začimb harisa! – in malo kumina (ne kumine, kumin!).

Poleg pa nujno postrezi s katerim koli kruhom, s katerim moraš (ni nujno, seveda, ampak vem, da boš, ker drugače ne gre!) pomazati krožnik do zadnje kapljice.

Tale jed je primerna za zajtrk, kosilo ali celo večerjo. Jed moraš pojesti takoj, ko jo pripraviš, vnaprej pa lahko popečeš pinjole, pripraviš olje in jogurtovo omako. Jogurtovo omako pred postrežbo vzemi iz hladilnika toliko prej, da se segreje na sobno temperaturo.

Preden pogledava, kako se ta jed pripravi, pa še nekaj idej za pripravo odličnih nevsakdanjih jedi z jajci:

Še več jedi z jajci najdi pod oznako jajca.

Priprava te turške poslastice je resnično enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, natančnejše količine in zapisani koraki se nahajajo na dnu strani!

Najprej pripravi odišavljeno olje.

Nato pripravi jogurtovo osnovo.

Popeci še pinjole (če jih nameravaš uporabiti) in jajci na oko.

Potem vse skupaj le še sestavi in uživaj. Pa ne pozabi na kruh!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Jajca po turško z jogurtom


 • Author: Barbara
 • Total Time: 10 minut
 • Yield: za 1 osebo 1x

Description

Ta turška jed z jajci je presenetljivo bogata z okusi in je resnično inovativna uporaba jajc, je tudi zelo okusna in nadvse enostavna za pripravo. Ocvrta jajca položiš na s feto in začimbami obogateno jogurtno posteljico, vse skupaj pa pokapaš z odišavljenim oljem. Poleg nujno sodi vsaj en kos kruha, s katerim krožnik pomažeš do zadnje kapljice. To je tako dobro!


Ingredients

Scale

Sestavine za jogurtovo omako:

 • 4 žlice grškega jogurta
 • 1 košček fete
 • 2 vejici svežega ali 1/2 suhega timijana (lahko tudi sveža meta, koper, peteršilj)
 • 1/2 žličke Kotányi suhega česna (lahko tudi 1/4 stroka svežega naribanega česna)
 • poper in sol po okusu

Sestavine za oljni preliv:

 • 2 žlici (olivnega) olja (lahko tudi košček masla)
 • 1/2 žličke Kotányi mlete sladke paprike (odlična bi bila tudi harisa)
 • 1/4 žličke kumina (kumin, ne kumina!) (neobvezno)

Ostale sestavine:

 • 2 jajci
 • košček fete
 • 1 žlica pinjol (neobvezno)
 • čilijevi kosmiči
 • sveži timijan
 • kruh za pomakanje (jaz sem izbrala ržen kruh)

Instructions

 1. Pinjole: Če jih nameravaš uporabiti (ni nujno, dodajo pa hrustljavo teksturo), jih na hitro popeci na suhi ponvi. Popečene prenesi v skledico za kasneje.
 2. Oljni preliv: V isto ponev kapni olje (ali maslo). Ko se segreje, dodaj papriko in kumin in dobro premešaj. Kuhaj le minuto ali dve, da se paprika stopi, ne sme se pa prižgati!
 3. Jogurtova omaka: V skodelico daj jogurt, vanj nadrobi feto, dodaj še timijanove lističe in česen ter premešaj. Še malo popopraj in po potrebi (feta je že slana, zato previdno) dodaj še sol in premešaj.
 4. Jajca: Jajca ocvri na nekaj olja (ali masla). Po želji jih lahko tudi spoširaš ali pa mehko skuhaj.
 5. Jed: Na krožnik najprej premaži jogurtovo omako, nanjo položi jajca, pokapaj z oljem, potresi s pinjolami in feto in okrasi s timijanom. Postrezi takoj s kruhom, s katerim pomaži krožnik do čistega! Dober tek!

Notes

Jogurtovo omako lahko pripraviš vnaprej, a jo pred postrežbo vzemi iz hladilnika, da se segreje na sobno temperaturo. Vnaprej lahko pripraviš tudi oljni preliv in popečene pinjole.

Če ti ostane kaj jogurtove omake, jo lahko dodaš v tole čudovito paradižnikovo-korenčkovo juho.

 • Prep Time: 5 minut
 • Cook Time: 5 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.