Lahka jajčna solata

0 comments

So ti všeč trdo kuhana jajca, ampak te moti, ker so suha, dolgočasna in gumijasta? Potem moraš poskusiti to solato! Ta solata je čudovito osvežujoča, čisto nič dolgočasna in ekstremno sočna. In še zdrava, ker ne vsebuje nobene majoneze, ki jo s trdo kuhanim jajcem tako zelo radi povezujejo. In še najboljše? Omogoča porabo vseh trdo kuhanih jajc, ki so ti ostala od … npr. velike noči.

In ne nazadnje, poglej kako luštna je ta solata! Prav vabi, da ugrižneš vanjo. Mmmm … To solato lahko postrežeš kakor želiš. Lahko jo poješ samo ali pa jo vtakneš v recimo domače bejgle, ali pa med dva kosa polnozrnatega kruha. Za dodatno barvo in popestritev lahko na dno bejgla ali enega kosa kruha položiš še malo špinače. Ali pa solate. Ali pa rukole. Lahko tudi mikrozelenje. Jaz sem izbrala špinačo, ker sem jo ravno imela v hladilniku, sicer pa izberi po svojih željah. Seveda lahko ta del tudi izpustiš.

Ko pripravljaš to solato ne pozabi, da je najboljše, da so jajca hladna, da ne zvodenijo grškega jogurta. Namesto grškega jogurta lahko uporabiš tudi kislo smetano, a v tem primeru pazljivo z dodajanjem limoninega soka, da solata ne bo prekisla. Redkvice dajo solati prijetno hrustljavost, a jih, če ti niso všeč, lahko tudi izpustiš. Ampak zakaj bi jih, samo poglej si no, kakšno lepo barvo ji dajo! Tudi dišavnice lahko izbiraš – jaz sem izbrala koper in peteršilj, ti pa lahko izbereš le eno izmed naštetih, lahko pa uporabiš tudi drobnjak.

V primeru, da nameravaš jajca skuhati le za uporabo v tem receptu (in jih ne nameravaš le porabiti od recimo velike noči), si v blog zapisu kako skuhati trdo kuhana jajca preberi, kako jih lahko skuhaš. In brez težav tudi olupiš!

To solato in/ali sendvič lahko pripraviš tudi vnaprej, a hrani v hladilniku in pojej v roku 24 ur. Medtem, ko jo hraniš v hladilniku, jo pokrij s folijo za živila, da se ne naveže ostalih vonjav v hladilniku.

Sedaj pa brž na delo, jajčna solata se sama ne bo pripravila! 😉

Pozor: Če solato ješ brez kruh, je primerna za LCHF prehranjevanje, če uporabiš brezglutenski kruh, pa tudi za brezglutensko prehranjevanje.

SESTAVINE (za 4 manjše sendviče)

  • 4 trdo kuhana jajca
  • 2 veliki žlici sesekljanih dišavnic (jaz sem uporabila tretjino kopra in 2/3 peteršilja)
  • 6 redkvic
  • 1/2 žličke gorčice
  • 2 žlici grškega jogurta
  • sol
  • poper
  • limonin sok (približno 1/2 žličke oziroma po okusu)

PRIPRAVA

Trdo kuhana jajca nareži na kocke in prenesi v skledo. Redkvice nareži na tanke lističe. Dišavnice sesekljaj.

K trdo kuhanim jajcem daj grški jogurt, dišavnice, redkvice, gorčico ter sol in poper po okusu.

Nežno premešaj. Poskusi in dodaj toliko limoninega soka, da bo ravno prav osvežujoča. Še enkrat nežno premešaj. Če ne nameravaš postreči takoj, solato postavi v hladilnik – pokrij jo s folijo za živila.

Jajčno solato postrezi na doma pripravljenem bejglu ali pa vtakni med dva kosa (polnozrnatega) kruha. Po želji v sendvič dodaj še špinačo, solato, rukolo ali mikrozelenje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.