Blog 030: Pet korakov do perfektnih trdo kuhanih jajc

, 26. Mar 2016 | No Comments

Perfektna trdo kuhana jajčka

Premalo kuhana jajca, ki se težko lupijo, so velika mora marsikoga, ki se loti priprave trdo kuhanih jajc. Če poznaš pet ključnih korakov in se jih tudi držiš, pa je priprava resnično enostavna. Poglej si teh pet korakov in veselo na delo!

Trdo kuhana jajca so odlična v katerem koli času, ne le v času velikonočnih praznikov. Odlično se podajo na različne solate, obogatijo pa marsikateri krožnik, pa naj bo to slavnostni ali pa kar vsakdanji.

Preden se lotiš prebiranja navodil, pa še nekaj informacij:

  • za kuhanje trdo kuhanih jajc lahko uporabiš sveža ali malo starejša jajca
  • predolgo kuhanim jajcem se rumenjak obarva modro (kakovost ostane ista, vpliv je le estetski)
  • pri lupljenju nam bo v pomoč tudi notranja kožica, ki ločuje jajce in lupino
  • jajce lahko enostavno olupiš tudi v kozarcu z malo vode – video
  • obstaja več načinov kuhanja trdo kuhanih jajc (v vreli vodi kuhaš 30 sekund, potem pokrito kozico odstaviš z ognja in pustiš 10 minut; jajca položiš v mrzlo vodo, jo zavreš, umakneš z ognja in pustiš 10 minut …), jaz opisujem le enega izmed njih

Priprava perfektnih trdo kuhanih jajc ni zahtevna. Drži se le naslednjih pet korakov in vsakokrat ti bo uspelo!

1. korak: UPORABI JAJCA SOBNE TEMPERATURE

Jajca pred kuhanjem ogrej na sobno temperaturo. Tako v vroči kopeli ne bodo potrebovali dodatnega časa, da bi se najprej ogrela na sobno temperaturo, potem pa šele začela kuhati.

Perfektna trdo kuhana jajčka

2. korak: V VODO DODAJ KIS IN JO ZAVRI

V vodo, v kateri nameravaš skuhati jajca, zlij žlico kisa. Kis je lahko vinski ali jabolčni, lahko pa uporabiš tudi sok limone. Pomembno je le, da je tekočina kisla. Številu jajc, ki jih nameravaš skuhati, prilagodi velikost kozice in količino vode. Jajca naj imajo v kozici ravno dovolj prostora, da med kuhanjem ne poskakujejo, ker tako hitrejo popokajo, obenem pa je najboljše, da so le v eni plasti. Med kuhanjem naj bodo jajca dobro pokrita z vodo, voda naj sega vsaj tri centimetre nad njimi.

Perfektna trdo kuhana jajčka

3. korak: JAJCA V VRELI VODI KUHAJ 14 MINUT

Jajca v vrelo vodo položi zelo previdno – najboljše, da z žlico ali pa z zajemalko. Če jajce spustiš previsoko, se bo razlilo ali pa se bo jajčna lupinica razpokala (razpokana lupinica oteži lupljenje). V rahlo brbotajoči (naj voda vseeno ne vre) vodi jajca kuhaj približno 14 minut (jajca velikosti L, srednje velika jajca kuhaj 12 minut, majhna pa 10 minut,).

Perfektna trdo kuhana jajčka

Perfektna trdo kuhana jajčka

4. korak: KUHANA JAJCA POLOŽI V LEDENO KOPEL

Preden ura odbije 14 minut, pripravi ledeno kopel. V veliko posodo nalij mrzlo vodo in vanjo – če jih imaš, seveda – vrzi še nekaj ledenih kock. Ledene kocke niso obvezne, nujne so le, če pripravljaš veliko jajc in kopel pripraviš vnaprej. Ko ura odbije 14 minut, jajca previdno vzemi iz vrele vode in jih položi v ledeno kopel. Pusti, da se ohladijo.

Perfektna trdo kuhana jajčka

Perfektna trdo kuhana jajčka

5. korak: OHLAJENA JAJCA TAKOJ OLUPI

Takoj, ko se jajca ohladijo, jih olupi. Lupljenje jajc bi moralo biti – ob upoštevanju vseh petih korakov, seveda – res enostavno.

Perfektna trdo kuhana jajčka

Polnjena jajčka z avokadovo kremo

Kakšne so pa tvoje izkušnje? Kako pa jajca skuhaš ti? Povej v komentarjih, me zanima! 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply