Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Jajca po turško z jogurtom


  • Author: Barbara
  • Total Time: 10 minut
  • Yield: za 1 osebo 1x

Description

Ta turška jed z jajci je presenetljivo bogata z okusi in je resnično inovativna uporaba jajc, je tudi zelo okusna in nadvse enostavna za pripravo. Ocvrta jajca položiš na s feto in začimbami obogateno jogurtno posteljico, vse skupaj pa pokapaš z odišavljenim oljem. Poleg nujno sodi vsaj en kos kruha, s katerim krožnik pomažeš do zadnje kapljice. To je tako dobro!


Ingredients

Scale

Sestavine za jogurtovo omako:

  • 4 žlice grškega jogurta
  • 1 košček fete
  • 2 vejici svežega ali 1/2 suhega timijana (lahko tudi sveža meta, koper, peteršilj)
  • 1/2 žličke Kotányi suhega česna (lahko tudi 1/4 stroka svežega naribanega česna)
  • poper in sol po okusu

Sestavine za oljni preliv:

  • 2 žlici (olivnega) olja (lahko tudi košček masla)
  • 1/2 žličke Kotányi mlete sladke paprike (odlična bi bila tudi harisa)
  • 1/4 žličke kumina (kumin, ne kumina!) (neobvezno)

Ostale sestavine:

  • 2 jajci
  • košček fete
  • 1 žlica pinjol (neobvezno)
  • čilijevi kosmiči
  • sveži timijan
  • kruh za pomakanje (jaz sem izbrala ržen kruh)

Instructions

  1. Pinjole: Če jih nameravaš uporabiti (ni nujno, dodajo pa hrustljavo teksturo), jih na hitro popeci na suhi ponvi. Popečene prenesi v skledico za kasneje.
  2. Oljni preliv: V isto ponev kapni olje (ali maslo). Ko se segreje, dodaj papriko in kumin in dobro premešaj. Kuhaj le minuto ali dve, da se paprika stopi, ne sme se pa prižgati!
  3. Jogurtova omaka: V skodelico daj jogurt, vanj nadrobi feto, dodaj še timijanove lističe in česen ter premešaj. Še malo popopraj in po potrebi (feta je že slana, zato previdno) dodaj še sol in premešaj.
  4. Jajca: Jajca ocvri na nekaj olja (ali masla). Po želji jih lahko tudi spoširaš ali pa mehko skuhaj.
  5. Jed: Na krožnik najprej premaži jogurtovo omako, nanjo položi jajca, pokapaj z oljem, potresi s pinjolami in feto in okrasi s timijanom. Postrezi takoj s kruhom, s katerim pomaži krožnik do čistega! Dober tek!

Notes

Jogurtovo omako lahko pripraviš vnaprej, a jo pred postrežbo vzemi iz hladilnika, da se segreje na sobno temperaturo. Vnaprej lahko pripraviš tudi oljni preliv in popečene pinjole.

Če ti ostane kaj jogurtove omake, jo lahko dodaš v tole čudovito paradižnikovo-korenčkovo juho.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 5 minut