Ta dobrot poln krožnik te bo nahranil, pocrkljal in nasitil. Imava vse pomembne skupine hranil – oglikovi hidrati so v obliki riža, beljakovine so v pečeni feti, ogromno vlaknin, vitaminov in ostalih pomembnih hranil pa je v pečeni zelenjavi in motovilcu v solati. Da je vse skupaj nadvse dobro, poskrbijo začimbe in osvežilen gorčični preliv.
Sestavljeni krožniki so nekaj najboljšega, vsekakor pa preprečijo stres in nenehno preizpraševanje “le kaj bi danes jedli”. Ko ti povem, kako jih sestaviti, se bo tvoje življenje močno spremenilo.
V vsakem sestavljenem krožniku najdeš:
- OGLJIKOVE HIDRATE – Tokrat sem izbrala črn riž, lahko pa seveda navaden bel ali rjavi riž, testenine, kuskus, kvinojo, ješprenj, krompir ali pa kruh v kateri koli obliki – štručke, kosi, bejgli, tortilije, naan kruh …
- BELJAKOVINE – Tokrat sem izbrala feto, ki se v pečici super speče, lahko pa izbereš tudi katero koli pečeno ali kuhano meso, tunino, popečen tofu ali gobe.
- ZELENJAVA – Polovica krožnika naj zasede taka ali drugačna zelenjava. Tokrat sem izbrala nekaj pečene zelenjave – to prilagodi sezoni – in motovilec. Izberi torej svežo ali pečeno zelenjavo, lahko tudi kuhano. Vsak krožnik pa je boljše še, če vsebuje nekaj solate. Izberi katero koli zeleno solato, zelje, kumare, paradižnike, papriko, zelje …
- SADJE – ČE verjameš ali ne, se sadje prav čudovito ujema z zelenjavo in lahko v takih sestavljenih krožnikih prav lepo zasije. Uporabi jabolko, hruške, borovnice ali pa posušeno sadje, kot so na primer rozine, sušene brusnice.
- OREŠČKI IN SEMENA – Ta niso obvezna, ampak so pa dobra zate. Vsebujejo tiste ta prave maščobe in vitamine in minerale, ki telesu nadvse koristijo. Izberi pistacije, arašide, mandlje, bučna ali sončnična semena.
- PRELIV oz. OMAKA – Če uporabiš le zgoraj naštete sestavine, že dobiš odličen krožnik dobrot, vendarle pa vse skupaj lahko poveže še preliv. Ta naredi jed sočno, osvežilno in neubranljivo. Najboljše (p)omake so gorčični preliv, gorčično-medena omaka, romesco pomaka, tzatziki, ranch preliv … Veliko odličnih prelivov pa si poglej tudi na blog zapisu Prelivi.
Na sestavljen krožnik lahko torej daš marsikaj. Upoštevaj le sezono, da bodo sestavine najboljše in najbolj cenovno ugodne. Seveda pa so sestavljeni krožniki odlični tudi za porabo ostankov – riža, testenin, zelenjave, mesa … Lahko se torej poigraš z neštetimi kombinacijami, ki pa so lahko vsakič popolnoma drugačnega okusa.
Ta sestavljen krožnik pa vsebuje tudi pečeno zelenjavo in pečeno feto. Ja, oboje se naenkrat speče na enem pekaču, zato je priprava res enostavna. Od zelenjave sem tokrat uporabila brokoli, rdečo papriko, korenje in čebulo. Pač zelenjavo, ki je sedaj enostavno dostopna. Da je oboje tako dobro, kot je, pa poskrbijo tudi začimbe. Uporabila sem česen in čebulo v prahu, mleto sladko papriko, origano in baziliko ter seveda sol in poper. Enako sem začinila zelenjavo in feto. Dodatna sestavine pa je samo že (olivno) olje.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Preden pogledava, kako se tak krožnik pripravi, pa še nekaj idej za sestavljene krožnike:
- Piščančji krožnik s kuskusom in tzatzikijem
- Pečena feta in stročji fižol z bulgurjem in spasirano skuto
- Mascarpone polenta s pečenimi gobicami in jajcem
- Testeninska solata s piščančjo salamo, mocarelo in paradižniki
- Solata z rižem, čičeriko, kumaro in paradižniki
- Kvinoja s pečeno čičeriko, paradižnikovim prelivom in pisano solato
- Kuskus s pečeno zelenjavo in rdečim kremnim prelivom
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Natančnejše količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.
Najprej daj kuhati riž, nato pa pripravi zelenjavo in feto in oboje postavi v ogreto pečico za približno 35 minut.
Vmes pripravi še preliv.
Ko se zelenjava speče, pripravi še solato.
Na koncu pa vse skupaj še razporedi na krožnik, pokapaj s prelivom, dodaj oreščke in uživaj. Oh, pa ta feta, ki se med peko skoraj stopi v svilnat sir. Oh, noro dobro in noro hranljivo!

Pečena zelenjava in feta z rižem in motovilcem
- Total Time: 45 minut
- Yield: za 2-3 osebe 1x
Description
Ta dobrot poln krožnik te bo nahranil, pocrkljal in nasitil. Imava vse pomembne skupine hranil – oglikovi hidrati so v obliki riža, beljakovine so v pečeni feti, ogromno vlaknin, vitaminov in ostalih pomembnih hranil pa je v pečeni zelenjavi in motovilcu v solati. Da je vse skupaj nadvse dobro, poskrbijo začimbe in osvežilen gorčični preliv.
Ingredients
Sestavine za pečeno zelenjavo in feto:
- 3 žlice (olivnega) olja
- 1/2 brokolija
- 1 paprika katere koli barve
- 2 manjša korenja
- 1/2 (rdeče) čebule
- 1 žlička Kotányi česna v prahu
- 1 žlička Kotányi čebule v prahu
- 1 žlička Kotányi mlete sladke paprike
- 1 žlička Kotányi sušenega timijana
- 1 zavitek fete ali svežega sira
Sestavine za preliv:
- 40 ml (olivnega) olja
- 1 žlica jabolčnega kisa (lahko tudi vinski kis)
- 1 žlice limoninega soka (oz. po okusu; lahko tudi le več kisa)
- 1/4 žličke Kotányi česna v prahu
- 1/8 žličke Kotányi popra
- 1/2 žličke soli
- 1/2 žličke Kotányi sušenega peteršilja
- 2 žlici vode (oz. po potrebi)
Ostale sestavine:
- 140 g črnega riža
- 2 veliki pesti motovilca
- 1 jabolko
- 2 žlici pistacij
- 1 vejica svežega peteršilja za okras
Instructions
- Riž: Riž daj kuhati v soljeno vodo in kuhaj po navodilih na embalaži. Moj črn riž se je kuhal 30 minut.
- Pečica: Pečico segrej na 200°C.
- Zelenjava: Brokoli nareži na cvetke, korenje, papriko in čebulo pa na manjše kocke. Prelij z dvem žlicama olja in 2/3 vseh začimb. Premešaj in prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko. S preostalim oljem in začimbami potresi še feto, ki jo prej natrgaj ali nareži na kocke, nato pa začinjemo položi med zelenjavo. Pekač postavi v pečico in peci 25 minut.
- Preliv in solata: S sestavinami za preliv pripravi kremni preliv. Jabolko nareži na manjše koščke, nato pa motovilec in jabolko daj v skledo in prelij z večino preliva.
- Postrežba: Na krožnik položi riž, dodaj pečeno zelenjavo in feto ter solato. Pokapaj s preostalim prelivom in okrasi še z nekaj pistacijami in svežim peteršiljem. Postrezi.
Notes
Ta krožnik je popolnoma ok tudi, če se ohladi na sobno temperaturo.
- Prep Time: 20 minut
- Cook Time: 25 minut