Kvinojin krožnik s pečeno čičeriko in paradižnikovim prelivom

, 20. Oct 2017 | 2 Comments

Poln krožnik zelenjave je najboljše zdravilo. Proti lakoti, slabi volji, pomanjkanju energije in še čem. Pečena čičerika pa ni odlična le v kombinaciji z ostalimi sestavinami v tem receptu, je tudi odličen prigrizek kar tako, za med obroki. Pripravi ta slasten krožnik čim prej, odličen je!

Obožujem sestavljene krožnike. Kar kaže že kar nekaj objavljenih, med zadnjimi je bila grška pojedina, ki je čudovita v (pozno)poletnih dneh. Današnji krožnik pa je fenomenalen jeseni in pozimi. Vsebuje pečeno čičeriko, nežno kvinojo, fižolovo-rukolino solato in sladek paradižnikov preliv. Skupaj z avokadom je res fajn in res nasiten.

Preden pa nadaljujeva, pa še nekaj besed o kvinoji. Si jo že poskusil/a? Jaz jo obožujem! Je zdrava, ne vsebuje glutena in še skuha se super hitro. Kvinoja je zelo hranljiva, vsebuje veliko beljakovin in je lahko prebavljiva. Lahko jo uporabiš kot nadomestek riža, lahko jo uporabiš v pripravi solat, lahko pa jo daš tudi v juho.

Čičeriko lahko pred peko potreseš že z malo čilija v prahu ali kajenskim poprom. Tako pečena čičerika je čudovit in zdrav prigrizek. Lahko jo posuješ tudi po solati in poleg narediš avokadov preliv.

Pa še en nasvet – solata je v tej jedi skoraj nenadomestljiva, saj celotno jed osveži, lahko pa namesto rukole izbereš katero koli drugo solato.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 150 g kvinoje
  • 1 pločevinka čičerike
  • 45 g sušenih in v olje vloženih paradižnikov
  • 1 strok česna
  • 1,5 limone
  • 1 dcl (olivnega) olja
  • 50 g mandljev
  • 1 avokado
  • 1/2 paketa rukole
  • 1/2 pločevinke (belega) fižola
  • sol
  • poper

PRIPRAVA

Čičeriko speri pod tekočo vodo in dobro odcedi. Prenesi jo na pekač, obložen s papirjem za peko, pokapaj z oljem in posoli in popopraj ter peci približno 20 minut na 200°C, vmes jo enkrat premešaj.

V mešalnik stresi paradižnike, česen, 1/2 žličke soli, sok ene limone, 1 dcl olja in zmiksaj. Dodaj še mandlje in še enkrat zmiksaj. Dodaj malo vode, če je pregosto. Preliv poskusi in dodelaj, če je potrebno.

Kvinojo skuhaj v vreli vodi po navodilih na embalaži.  Dve zvrhani žlici preliva umešaj v kuhano kvinojo, …

… jo razporedi na krožnik, dodaj pečeno čičeriko, polovico avokada in solato (rukolo in fižol prej v skledi prelij s kisom, dodaj malo olja in sol ter premešaj). Celoten krožnik pokapaj še z malo limoninega soka in postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Tanja Bančič
    November 19, 2018

    VErjetno je 450 g sušenih paradižnikov napaka?

    Reply
    • Barbara
      November 19, 2018

      Živjo Tanja. Joj, imaš prav! Ničla se je uturila. Sem popravila! Hvala ti najlepša za komentar. 🙂

      Reply

Leave a Reply