Mešana solata s pečeno čičeriko in avokadovim prelivom

4 comments

Ta solata je ena sama uživancija! Solato naredi božansko predvsem presenetljivo okusen in svež preliv, fantastična pečena čičerika in kombinacija različne solate in zelenjave pa še dodajo k odličnosti. Za pripravo izberi špinačo, koruzo, rukolo, motovilec, zelje, kumaro … ni omejitev!

Glavni zvezdi te solate sta vsekakor pečena čičerika in avokadov preliv. Če si od vsega tu prebranega zapomniš le njiju, bo to dovolj za nadgradnjo tvojega kulinaričnega znanja.

Čičerika je tako popečena resnično nekaj norega. Ko jo popečeš, dobi čudovito hrustljavo teksturo, ki je odlična v solatah, fantastična pa je tudi kot prigrizek. Zato je le pripravi več in jo imej za grickanje čez dan – dobra je tako topla, kot sobne temperature. Spečeš pa jo lahko enostavno na ponvi na štedilniku, lahko pa tudi v pečici.

Seveda pa si shrani tudi recept za ta čudovit, kremast, osvežilen in zelo konkreten preliv, s katerim bo vsaka solata resnično zaživela. Daj ga na katero koli kombinacijo solate, odličen je tudi na popečeni zelenjavi, v testeninski solati ali pa solati z rižem. Pripraviš ga lahko s svežimi ali suhimi dišavnicami, limeto ali limono ter z ali brez indijskih oreščkov.

Pa še nekaj o kombinaciji zelenjave. Uporabi tisto, ki jo imaš doma! Uporabi katero koli zeleno solato, špinačo, radič, motovilec, rukolo, berivko … karkoli. K zelenju dodaj paradižnik, korenje, redkvice, koruzo, surovo ali popečeno papriko, popečene šparglje in/ali bučko. Torej resnično karkoli, zato se le poigraj s kombinacijami.

Ker preliv ne sestavlja le kis in olje, ampak tudi avokado in indijske oreščke, je preliv resnično kompakten, zdrav in hranljiv. Ko solati in ostali zelenjavi dodaš še čičeriko, dobiš prav konktreten obrok. Poleg pojej še kos kruha in tvoje lažje kosilo ali večerja bo fantastična.

Preden pa pogledava, kaj točno potrebuješ za pripravo in kako to super solato pripraviš, pa še nekaj idej za odlične konkretne in nasitne solate:

Še več idej za pripravo solat najdi pod oznako Solate.

Za pripravo potrebuješ te sestavine. Pozor, garam masala da čičeriki fantastičen okus, črna kumina pa je za okras takih solat fantastična, saj izgleda zelo lepo, pa še zelo koristna je zdravju.

Priprave se loti tako, da najprej popeci čičeriko, vmes pa pripravi preliv.

Nato solato in ostalo zelenjavo prenesi v skodelico, dodaj čičeriko ter preliv in dobiš fantastičen obrok.

Še kos kruha in obrok bo res nepozaben!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mešana solata s pečeno čičeriko in avokadovim prelivom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta solata je ena sama uživancija! Solato naredi božansko predvsem presenetljivo okusen in svež preliv, fantastična pečena čičerika in kombinacija različne solate in zelenjave pa še dodajo k odličnosti. Za pripravo izberi špinačo, koruzo, rukolo, motovilec, zelje, kumaro … ni omejitev!


Ingredients

Scale

Sestavine za pečeno čičeriko:

1 velika konzerva kuhane čičerike
2 žlici olivnega olja
1/2 žličke soli
1 zvrhana žlička Kotányi garam masale

Sestavine za preliv:

1/2 avokada
1 sočna limeta ali limona
1 žlica (jabolčnega) kisa
1 zvrhana žlica indijskih oreščkov
1/2 stroka česna
1 manjša pest svežega peteršilja
sol
poper
2 žlici (olivnega) olja
0,5 dcl vode

Ostale sestavine:

mešanica solat (zelena, radič, motovilec, berivka, rukola …)
6 redkvic
1 pest češnjevih paradižnikov
1 žlička Kotányi črne kumine


Instructions

  1. Pripravi čičeriko: Čičeriko splakni pod tekočo vodo in dobro odcedi, nato pa razporedi na kuhinjsko brisačo ter dobro popivnaj. Pusti še nekaj minut, da se res dobro osuši. V posodici zmešaj olivno olje, sol in garam masalo, potem pa vanjo stresi osušeno čičeriko. Dobro premešaj, da se oljna mešanica dobro oprime vse čičerike. Nato jo stresi na suho ponev in peci približno 10 minut, da postane hrustljava, vmes večkrat premešaj. Lahko pa jo spečeš tudi v pečici – na 200°C jo peci približno 20 minut, vmes jo enkrat premešaj.
  2. Pripravi zelenjavo: Solato dobro operi, po potrebi nareži in nato osuši. Paradižnike nareži na polovičke ali četrtine, redkvice pa na tanke lističe.
  3. Pripravi preliv: 1/4 avokada prenesi v mešalnik, dodaj peteršilj, indijske oreščke, česen, sok limete, vodo ter malo soli in popra ter olivno olja ter spasiraj v gladek preliv. Če je preliv preveč gost, dodaj še nekaj limetinega soka ali pa kar navadne vode. Nato preliv poskusi in po potrebi dodelaj.
  4. Solato serviraj: Solato, paradižnik in redkvice prenesi v skledo, prelij z nekaj preliva in nežno premešaj. Solato serviraj na krožnik ali v skodelico, potresi s pečeno čičeriko ter pokapaj še z nekaj preliva. Dodaj še preostali na rezine narezan avokado in ščep črne kumine ter takoj postrezi.

Notes

Uporabi katero koli mešanico solate in zelenjave – zeleno solato, radič, motovilec, berivko, špinačo, rukolo … ter papriko, korenje, koruzo …

Tako pečena čičerika je odlična tudi kot prigrizek, zato je pripravi več in uživaj v njej tudi kasneje – odlična je topla ali sobne temperature. Dodaš pa ji lahko tudi kajenski poper ali čili, pa sladko papriko …

Indijski oreščki dajo prelivu več hranljivosti in gostoto, lahko pa jih tudi izpustiš ali pa nadomestiš z mandlji.

Solata z avokadovim prelivom je najboljša sveža. Če želiš ta obrok pripraviti vnaprej, solato in čičeriko shrani ločeno od preliva, tega pa dodaj tik pred postrežbo.

Pri pripravi preliva uporabi sveže dišavnice (lahko tudi baziliko, meto, pehtran ali koriander), lahko pa dodaš sušeno baziliko ali peteršilj, lahko pa tudi drobnjak.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen julija 2015, v aprilu 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Mešana solata s pečeno čičeriko in avokadovim prelivom

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

4 Comments

  1. pozdravljeni,
    Zanima me, kaj lahko uporabim namesto graham masale za ciceriko ?

    Hvala, Leja

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.