Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mešana solata s pečeno čičeriko in avokadovim prelivom


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta solata je ena sama uživancija! Solato naredi božansko predvsem presenetljivo okusen in svež preliv, fantastična pečena čičerika in kombinacija različne solate in zelenjave pa še dodajo k odličnosti. Za pripravo izberi špinačo, koruzo, rukolo, motovilec, zelje, kumaro … ni omejitev!


Ingredients

Scale

Sestavine za pečeno čičeriko:

1 velika konzerva kuhane čičerike
2 žlici olivnega olja
1/2 žličke soli
1 zvrhana žlička Kotányi garam masale

Sestavine za preliv:

1/2 avokada
1 sočna limeta ali limona
1 žlica (jabolčnega) kisa
1 zvrhana žlica indijskih oreščkov
1/2 stroka česna
1 manjša pest svežega peteršilja
sol
poper
2 žlici (olivnega) olja
0,5 dcl vode

Ostale sestavine:

mešanica solat (zelena, radič, motovilec, berivka, rukola …)
6 redkvic
1 pest češnjevih paradižnikov
1 žlička Kotányi črne kumine


Instructions

  1. Pripravi čičeriko: Čičeriko splakni pod tekočo vodo in dobro odcedi, nato pa razporedi na kuhinjsko brisačo ter dobro popivnaj. Pusti še nekaj minut, da se res dobro osuši. V posodici zmešaj olivno olje, sol in garam masalo, potem pa vanjo stresi osušeno čičeriko. Dobro premešaj, da se oljna mešanica dobro oprime vse čičerike. Nato jo stresi na suho ponev in peci približno 10 minut, da postane hrustljava, vmes večkrat premešaj. Lahko pa jo spečeš tudi v pečici – na 200°C jo peci približno 20 minut, vmes jo enkrat premešaj.
  2. Pripravi zelenjavo: Solato dobro operi, po potrebi nareži in nato osuši. Paradižnike nareži na polovičke ali četrtine, redkvice pa na tanke lističe.
  3. Pripravi preliv: 1/4 avokada prenesi v mešalnik, dodaj peteršilj, indijske oreščke, česen, sok limete, vodo ter malo soli in popra ter olivno olja ter spasiraj v gladek preliv. Če je preliv preveč gost, dodaj še nekaj limetinega soka ali pa kar navadne vode. Nato preliv poskusi in po potrebi dodelaj.
  4. Solato serviraj: Solato, paradižnik in redkvice prenesi v skledo, prelij z nekaj preliva in nežno premešaj. Solato serviraj na krožnik ali v skodelico, potresi s pečeno čičeriko ter pokapaj še z nekaj preliva. Dodaj še preostali na rezine narezan avokado in ščep črne kumine ter takoj postrezi.

Notes

Uporabi katero koli mešanico solate in zelenjave – zeleno solato, radič, motovilec, berivko, špinačo, rukolo … ter papriko, korenje, koruzo …

Tako pečena čičerika je odlična tudi kot prigrizek, zato je pripravi več in uživaj v njej tudi kasneje – odlična je topla ali sobne temperature. Dodaš pa ji lahko tudi kajenski poper ali čili, pa sladko papriko …

Indijski oreščki dajo prelivu več hranljivosti in gostoto, lahko pa jih tudi izpustiš ali pa nadomestiš z mandlji.

Solata z avokadovim prelivom je najboljša sveža. Če želiš ta obrok pripraviti vnaprej, solato in čičeriko shrani ločeno od preliva, tega pa dodaj tik pred postrežbo.

Pri pripravi preliva uporabi sveže dišavnice (lahko tudi baziliko, meto, pehtran ali koriander), lahko pa dodaš sušeno baziliko ali peteršilj, lahko pa tudi drobnjak.