Piščančji krožnik s kuskusom in tzatzikijem

0 comments

To je poletje na krožniku! Sočni koščki ravno prav začinjenega piščanca, kremast kuskus, osvežilna tzatziki omaka in sladki češnjevi paradižniki. Enostavno wow. To je res čudovito hranljiv krožnik samih poletnih dobrot, ki te nasiti, zadovolji in prav lepo pocrklja. Noro dobro!

Čas, ko uživamo v odličnih poletnih dobrotah je tu in nujno ga moramo izkoristiti. Na enem samem krožniku je toliko dobrot, ki se med seboj čudovito ujemajo, da je že kar smešno. Vse se pripravi v dobre pol ure in je tako zelo dobro, da se lahko le zadovoljno smehljaš. In ne le, da je dobro, še prav lepo pisano izgleda. Saj veš, najprej itak jemo z očmi!

Na tem čudovitem krožniku se nahajajo:

  • PIŠČANEC, ki je čudovito sočen, odlično začinjen in res dober ter čisto nič suh ali gumijast. Najprej ga mariniraš skupaj z grškim jogurtom (ki poskrbi, da je meso lepo sočno) in nekaj začimbami, nato pa spečeš v pečici. Tako enostavno in brez vsakršnega packanja. Uporabila sem stegna brez kosti in kože od Perutnina Ptuj, ti pa lahko uporabiš tudi piščančje prsi. Če ti je puran všeč, lahko uporabiš tudi purana.
  • TZATZIKI OMAKA je prava poletna stalnica. Pripravljam jo že leta in leta in ni odlična le na piknikih, ampak tudi na tem krožniku. Vse skupaj prav lepo osveži. Pripraviš jo z naribano in ožeto kumaro, grškim jogurtom in nekaj osnovnimi začimbami. V tzatzikiju je po mojem mnenju najboljša meta, lahko pa dodaš tudi koper.
  • KUSKUS je odličen v poletnem času, saj se hitro pripravi, pa še odličnega okusa je. Uporabi navadnega ali polnozrnatega. Kuskus se pripravi v petih minutah, saj ga moraš le ponovno rehidrirati. Da je boljši, lahko dodaš še malo olja in seveda sol.
  • PARADIŽNIKI oz. natančneje češnjevi paradižniki, ki so lepo sveži, sočni, hladni in čudovito sladki. Preden jih daš na krožnik, jih začiniš kot solato z nekaj olja in limoninega soka, za piko na i pa dodaš še malo sveže mete.

Vsega po malo je na tem krožniku. Imava zdravo porcijo beljakovin v obliki mesa in jogurta, dovoljšnjo količino ogljikovih hidratov v obliki kuskusa in čudovito porcijo zelenjave v obliki kumare in paradižnika. Super hranljivo, super dobro in še dobro za tvoje zdravje. In obljubim, da se prav lepo naješ.

Čeprav je ta kombinacija okusov čudovita, lahko narediš tudi nekaj zamenjav:

  • PIŠČANCA lahko nadomestiš s puranom, gamberi, (šitake) gobami ali pa svinjino.
  • KUSKUS lahko nadomestiš z bulgurjem, rižem ali pa s kruhki (pita kruhki, naan kruhki …), s katerimi moraš pomazati vse čudovite omake, ki jih sicer vpije kuskus.
  • TZATZIKI omako lahko izpustiš in namesto nje postrežeš s humusom ali pa kar s svojo najljubšo solato. Tzatziki omaka namreš lepo osveži in naredi vse skupaj sočno, zato je že skoraj nujno, da poleg postrežeš s kakršno koli solato.

Preden pogledava, kako se ta krožnik dobrot pripravi, pa še nekaj odličnih idej za poletno uživanje v hrani:

Še več poletnih receptov pa najdi pod oznako Poletje.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Za pripravo te poslastice potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej pripravi meso in ga speci v pečici. Pred peko lahko meso mariniraš, že 15 minut je super. Lahko pa tudi več ur, a takrat ga postavi v hladilnik.

   

Vmes pripravi še tzatziki, paradižnike in kuskus. Nato pa vse sestavine položi na krožnik in uživaj!

 

Samo poglej si no, kako je sočno! Oooh!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Piščančji krožnik s kuskusom in tzatzikijem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 35 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

To je poletje na krožniku! Sočni koščki ravno prav začinjenega piščanca, kremast kuskus, osvežilna tzatziki omaka in sladki češnjevi paradižniki. Enostavno wow. To je res čudovito hranljiv krožnik samih poletnih dobrot, ki te nasiti, zadovolji in prav lepo pocrklja. Noro dobro!


Ingredients

Scale

Sestavine za meso:

  • 300 g piščančjih stegen brez kosti in kože Natur Premium
  • 2 žlici grškega jogurta
  • 2 naribana stroka česna
  • 1/4 sesekljane rdeče čebule (ali 1 šalotka)
  • 1/2 žličke mlete sladke paprike
  • 1 vejica svežega origana (ali 1/2 žličke suhega)
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke popra
  • 1 žlica (olivnega) olja

Sestavine za tzatziki:

  • 1 večja sveža kumara
  • 1/2 žličke suhega česna
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 žlica limoninega soka
  • 2 vejici sveže mete
  • 1/4 žličke sušenega kopra
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke popra
  • 3 žlice grškega jogurta

Ostale sestavine:

  • 120 g kuskusa
  • sol
  • (olivno) olje
  • 1 velika pest češnjevih paradižnikov
  • sveža meta
  • limona

Instructions

  1. Meso: Piščančja stegna nareži na koščke, nato pa zmešaj skupaj z ostalimi sestavinami za meso. Če imaš čas, meso mariniraj – že 15 je dovolj, lahko pa tudi več ur, a v tem primeru ga postavi v hladilnik. Prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko in peci 25 minut v pečici, ogreti na 220°C. Vmes enkrat previdno premešaj.
  2. Tzatziki: Kumaro olupi in ji po potrebi odstrani semena (le, če so velika). Nato jo naribaj in potresi s ščepcem soli ter pusti počivati 5 minut. Nato kumare dobro ožemi. V skledi skupaj zmešaj grški jogurt, česen, olje, meto, koper, sol in poper. Dodaj še ožete kumare in premešaj.
  3. Kuskus: Kuskus stresi v skledico, dodaj ščepec soli in žličko olja, prelij z 1,5 kratno količino vode (180 g), premešaj in pokrij za pet minut. Nato ga z vilico premešaj.
  4. Paradižnik: Češnjeve paradižnike nareži na polovičke, pokapaj z malo olja in limoninega soka, posoli in dodaj malo sesekljane mete ter premešaj.
  5. Krožnik sestavi: Najprej nanj položi kuskus, nato meso, dodaj še paradižnike in tzatziki. Potresi še z malo sveže mete, pokapaj z malo limoninega soka in malo olja ter takoj postrezi. Odlično poletno kosilo!

Notes

Recept je bil pripravljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.

  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 25

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.