Ta jed te bo popolnoma navdušila. Imava koščke čudovitega piščanca, paprike in čebule, ki so skupaj z začimbami popraženi do popolnosti. Ješ jih lahko s tortilijami z dodatki (avokado, sir, kisla smetana), lahko pa jih postrežeš tudi z rižem. Čudovite barve, enostavna priprava in fantastični okusi so prava zmaga!
Mehičani vedo, kaj je dobro. Ta jed, prvotno naj bi bila sicer pripravljena z govejimi trakci, vedno opravi svojo nalogo zadovoljiti, nasititi in pocrkljati. Vse te barve in vsi ti okusi so res čarobni in nemogoče se jim je upreti. Meso z zelenjavo lahko pripraviš tudi vnaprej, saj se lepo pogreje, zamrzovanja pa ne priporočam. Ker je pripravljena hitro – slabe pol ure – je odlična tudi na zaposlen dan sredi tedna.
Prvič sem to jed doma pripravila sedaj že več kot tri leta nazaj (saj veš, kateri časi so to bili), ko se mi je ta jed več dni prikazovala pred očmi. In od takrat sem jo naredila že tolikokrat, da sem nehala šteti. Ker je čudovitega okusa, se hitro pripravi in tudi zaradi vseh teh barv lepo pockrlja, je prava hrana tudi za tolažbo in za razvedrilo.
Pa poglejva, kar se v tej jedi nahaja in kako lahko jed tudi prilagodiš svojemu okusu.
V piščančjih fajitas se nahajajo:
- BELJAKOVINE: Največkrat pripravim piščančje fajitas. Da bo meso lepo sočno, namesto prsi uporabi zgornje bedre, se res težko izsušijo. Če piščančjega mesa nimaš ali pa ti ne ustreza, lahko uporabiš tudi kakšno drugo meso. Uporabi na trakce narezano puranje meso, uporabi goveje trakce ali pa svinjino. Čudoviti so lahko tudi gamberi ali pa koščki tofuja. Lahko uporabiš tudi fižol.
- ZELENJAVA: Za čudovit izgled uporabi zeleno, rdečo in rumeno papriko. Seveda pa lahko uporabiš paprike katere koli barve. Enako je tudi s čebulo. Jaz uporabim rdečo, rjavo ali belo. Čudovita bi bila tudi šalotka. Če želiš, lahko dodaš še popečene bučke.
- ZAČIMBE: Da je ta jed res enostavna, uporabim kar začimbno mešanico Fajita od Kotányi. Vsebuje vse, kar potrebuješ za čudovit okus, tudi sol. V mešanici so sol, gorčična semena, česen, čebula, dimljena paprika, poper, origano, paprika in sladkor. Če te mešanice nimaš, uporabi te začimbe v poljubnem razmerju. Ker mešanica ni pekoča, lahko dodaš še malo čilijevih kosmičev ali kajenskega popra.
Fajitas je torej mešanica mesa in zelenjave, ki jo postrežejo s tortilijami– te so lahko pšenične ali koruzne. Ponavadi so malo manjše, da jih je napolnjene lažje prijeti v roke in pojesti. Če greš v Sloveniji v katero izmed mehiških/španskih restavracij, poleg postrežejo še s sirom, zmečkanim avokadom, kislo smetano in čili omako, velikokrat tudi z malo solate. Tako nekako jaz to jed postrežem tudi doma, le da poleg postrežem z veliko skledo solate.
Ker so tortilije manjše – rada imam te mehke in malo debelejše tortilje – na osebo ponavadi postrežem po tri tortilije, ki jih malo pogrejem oz. popečem na ponvi. Tortilijo potem najprej namažem z zmečkanim avokadom, na sredino položim nekaj mešanice mesa in zelenjave, dodam malo sira in kislo smetano ali grški jogurt in pojem. Njam! Malo je packasto, ker sočen nadev ponavadi malo kaplja, ampak se splača, ker je fenomenalno!
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Ker so mehiški okusi fenomenalni, si poglej še nekaj odličnih mehiških, oziroma latino receptov, ki so zaradi vseh teh okusov in barv res fenomenalni:
- Enchiladas: S piščancem in zelenjavo polnjene tortilije s paradižnikovo omako in sirom
- Quesadilla: prepognjena tortilija s sirom in brokolijem
- Južnoameriška obara z zelenjavo, klobaso in gamberi oz. gumbo
- Jajca s popečenimi tortiljami in sirom oz. migas
- Zelenjavni riž s paprikami in pečeno koruzo
- Pisana kvinoja s koruzo, fižolom in avokadom
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR: v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine sestavin in korake priprave pa najdi na dnu strani.
Najprej piščanca in zelenjavo združi z oljem in začimbami.
Piščanca popeci in ga pusti počivati. Nato popeci še zelenjavo.
Oboje združi, pusti še malo, da se popeče in to je to. Enostavno!
Tortiljo namaži z avokadom, dodaj mešanico mesa in zelenjave, dodaj sir, pokapaj s kislo smetano in uživaj. Noro!

Piščančji fajitas oz. piščanec s paprikami
- Total Time: 25 minut
- Yield: za 2 lačni osebi 1x
Description
Ta jed te bo popolnoma navdušila. Imava koščke čudovitega piščanca, paprike in čebule, ki so skupaj z začimbami popraženi do popolnosti. Ješ jih lahko s tortilijami z dodatki (avokado, sir, kisla smetana), lahko pa jih postrežeš tudi z rižem. Čudovite barve, enostavna priprava in fantastični okusi so prava zmaga!
Ingredients
2 žlici (olivnega) olja
300 g piščančjih beder
1 rdeča čebula
1 skodelica paprik (mešanica zelene, rdeče in rumene)
2 žlici začimbne mešanice Fajita
6 majhnih tortilij
1/2 avokada
2 žlici kisle smetane ali grškega jogurta
20 g sira
limeta
Instructions
- Paprike: Paprike nareži na rezine, nato pa prelij z žlico olja in potresi z žlico začimb. Piščanca prav tako prelij z oljem in potresi z žlico začimb.
- Piščanec: Piščanca položi na segreto ponev in peci 5 minut na eni in nato še 5 minut na drugi strani. Položi ga na krožnik, pokrij z aluminijevo folijo in pusti počivati. Vmes papriko popeci kar na isti ponvi. Piščanca nareži na rezine, dodaj k paprikami in peci še približno 5 minut.
- Dodatki: Sir naribaj. Avokado izdolbi, pokapaj z limetinim sokom in pretlači. Tortilije popeci oziroma segrej na ponvi.
- Sestavljanje tortilije: Tortilijo namaži z avokadom, na sredino položi mešanico mesa in zelenjave, potresi s sirom in pokapaj s kislo smetano. Takoj postrezi.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 15 minut