S to dišečo, okusov, tekstur in barv polno poletno poslastico si lahko še kako polepšaš dan. Najprej popečeš nekaj poletne zelenjave – bučke, češnjevce, papriko, nato pa na hitro pripraviš še odlično omako s pestom, v katero na koncu položiš kuhane njoke. Ooh, tako dobro!
Pozno poletje in zgodnja jesen, ko je na razpolago veliko (če imamo srečo z letino in vremenom) odličnih poletnih pridelkov, ki zapeljivo vabijo, da z njimi pripravimo same odlične jedi, je čudovito kulinarično obdobje v letu. Le kako se lahko upremo sladkim paprikam vseh barv, vsem okusom vpijajočim zelenim paprikam in sladkim paradižnikom? Nemogoče! Ker je sveža zelenjava najboljša, ker lahko z njo naredimo čudovite okuse in ker je navsezadnje tudi dobra za nas.
V tej božanski poletni poslastici najdeš:
- POLETNO ZELENJAVO – Uporabila sem zeleno bučko, češnjeve paradižnike, rumeno papriko, rdečo čebulo in česen. Tokratna domača bučka je bila sveža in ne prevelika, zato mi sredice ni bilo treba odstraniti. Če imaš morda kakšno večjo bučko, jo vsekakor uporabi, le odstrani ji večja semena v sredini. Nikar pa bučke ne lupi! Češnjevi paradižniki so v tej omaki boljši od večjih paradižnikov, saj se med pripravo le malenkost zmehčajo, obdržijo pa večino svoje teksture.
- BELJAKOVINE – Beljakovinsko vlogo v tej jedi sta prevzela parmazan, s katerim narediš odlično omako ter jed na koncu še okrasiš in gobe. Ker sezona gob letoš še ni čisto tu, sem uporabila zamrznjene gobe – dve portobelo gobi in nekaj štorovk. Nikar se ne boj uporabljati zamrznjenih gob, saj so v večini jedeh po pripravi skoraj identične svežim.
- PESTO IN AROMATIKE – Za obogatitev jedi se v njej nahajata česen in bazilikin pesto. S pestom na hiter in enostaven način obogatiš katero koli jed, dovolj je le majhna žlička. Če pesta na tak način še ne uporabljaš, naj ti povem, da lahko nanj gledaš kot na neke vrste zelenjavno kocko, ki jo pa zagotovo poznaš. Pesto poleg klasične uporabe za pripravo omake s testeninami, lahko uporabiš za obogatitev različnih juh, rižot in jedi s testeninami. Za piko na i na koncu jed obogatiš še z malo sveže bazilike in če jo le imaš, limonino lupinico.
- ZAČIMBE – Poleg pesta sem za popeko zelenjave uporabila še malo Kotányi česna v prahu ter poper in na koncu še malo čilija. Božanski okusi!
Ker se ta jed pripravi res hitro in enostavno, priprave vnaprej niti ne potrebuješ in je tudi ne priporočam, saj je jed najboljša sveže pripravljena. Vse skupaj lahko pripraviš v približno 20-ih minutah.
Preden pogledava, kako se ta jed pripravi, pa še nekaj odličnih idej za pripravo jedi z njoki:
- Njoki z bučko in češnjevimi paradižniki
- Razkošna zelenjavna juha z ajdovimi njoki
- Kumare v omaki s krompirjevimi njoki
Za pripravo te božanske jedi potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR: v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, na dnu strani pa najdi natančne količine in korake priprave.
Najprej popeci zelenjavo, nato pa pripravi še omako s pestom. Posebej skuhaj njoke, a nujno prihrani nekaj vode, v kateri so se kuhali.
Nato vse skupaj nežno premešaj.
Njoke na koncu okrasi s svežo baziliko, parmezanom in po želji še s čilijem.

Njoki s pestom, gobami, bučko in češnjevci
- Total Time: 30 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
S to dišečo, okusov, tekstur in barv polno poletno poslastico si lahko še kako polepšaš dan. Najprej popečeš nekaj poletne zelenjave – bučke, češnjevce, papriko, nato pa na hitro pripraviš še odlično omako s pestom, v katero na koncu položiš kuhane njoke. Ooh, tako dobro!
Ingredients
- 2 žlici (olivnega) olja
- 150 g poljubnih gob
- 1/2 žličke Kotányi mletega česna
- nekaj ščepcev soli
- 1/2 (rdeče) čebule
- 1 (rumena) paprika
- 1 zelena bučka
- 2 stroka česna
- 1 zvrhana žlička zelenega pesta
- 1 pest češnjevih paradižnikov
- 2 žlici naribanega parmezana + za okras
- nekaj obratov Kotányi čilija z morsko soljo
- nekaj obratov Kotányi popra
- sveža bazilika za okras
Instructions
- Gobe: Na žlici olja prepraži gobe. Malo jih popopraj in posoli ter potresi z mletim česnom. Ko gobe spustijo vodo in se ta pokuha, dodaj nakockano čebulo, na kocke narezano papriko in na lunce narezano zeleno bučko. Po potrebi dodaj še nekaj olja. Še malo posoli in popopraj in praži, da se zelenjava malo zmehča. Nato dodaj še naribana stroka česna, dobro premešaj in praži še nekaj minut. Nato dodaj še pesto in dobro premešaj.
- Njoki: Njoke skuhaj v vreli vodi. Ko priplavajo na vrh, so kuhani. 1 deciliter vode, v kateri so se njoki skuhali prihrani, ostalo odlij.
- Omaka: K zmehčani zelenjavi dodaj na polovičke narezane češnjeve paradižnike in premešaj ter kuhaj, da spustijo nekaj svoje čarobne tekočine. Potem dolij nekaj žlic vode, v kateri so se kuhali njoki, dodaj parmezan in premešaj, da dobiš kremno omako. Po potrebi dodaj še več vode, v kateri so se kuhali njoki. Poskusi in po potrebi še malo posoli in popopraj. Nato v omako nežno umešaj še njoke in jed je nared.
- Postrežba: Njoke, zelenjavo in nekaj omake serviraj na krožnik, okrasi še z nekaj parmezana, sveže bazilike in po želji nekaj obratov čilija z morsko soljo. Po želji pokapaj še z nekaj olja. Takoj postrezi.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut