Pražen cvetačni riž z zelenjavo in tofujem

2 comments

Cvetačni riž, že kar uveljavljen kuharski trend, pravzaprav ni riž, ampak je zmleta cvetača, ki daje vtis riža. Popečen, serviran z veliko odlične zelenjave in potresen z res dobrimi začimbami, je res odličen in zato ni le manj kaloričen obrok, ampak tudi zelo dober obrok. Je enostaven in hiter za pripravo, pa še hranljiv in nasiten.

Cvetačni riž je čudovito odkritje. Ko cvetačo na hitro zmelješ v mala zrna in ta popečeš v dišeči zelenjavi, na cvetačo nikoli več ne gledaš enako. Ne le, da zmleta cvetača izgleda kot riževa zrnca, cvetačni riž lahko v jedeh tudi uporabiš namesto riža. Seveda ne priporočam, da z njim pripravljaš rižote, je pa odličen popečen, super pa se ujema tudi z raznimi omakami. Zato ga le pripravi, ko si zaželiš manj kaloričnega obroka.

Najprej opozorilo za vse skeptike – okus cvetače ni prisoten v jedi, ko je ta sveže pripravljena. Pravzaprav sploh ne veš, da ješ cvetačo. Ko sem leta nazaj cvetačni riž prvič pripravila tudi za Domna, mu nisem povedala, kaj točno bova imela za kosilo. Rekla sem le, da bo pražen riž, ki ga obožuje. Šele po nekaj grižljajih je ugotovil, da je riž malo drugačen. Ko sem mu povedala, da je to cvetačni riž, je bil navdušen. Vendarle pa je najbolje, da jed poješ svežo, ker kasneje lahko razvije rahel okus po cvetači, kar pa pravzaprav sploh ni tak velik problem.

Moj pogled na cvetačo se je od otroštva močno spremenil. Najprej sem jo poznala le kot še kar ok zelenjavo, največkrat pa sem jo jedla v zelenjavnih juhicah. Potem pa sem z leti spoznala, da je cvetača pravzaprav pravi mali čudež. Uporabi se jo lahko na mnogo res okusnih načinov, kar priča tudi tokratni recept.

S cvetačo lahko pripraviš pire, pico, njoke, polpete, juhe, omake … S cvetačo pripravi še:

Da ne zamudiš priložnosti spoznati odličnih novih okusov, pripravi katero (ali kar vse!) izmed teh jedi. Vse so odlične!

Cvetačni riž z zelenjavo in tofujem je čudovit. Da je bolj hranljiv, sem dodala še tofu, ki je odličen v tej jedi. Tofu je po mojem mnenju lahko prav nejedljiv, prav zato je popečen od nepopečene gumijaste gmote stokrat bolj okusen. Popečeš ga lahko na olju tudi le s soljo in poprom, lahko pa mu dodaš še več odličnega okusa in ga popečeš še z začimbami. Kotányi mešanica azijski wok je odlična izbira.

Kotányi začimbna mešanica Azijski wok vsebuje sol, kurkumo, koriander, grško seme, papriko, česen, ingver, kumin in kajenski poper. Če začimbne mešanice nimaš, dodaj začimbe po želji ali pa le poper in sol.

Namesto točno te zelenjave (paprika, brokoli, korenje …) lahko uporabiš tudi katero koli drugo zelenjavo: šparglje, špinačo, gobice, grah, stročji fižol … Izberi zelenjavo, ki jo imaš pri roki, je v sezoni in ti je najbolj všeč. Najpomembnejša je pravzaprav le cvetača, ki je osnova v tej jedi. Če uporabiš zelenjavo, ki potrebuje več kuhanja, jo skuhaj posebej, drugo zelenjavo pa le popraži, da se zmehča. Vrstni red praženja naj bo od najbolj trde zelenjavo do najmanj trde zelenjave, saj trša potrebuje več časa, da se skuha.

Za pripravo je najboljše prav sezamovo olje, vendar pa lahko, če sezamovega nimaš, uporabiš tudi orehovo, rastlinsko ali olivno olje.

V cvetačni riž lahko za še polnejši obrok umešaš tudi še jajce ali dva. Tega razžvrkljaj v posodici in potem na koncu praženja vlij med riž in popraži, da zakrkne in se zmeša z zelenjavo.

Seveda mi najbrž niti ni treba dodatno razlagati, da je ta jed izredno zdrava, nič kaj kalorična, a vseeno izredno bogata z okusi. Ne verjameš? Potem pa jo le poskusi in se prepričaj!

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Najprej popraži tofu in ga odišavi s čudovitimi začimbami. Psst, če ti tofu ni preveč všeč, poskusi popraženega, ki je 100x boljši od nepopraženega!

Vmes pripravi cvetačni riž. Cvetačo nareži na cvetke in zmiksaj v rižu podobna zrnca.

Nato začni s praženjem zelenjave. Začni z najbolj trdo in končaj z najmanj trdo. Dodaj še začimbe in sojino omako in uživaj v vonju in nato še v okusu.

To je tako presenetljivo dobro, nasitno in zadovoljivo!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pražen cvetačni riž z zelenjavo in tofujem


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Cvetačni riž, že kar uveljavljen kuharski trend, pravzaprav ni riž, ampak je zmleta cvetača, ki daje vtis riža. Popečen, serviran z veliko odlične zelenjave in potresen z res dobrimi začimbami, je res odličen in zato ni le manj kaloričen obrok, ampak tudi zelo dober obrok. Je enostaven in hiter za pripravo, pa še hranljiv in nasiten.


Ingredients

Scale

1 polovica cvetače
2 korenji
1/2 (rdeče) paprike
1/4 brokolija
1 mlada čebulica (ali šalotka ali manjši por)
2 stroka česna
1 kos ingerja
100 g tofuja
1 žlica Kotányi začimbne mešanice Azijski wok
2 žlici sojine omake
peteršilj


Instructions

  1. Cvetača: Cvetačo nareži na cvetke, jih prenesi v multipraktik in zmiksaj v rižu podobna zrnca.
  2. Tofu: Tofu nareži na majhne kockice. V ponvi segrej žličko olja in na segretega stresi tofu. Tofu potresi s polovico žlice začimbne mešanice (ali le s soljo in poprom), premešaj in praži, da se tofu obarva in popeče. Pretresi ga v skodelico in prihrani za kasneje.
  3. Praženje zelenjave: V prej uporabljeni ponvi segrej 2 žlici olja in na segretega stresi korenje, papriko, brokoli in beli del mlade čebulice ter preostalo mešanico začimb ter praži približno 5 minut, da se zelenjava zmehča in rahlo obarva.
  4. Vse ostalo: Dodaj cvetačni riž, nariban česen in nariban ingver in premešaj ter kuhaj približno 5 minut, da se cvetača zmehča. V dišečo popraženo zelenjavo umešaj še sojino omako in praži še minuto, da se okusi prepojijo.
  5. Dokončaj: V popečeno zelenjavo umešaj še preostalo mlado čebulico in tofu ter nežno premešaj. Če je tofu že hladen, praži še kakšno minuto, da se segreje.
  6. Postrezi: Pražen cvetačni riž z zelenjavo in tofujem potresi s svežim sesekljanim peteršiljem in takoj postrezi.

Notes

Namesto mlade čebulice uporabi šalotko, por ali navadno čebulo.

Če svežega ingverja nimaš, uporabi 1/4 žličke suhega ali pa ga izpusti.

Tofu je lahko navaden, z želišči ali dimljen. Lahko pa ga brez skrbi tudi izpustiš.

Kotányi začimbna mešanica Azijski wok vsebuje sol, kurkumo, koriander, grško seme, papriko, česen, ingver, kumin in kajenski poper. Če začimbne mešanice nimaš, dodaj začimbe po želji ali pa le poper in sol.

Ta jed je najboljša sveže pripravljena, lahko pa vnaprej pripraviš vso zelenjavo.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen aprila 2016, v novembru 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Cvetačni “riž” z zelenjavo

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 Comments

  1. Večkrat sem ujela izraz ‘cvetačni riž’, a nikoli poskusila. Si/sta me prepričala;)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.