Cvetačni “riž” z zelenjavo

2 comments

Cvetačni “riž” z zelenjavo

Kaj je to cvetačni riž? Je to riž s cvetačo? Ne! To je “riž”, ki pravzaprav ni riž. Cvetača se le pretvarja, da je riž! Poleg cvetačnega “riža” je še nekaj čudovite zelenjave in vedno fenomenalen avokado. Ja, to je super jed!

Cvetačni “riž” je odkritje leta! Kulinarični kotiček interneta nori za cvetačnim “rižem”. Kajti, ko cvetačo na hitro zmelješ v mala zrna in ta popečeš v dišeči zelenjavi, je konec. Na cvetačo nikoli več ne gledaš enako. Najbolje je cvetačni “riž” pojesti takoj, saj kasneje – in šele kasneje – razvije cvetačni okus.

Ko sem cvetačni “riž” prvič pripravila tudi za Domna – čisto prvič sem ga pripravila le zase – mu nisem ravno natančno povedala, kaj bova imela za kosilo. Rekla sem le, da bo pražen riž. Seveda je bil navdušen, ker ga obožuje. Ko sem pred njega postavila tole jed, ni niti trznil. Bil je vesel. Kot mali otrok. Šele po nekaj grižljajih je ugotovil, da je tale riž malo drugačen. Vseeno mu je bil všeč, a nekaj pa le ni bilo tako, kot ponavadi. In tudi potem, ko sem mu povedala, da je to cvetačni “riž”, je bil navdušen. Ni mogel verjeti. Ja, res je fin!

Cvetačna revolucija se je začela s cvetačnimi kroglicami, nadaljevala s pečeno cvetačo, še naslednji korak pa je naredila s tem cvetačnim “rižem”. Cvetača je resnično postala cenjena, ja, tudi z moje strani. Da te revolucije okusov ne zamudiš, hitro poskusi katero izmed teh treh jedi. Vse so super!

Seveda mi najbrž niti ni treba dodatno razlagati, da je ta jed izredno zdrava, nič kaj kalorična, a vseeno izredno bogata z okusi. Ne verjameš? Potem pa jo le poskusi, drugače ne boš vedel/a! 😉

SESTAVINE (za 2 osebi):

 • 1/2 glave cvetače
 • 1 korenje
 • 1/2 paprike
 • 1 majhen por
 • 2 stroka česna
 • 1 žlička čilija v prahu (neobvezno)
 • 2 žlici sezamovega olja
 • 1/2 žličke soli
 • 1 ščepec popra
 • 1/2 avokada
 • 1 mlada čebula
 • 2 vejici svežega peteršilja
 • nekaj kapljic limoninega soka

Cvetačni “riž” z zelenjavo

PRIPRAVA

Polovico cvetače razdeli na cvetke. Cvetačne cvetke stresi v multipraktik …

Cvetačni riž z zelenjavo

… in jih zmelji v riž oziroma kuskus podobna zrna.

Cvetačni riž z zelenjavo

Za to potrebuješ le 2 minuti. Cvetače ne miksaj predolgo, da ne dobiš premajhnih zrnc. Izgledajo naj približno takole.

Cvetačni riž z zelenjavo

Potem pripravi zelenjavo. Korenje olupi (če je lupina čudna, sicer korenje le dobro umij) in nareži na tanka koluta. Papriko nareži na majhne kockice. Por nareži na rezinice, česen pa naribaj.

V večji kozici ali ponvi segrej 2 žlici sezamovega olja. Na segretega stresi korenje in papriko in ju na nizkem ognju praži toliko časa, da se zmehčata – približno pet minut. K zmehčanima korenju in papriki dodaj še por in česen ter praži še minuto ali dve, da se por zmehča, česen pa zadiši. Zelenjavo potresi s čilijem v prahu in premešaj.

Cvetačni riž z zelenjavo

V kozico potem stresi zmleto cvetačo, dolij še eno žlico olja in dobro premešaj in praži še 3 minute, da se cvetača prepraži in napoji ostalih okusov. Potem zelenjavo poskusi, posoli in popopraj ter še enkrat premešaj. 

Cvetačni riž z zelenjavo

Avokado nareži na kockice in jih pokapaj z malo limoninega soka.

Cvetačni riž z zelenjavo serviraj na krožnik, nanjo razporedi na kockice narezan avokado, vse še malo popopraj in okrasi z mlado čebulo. Jed potrezi in uživaj.

Cvetačni riž z zelenjavo

2 Comments

 1. Večkrat sem ujela izraz ‘cvetačni riž’, a nikoli poskusila. Si/sta me prepričala;)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.