Pražen cvetačni riž z zelenjavo in tofujem

4 comments

Cvetačni riž, že kar uveljavljen kuharski trend, pravzaprav ni riž, ampak je zmleta cvetača, ki daje vtis riža. Popečen, serviran z veliko odlične zelenjave in pečenim tofujem, je res odličen in zato ni le manj kaloričen obrok, ampak tudi zelo dober obrok. Je enostaven in hiter za pripravo, pa še hranljiv in nasiten.

Cvetačni riž je čudovito odkritje. Ko cvetačo na hitro zmelješ v mala zrna in ta popečeš v dišeči zelenjavi, na cvetačo nikoli več ne gledaš enako. Ne le, da zmleta cvetača izgleda kot riževa zrnca, cvetačni riž lahko v jedeh tudi uporabiš namesto riža. Seveda ne priporočam, da z njim pripravljaš rižote, je pa odličen popečen, super pa se ujema tudi z raznimi omakami. Zato ga le pripravi, ko si zaželiš manj kaloričnega obroka.

Najprej opozorilo za vse skeptike – okus cvetače ni prisoten v jedi, ko je ta sveže pripravljena. Pravzaprav sploh ne veš, da ješ cvetačo. Ko sem leta nazaj cvetačni riž prvič pripravila tudi za Domna, mu nisem povedala, kaj točno bova imela za kosilo. Rekla sem le, da bo pražen riž, ki ga obožuje. Šele po nekaj grižljajih je ugotovil, da je riž malo drugačen. Ko sem mu povedala, da je to cvetačni riž, je bil navdušen. Vendarle pa je najbolje, da jed poješ svežo, ker kasneje lahko razvije rahel okus po cvetači, kar mnogim ni preveč všeč.

Moj pogled na cvetačo se je od otroštva močno spremenil. Najprej sem jo poznala le kot še kar ok zelenjavo, največkrat pa sem jo jedla v zelenjavnih juhicah. Potem pa sem z leti spoznala, da je cvetača pravzaprav pravi mali čudež. Uporabi se jo lahko na mnogo res okusnih načinov, kar priča tudi tokratni recept.

S cvetačo lahko pripraviš pire, pico, njoke, polpete, juhe, omake … S cvetačo pripravi še:

Da ne zamudiš priložnosti spoznati odličnih novih okusov, pripravi katero (ali kar vse!) izmed teh jedi. Vse so odlične!

Cvetačni riž z zelenjavo in tofujem je čudovit. Da je jed še bolj hranljiva, sem dodala še tofu. Tofu je po mojem mnenju lahko zelo nejedljiv. Sploh, če je le kuhan, oziroma slabo popečen. Če tudi tebi ni preveč všeč, poskusi pečenega in morda ti postane všeč! Tofu lahko spečeš le z malo olja ter soljo in poprom. Lahko pa mu za še več okusa dodaš še kakšno začimbo, začimbna mešanica Secrets of wok od Kotány je odlična izbira.

Kotányi začimbna mešanica Azijski wok vsebuje sol, kurkumo, koriander, grško seme, papriko, česen, ingver, kumin in kajenski poper. Če začimbne mešanice nimaš, dodaj začimbe po želji ali pa le poper in sol.

Tokrat sem med zelenjavami izbrala korenje, grah in stročji fižol. Če te zelenjave nimaš, lahko uporabiš tudi katero koli drugo zelenjavo: šparglje, špinačo, gobice, brokoli, papriko … Izberi zelenjavo, ki jo imaš pri roki, je v sezoni in ti je najbolj všeč. Najpomembnejša je pravzaprav le cvetača, ki je osnova v tej jedi. Če uporabiš zelenjavo, ki potrebuje več kuhanja, jo skuhaj posebej, drugo zelenjavo pa le popraži, da se zmehča. Vrstni red praženja naj bo od najbolj trde zelenjavo do najmanj trde zelenjave, saj trša potrebuje več časa, da se skuha.

Za pripravo je najboljše prav sezamovo olje, vendar pa lahko, če sezamovega nimaš, uporabiš tudi orehovo, rastlinsko ali olivno olje.

V cvetačni riž lahko za še polnejši obrok umešaš tudi še jajce ali dva. Tega razžvrkljaj v posodici in potem na koncu praženja vlij med riž in popraži, da zakrkne in se zmeša z zelenjavo.

Seveda mi najbrž niti ni treba dodatno razlagati, da je ta jed izredno zdrava, nič kaj kalorična, a vseeno izredno bogata z okusi. Ne verjameš? Potem pa jo le poskusi in se prepričaj!

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Sledi slikovni pregled priprave, natančne količine sestavin in korake pa najdi na dnu strani.

Najprej daj peči tofu. Naolji ga z nekaj olja, potresi z začimbami in peci približno 20 minut pri 230°C.

Vmes pripravi cvetačni riž. Cvetačo nareži na cvetke in zmiksaj v rižu podobna zrnca.

Nato začni s praženjem zelenjave. Najprej popraži stročji fižol, korenje in grah. Nato dodaj ingver, česen in beli del mlade čebulice. Nato dodaj cvetačo, nato pa še jajce in sojino omako.

Ko postrežeš, lahko dodaš še malo svežega peteršilja ter srirache. To je tako presenetljivo dobro, nasitno in zadovoljivo!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pražen cvetačni riž z zelenjavo in tofujem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

3 from 1 review

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Cvetačni riž, že kar uveljavljen kuharski trend, pravzaprav ni riž, ampak je zmleta cvetača, ki daje vtis riža. Popečen, serviran z veliko odlične zelenjave in pečenim tofujem, je res odličen in zato ni le manj kaloričen obrok, ampak tudi zelo dober obrok. Je enostaven in hiter za pripravo, pa še hranljiv in nasiten.


Ingredients

Scale

1 polovica cvetače
3 manjši korenji
1 pest stročjega fižola (lahko zamrznjen)
1 pest graha (lahko zamrznjen)
1 mlada čebulica (ali šalotka ali manjši por)
2 stroka česna
1 kos ingerja
100 g tofuja
1 žlička Kotányi začimbne mešanice Azijski wok
2 žlici sojine omake
3 žlice olja (olivno ali sezamovo)
1 jajce
peteršilj


Instructions

  1. Cvetača: Cvetačo nareži na cvetke, jih prenesi v multipraktik in zmiksaj v rižu podobna zrnca.
  2. Tofu: Tofu nareži na kocke. Dodaj žlico olja, 1 žličko začimbne mešanice in ščepec soli, dobro premešaj in prenesi na pekač. Peci 20 minut pri 230°C, vmes tofu enkrat obrni. Če začimbne mešanice nimaš, tofu le posoli in popopraj po okusu.
  3. Praženje: V woku ali ponvi segrej žlico olja ter na segretem popraži korenje, stročji fižol in grah. Zelenjavo praži približno 10 minut, da se zelenjenjava zmehča. Dodaj nariban ingver in česen ter beli del mlade čebulice, premešaj in praži 2 minuti. Nato dodaj cvetačni riž, premešaj in praži še 7 minut. Zelenjavo nato prenesi na eno stran, dodaj še malo olja in na njem prepraži jajce. Dodaj še sojino omako, malo svežega peteršilja, vse dobro premešaj, poskusi in dodelaj po potrebi (dodaj več sojine omake, če ni dovolj slano).
  4. Postrezi: Cvetačni riž serviraj, dodaj pečen tofu, potresi z zelenim delom mlade čebulice in po želji pokapaj z malo srirache.

Notes

Namesto mlade čebulice uporabi šalotko, por ali navadno čebulo.

Če svežega ingverja nimaš, uporabi 1/4 žličke suhega ali pa ga izpusti.

Tofu je lahko navaden, z zelišči ali dimljen. Lahko pa ga brez skrbi tudi izpustiš.

Kotányi začimbna mešanica Azijski wok vsebuje sol, kurkumo, koriander, grško seme, papriko, česen, ingver, kumin in kajenski poper. Če začimbne mešanice nimaš, dodaj začimbe po želji ali pa le poper in sol.

Ta jed je najboljša sveže pripravljena.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen aprila 2016, v februarju 2023 pa sem fotografije osvežila in močno izboljšala recept.
Stara fotka recepta:

Cvetačni “riž” z zelenjavo

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

4 Comments

  1. Večkrat sem ujela izraz ‘cvetačni riž’, a nikoli poskusila. Si/sta me prepričala;)

  2. Božansko!! Hvala za ta recept!






Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.