Pečena feta in stročji fižol z bulgurjem in spasirano skuto

0 comments

Wow, kakšen krožnik samih dobrot! Pečena feta, pokapana z medenim prelivom, ki je na znotraj kremasta, na zunaj pa čudovito hrustljava, presenetljivo odličen pečen stročji fižol, nasiten bulgur in svilnata spasirana skuta skupaj tvorijo pravo malo poslastico. Ta pisana jed je pripravljena v pol ure in je tako zelo dobra, pa še čudovita na pogled!

Ko ti zapaše odlično kosilo z vsemi pomembnimi hranljivimi skupinami (beljakovine, ogljikovi hidrati, zelenjava), ki te bo zadovoljilo, pocrkljalo in nasitilo, si pripravi tole jed. Jaz jo pripravim takrat, ko si zaželim odlično vegetarijansko kosilo, ki ne vsebuje tistih običajnih rastlinskih beljakovin (čičerika, navaden fižol, leče), vseeno pa si želim, da bi bila sita.

Ta krožnik je sestavljen iz samih odličnih dobrot:

  • PEČENA FETA: Wow, wow, wow, tako dobro! Čeprav je feta pred nekaj leti na tiktoku dobila pozornost v pripravi s češnjevimi paradižniki in testeninami, kar je pravzapravtudi  zelo dobro, jaz feto zadnja leta obožujem pripravljeno takole – povaljano v koruznem škrobu (jaz uporabim kar gustin) ter popečeno v ponvi z nekaj olja, nato pa pokapano z medom s timijanom in poprom. Wow, to je tako zelo dobro! Kar nekaj poskusov sem potrebovala, da sem se naučila, kako jo pravilno pripraviti (ravno prav mora biti narezana, med peko pa jo moraš pustiti na miru) in res jo obožujem. Recept sem dobila pri Tieghan.
  • MEDENA OMAKA: Da feta izpade še bolj slastna, jo po postrežbi pokapam z medom, v katerega umešam svež ali sušen timijan in malo popopram. Ne potrebuješ veliko, le nekaj večjih kapljic. Je pa takooo dobro!
  • PEČEN STROČJI FIŽOL:  Tudi tega obožujem šele v zadnjem letu in res ne vem, zakaj ga nisem pripravljala že prej. Ja, ves čas lahko najdemo nekaj novega – zato pa je življenje vredno živeti! Jaz sem so sedaj vedno uporabila kar zamrznjen zelen stročji fižol, kjer ga svežega pred zamrzovanjem poparijo, zato priporočam, da, če ti uporabiš svežega, tega najprej popariš v vreli vodi. Kar zamrznjenega nato pokapam z oljem, potresem s Kotányi česnom v prahu, malo posolim in popopram, razporedim na pekač in spečem. Tako enostavno in taaaaako dobro. Čeprav obožujem sveži česen, sem po mnoooogih testiranjih ugotovila, da je med peko tega fižola (in ostale pečene zelenjave) vseeno boljši česen v prahu, saj se bolj enakomerno razporedi in ima boljši okus.
  • BULGUR: Eden bolj zdravih in hranljivih ogljikovih hidratov je prav bulgur. Narejen je iz pšenice, ker ga pa minimalno obdelajo, obdrži veliko hranljivih snovi. Je bogat tudi z minerali in vitamini. Lahko uporabiš tudi kuskus ali pa kar pire krompir.
  • SPASIRANA SKUTA: Da je ta jed božanska, poskrbi tudi kremasta, osvežilna spasirana skuta. Nadvse enostavno jo je pripraviti. Skuto (jaz uporabim kar spasirano, lahko pa tudi nepasirano, le dlje jo miksaj) dam v mikser, dodam malo limonovega soka in Kotányi česna v prahu in zmiksam. Skuta je najprej malo zrnata, po nekajminutnem miskanju pa se spremeni v svilnato skuto, ki je čudovito odišavljena in super osveži ostale sestavine v jedi. Uporabiš lahko tudi rikoto ali pa feto, lahko pa tudi mehki kozji sir. Če bi raje nekaj nemlečnega, uporabi humus, ki tudi nudi čudovito osvežitev.

Dobro se zavedam, da ta jed v nobenem obziru ni tista klasična. Ampak, pomisli! Zakaj, le zakaj bi ves čas jedli eno in isto ter samo tisto poznano? Kaj ni ob vseh težavah v življenju, ki jim ne moremo ubežati, super vedeti, da lahko vseeno sami vplivamo na to, kaj bomo jedli in kako?! Dobra novica je, da sem za pripravo tega krožnika uporabila enostavno dostopne in dobro poznane sestavine. Morda ti je nov le bulgur, ki je enostavno dostopen, v zadnjem primeru pa ga nadomesti s kuskusom ali pire krompirjem. Torej, znane sestavine, le malo drugače so pripravljene! Kaj ni vredno poskusiti?

Ker se pripravi v približno pol ure, pripravljanje jedi vnaprej ni potrebno, pa še vse je najboljše sveže pripravljeno.

Preden pogledava, kaj potrebuješ za pripravo te jedi in kako jo pripraviš, pa še nekaj idej za uporabo stročjega fižola:

Priprava je zabavna in enostavna ter tudi hitra. Priprava je slikovno predstavljena v nadaljevanju, na dnu strani pa najdeš še natančne količine sestavin in opis priprave. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Najprej odišavi in daj peči stročji fižol.

Vmes skuhaj bulgur in pripravi medeno omako.

Malo preden je stročji fižol pečen, pa speci še feto.

Medtem, ko se feta peče, pa pripravi še spasirano skuto.

Ko imaš vse sestavine spečene in pripravljene, pa vse le še serviraj in postrezi. To je takoooo dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pečena feta in stročji fižol z bulgurjem in spasirano skuto


  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Wow, kakšen krožnik samih dobrot! Pečena feta, pokapana z medenim prelivom, ki je na znotraj kremasta, na zunaj pa čudovito hrustljava, presenetljivo odličen pečen stročji fižol, nasiten bulgur in svilnata spasirana skuta skupaj tvorijo pravo malo poslastico. Ta pisana jed je pripravljena v pol ure in je tako zelo dobra, pa še čudovita na pogled!


Ingredients

Scale

Sestavine za pečen stročji fižol:

Sestavine za pečeno feto in medeno omako:

  • 200 g oz. 1 paketek fete
  • 2 žlici koruznega škroba oz. gustina
  • 2 žlici medu
  • 2 vejici svežega timijana ali 1/2 žličke mletega timijana
  • ščepec popra

Sestavine za spasirano skuto:

Sestavine za bulgur:

  • 100 g bulgurja
  • 1/2 žličke soli

Instructions

  1. Pečen stročji fižol: Stročji fižol stresi v skledo, ga prelij z oljem, potresi z mletim česnom, čebulo, soljo in poprom in vse premešaj. Prenesi ga na pekač, obložen s papirjem s peko in peci približno 25 minut na 190°C, vmes enkrat premešaj.
  2. Bulgur: Bulgur stresi v vrelo soljeno vodo in kuhaj glede na navodila na embalaži.
  3. Medena omaka: Medu, ki naj bo tekoč, dodaj poper in timijan in premešaj.
  4. Pečena feta: Feti previdno odstrani ovoj, da se ne zdrobi. Najboljše je, da s škarjami odrežeš oba robova ovoja in en rob po dolžini in ga nato odstraniš. Feto nato previdno nareži na štiri dele. Vsak posamezni del nato previdno povaljaj v gustinu. V ponev zlij 4 žlice olja in na segretega položi feto. Feto pusti na miru vsaj 3 minute, da se naredi skorjica. Feto nato previdno obrni in speci še na drugi strani.
  5. Spasirana skuta: Medtem, ko se feta peče, skuto prenesi v mešalnik, dodaj limonov sok in česen in zmksaj v svilnato omako.
  6. Serviranje: Ko imaš vse sestavine pripravljene, na krožnik najprej razmaži dve žlici spasirane skute, dodaj bulgur, pečen stročji fižol in feto. Feto pokapaj z medeno omako in takoj postrezi.

Notes

Namesto skute lahko uporabiš tudi mehak kozji sir ali pa humus.

Namesto bulgurja uporabi kuskus ali pire krompir.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 25 minut
close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.