Ješprenjčkova solata s stročjim fižolom in rukolo

0 comments

Ješprenjčkova solata s stročjim fižolom in rukolo

Ta solata je prava poslastica za oči in trebušček! Ohlajena prija predvsem na vroče poletne dni. Za kosilo si jo privošči s kosom (polnozrnetega) kruha in uživaj. Lahko jo pripraviš vnaprej in vzameš s seboj na piknik ali potovanje, vendar pozor, rukolo umešaj šele tik pred postrežbo.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za okisano čebulo:

  • 0,5 dcl jabolčnega kisa
  • 1/2 rdeče čebule
  • 1/2 žlice sladkorja
  • 1/4 žličke soli

Ostale sestavine:

  • 100 g ješprenjčka
  • 1 skodelica rukole
  • 1 velika skodelica stročjega fižola
  • 4 žlice indijskih oreščkov
  • 4 žlice (repičnega) olja
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • sol
  • poper

Ješprenjčkova solata s stročjim fižolom in rukolo

PRIPRAVA

Ješprenjček lahko čez noč namočiš, saj se bo tako skuhal hitreje, sicer ga skuhaj po navodilih na embalaži. Štročji fižol očisti, nareži na dvocentimetrske kose in skuhaj v slanem kropu, približno 15 minut. Ko sta skuhana, ju odcedi in ohladi.

Medtem pripravi okisano čebulo. V manjši stekleni posodici s pokrovom dobro zmešaj kis, sladkor in sol. Čebulo nareži na tanke in ozke rezinice in jih prenesi v posodico, to pa dobro zapri. Malo jo pretresi in pusti, da počiva vsaj 30 minut.

Rukolo operi in osuši. Indijske oreščke sesekljaj.

V večji skledi zmešaj ohlajen ješprenjček in ohlajen stročji fižol, dodaj oreščke, rukolo in okisano čebulo ter posoli in popopraj ter prelij z oljem in kisom. Premešaj kar s čistimi rokami in poskusi, potem pa serviraj in postrezi.

Ješprenjčkova solata s stročjim fižolom in rukolo

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.