Ta solata je prava poslastica za oči in trebušček! Ohlajena prija predvsem na vroče poletne dni. Za kosilo si jo privošči s kosom (polnozrnetega) kruha in uživaj. Lahko jo pripraviš vnaprej in vzameš s seboj na piknik ali potovanje, vendar pozor, rukolo umešaj šele tik pred postrežbo.
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za okisano čebulo:
- 0,5 dcl jabolčnega kisa
- 1/2 rdeče čebule
- 1/2 žlice sladkorja
- 1/4 žličke soli
Ostale sestavine:
- 100 g ješprenjčka
- 1 skodelica rukole
- 1 velika skodelica stročjega fižola
- 4 žlice indijskih oreščkov
- 4 žlice (repičnega) olja
- 2 žlici jabolčnega kisa
- sol
- poper
PRIPRAVA
Ješprenjček lahko čez noč namočiš, saj se bo tako skuhal hitreje, sicer ga skuhaj po navodilih na embalaži. Štročji fižol očisti, nareži na dvocentimetrske kose in skuhaj v slanem kropu, približno 15 minut. Ko sta skuhana, ju odcedi in ohladi.
Medtem pripravi okisano čebulo. V manjši stekleni posodici s pokrovom dobro zmešaj kis, sladkor in sol. Čebulo nareži na tanke in ozke rezinice in jih prenesi v posodico, to pa dobro zapri. Malo jo pretresi in pusti, da počiva vsaj 30 minut.
Rukolo operi in osuši. Indijske oreščke sesekljaj.
V večji skledi zmešaj ohlajen ješprenjček in ohlajen stročji fižol, dodaj oreščke, rukolo in okisano čebulo ter posoli in popopraj ter prelij z oljem in kisom. Premešaj kar s čistimi rokami in poskusi, potem pa serviraj in postrezi.