Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ajdova kaša v solati s pečeno zelenjavo


  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta solata je polna neverjetnih okusov, tekstur in barv in je neverjetno dobra ter tako enostavna za pripravit. Kuhano ajdovo kašo, pečeno zelenjavo (bučke, paprike, jajčevec, stročji fižol) in fantastičen gorčični preliv lahko pripraviš vnaprej, zato je ta solata odlična za vzeti s seboj za malico oz. lahko kosilo.


Ingredients

Scale

Sestavine za pečeno zelenjavo:

  • 1 bučka
  • 2 papriki (lahko različne barve)
  • 1 jajčevec
  • 1 pest stročjega fižola (lahko zamrznjen)
  • 1 šalotka ali 1/2 rdeče čebule
  • 2 žlici (olivnega) olja
  • sol, poper po okusu
  • 1 žlička mešanice mediteranska zelišča (ali po 1/4 žličke rožmarina, timijana, bazilike, mlete sladke paprike)

Sestavine za preliv:

  • 1/2 žličke mešanice mediteranska zelišča (ali po 1/4 žličke rožmarina, timijana, bazilike, mlete sladke paprike)
  • 1/4 žličke česna v prahu
  • 1/4 žličke soli
  • 1 žlica gorčice
  • 6 žlic olja
  • 3 žlice (jabolčnega) kisa
  • 3 žlice vode

Ostale sestavine:

  • 100 g nekuhane ajdove kaše
  • 4 kosi sušenega (v olje vloženega) paradižnika
  • orehi
  • parmezan (neobvezno)
  • svež peteršilj

Instructions

  1. Pečena zelenjava: Zelenjavo nareži na kose, prelij z oljem in potresi z začimbami, premešaj in prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko. Peci približno 30 minut pri 200°C. Vmes po želji zelenjavo enkrat premešaj.
  2. Ajdova kaša: Ajdovo kašo stresi v osoljeno vrelo vodo in kuhaj približno 10 minut oziroma glede na navodila na embalaži. Kuhano dobro odcedi in pusti, da se ohlaja.
  3. Preliv: Z vsemi sestavinami za preliv zmešaj kremast preliv. Poskusi in po potrebi dodelaj – če potrebuje več soli, dodaj še malo soli, če je premalo kisla, dolij še malenkost kisa.
  4. Ostalo: Paradižnike nareži na koščke, parmezan naribaj, orehe sesekljaj in parmezan naribaj na lističe.
  5. Solato sestavi: Pečeno zelenjavo, kuhano ajdovo kašo, paradižnike, orehe in peteršilj prenesi v skledo, prelij s prelivom in nežno premešaj. Postrezi takoj ali pa shrani za kasneje (že zmešana solata zdrži dva dni, ločeno pa lahko sestavine hraniš tudi 4 dni).

Notes

Če mediteranske mešanice začimb nimaš, uporabi kombinacijo (ali pa katero izmed naštetih začimb izpusti, če ti ni všeč): rožmarina, timijana, bazilike, mlete sladke paprike.

Namesto parmezana lahko uporabiš tudi feto ali kozji sir.

Orehi čudovito pašejo z ajdovo kašo, lahko pa jih nadomestiš z mandlji, indijskimi oreščki ali lešniki.

Za še več proteinov v solato dodaj tunino, pršut, gambere ali kuhano/pečeno piščančje meso.

  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 30