Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fantastična bolonjska omaka z gobami in rezanci


  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: 2 osebi 1x

Description

Presenetljivo bogata in nadvse odlična omaka po bolonjsko brez mesa, a z gobami, bo zadovoljila vse tvoje potrebe po klasični mesni bolonjski omaki. Ne le, da izgleda zelo podobno, še nadvse odlična je. Je treba kar probati, da razumeš!


Ingredients

Scale

Sestavine za omako:

  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 večje ali 2 manjša korenja
  • 1 steblo zelene
  • 1 manjša čebula (lahko tudi šalotka)
  • sol, poper po okusu (približno 1 manjša žlička soli in 1/2 žličke popra)
  • 1 žlička Kotányi timijana (ali 2 vejici svežega)
  • 1 žlička Kotányi suhega origana
  • 2 stroka česna
  • 0,5 dcl rdečega vina
  • 1 žlica suhih gob (neobvezno)
  • 200 g poljubnih svežih gob
  • 0,5 dcl zelenjavne jušne osnove
  • 2 dcl paradižnikove kaše
  • 1 Kotányi lovorjev list

Ostale sestavine:

  • 150 g rezancev
  • sol
  • svež peteršilj za osvežitev in okras

Instructions

  1. Pripravi sestavine: Suhe gobe namoči v 0,5 dcl vroče vode. Sveže pa očisti in nareži. Prav tako očisti in nareži tudi korenje, čebulo in zeleno.
  2. Zmehčaj zelenjavo: V veliki kozici segrej olje in na njem prepraži čebulo, zeleno in korenje. Ko se zelenjava zmehča, dodaj česen, origano in timijan ter praži le toliko, da česen zadiši. Namočene gobe nareži, tekočino pa prihrani za kasneje. K zelenjavi dodaj sveže gobe in kuhaj, da gobe izpustijo svojo tekočino in se le-ta malo pokuha. Nato dodaj vino še in kuhaj 5 minut, da alkohol izpari, ostane pa čudovita aroma. Nato dolij vodo, v kateri so se namakali jurčki, a pazi, da ne dodaš tudi usedline. Dodaj še preostalo zelenjavno osnovo, lovorjev list ter paradižnikovo kašo, malo posoli in popopraj ter premešaj. Kuhaj na nizki temperaturi vsaj 20 minut, da se okusi prepojijo in omaka zgosti.
  3. Skuhaj rezance: Rezance skuhaj po navodilih na embalaži, nato jih odcedi, a prihrani nekaj vode, v kateri so se kuhali.
  4. Dokončaj omako: Omako poskusi ter dosoli in dopopraj, če je potrebno. V primeru, da se je omaka preveč zgostila, dodaj nekaj vode, v kateri so se kuhale testenine. Nato v omako umešaj rezance in dobro, a nežno premešaj.
  5. Serviraj in uživaj: Rezance z gobjim bolonjezem serviraj na krožnik, jih po želji okrasi s svežim peteršiljem in takoj postrezi.

Notes

Poleg/namesto suhega timijana lahko uporabiš tudi svežega.

Suhe gobe niso nujno obvezne, omaki pa vseeno dodajo bolj globok okus. Če jih nimaš, jih izpusti.

Uporabiš lahko katere koli sveže gobe ali mešanico različnih. Tu sem uporabila rjave šampinjone, ki so v tej jedi odlični.

Uporabi rdeče vino, če ga pa nimaš, bo ok tudi belo. Lahko pa vino tudi izpustiš. Vseeno ti priporočam, da vino uporabiš – alkohol bo itak izparel.

V receptu so uporabljeni rezanci, lahko pa izbereš katere koli testenine, lahko pa omako postrežeš tudi z njoki ali polento.

Omako lahko pripraviš tudi vnaprej, nato pa pred postrežbo skuhaj še testenine. Omako lahko tudi zamrzneš.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut