Čudovite solate lahko uživaš tudi pozimi! Če so tople, pa sploh. To solato lahko poješ toplo ali pa sobne temperature, zato jo lahko pripraviš tudi vnaprej in odneseš s seboj kamorkoli že greš.
Ta solata je čudovita. Zelenjava, ki jo počasi popečeš v pečici, je mehka, dišeča in skupaj s prelivom in puhastim kuskusom res čudovita. Pripraviš jo lahko s katerokoli zelenjavo, izberi tisto, ki ti je všeč in jo imaš na razpolago. Pripraviš jo lahko pozimi in poleti.
Kuskus je s pečeno zelenjavo res fajn, kuskus pa lahko pripraviš tudi s testeninami – majhni polžki ali peresniki bi bili idealni.
Ta kuskus solata je odlična že le s pečeno zelenjavo, vanjo pa lahko še za več okusa umešaš še špinačo ali rukolo – z obema je čudovita.
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za preliv:
- 0,5 dcl olivnega olja
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 2 žlički vinskega kisa
- 2 žlici limoninega soka
- sol
- poper
- 1/2 sesekljane šalotke
Ostale sestavine:
- 100 g kuskusa
- 1/2 rdeče paprike
- 1 skodelica rumene buče
- 1 manjša zelena bučka
- 1 pest češnjevih paradižnikov
- 1 majhen jajčevec
- 1/2 rumene paprike
- 1 večja pest špinače
- 2 žlici bučnih semen
- olivno olje
PRIPRAVA
Zelenjavo nareži na enako velike koščke. Prenesi jo na pekač, obložen s papirjem za peko, jo pokapaj z oljem, …
… jo malo posoli in popopraj in kar s čistimi rokami premešaj.
Peci jo približno 20 minut v pečici, ogreti na 200°C. Peci jo toliko časa, da se zmehča.
Kuskus daj v posodo, ga prelij z žlico olivnega olja, mu dodaj ščepec soli in vse prelij s 500 g vrele vode ter pokrij s pokrovom ali krožnikom. Pusti vsaj 5 minut, da se kuskus napoji tekočine. Ko se kuskus napoji vode, ga z vilico premešaj.
Bučna semena na hitro popeci na suhi ponvi.
Vse sestavine za preliv dobro zmešaj v skodelici z navojem. Preliv poskusi in dodelaj, če je potrebno.
Topel kuskus daj v veliko skledo, mu dodaj pečeno zelenjavo …
… vse prelij s toliko preliva, da se vse skupaj dobro premeša.
V solato umešaj še špinačo in bučna semena in še enkrat premešaj. Solato serviraj in postrezi.