Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Bučna juha z brokolijem in špageti


  • Author: Barbara
  • Total Time: 35 minut
  • Yield: 2 lačni osebi 1x

Description

Čudovita juha, presenetljivo enostavna za pripravit in tako dobra! In povrh vsega še nadvse zdrava, saj vsebuje več superživil (bučo, brokoli, ingver, česen …).


Ingredients

Scale

Sestavine za dišavno zmes:

beli del 1 mlade čebulice
4 stroki česna
1 večji košček svežega ingverja
1 majhna šalotka
1 majhen suh feferonček (neobvezno)
1 zvrhana žlica Kotányi kurkume
1 žlica sojine omake
1 žlica limetinega (ali limoninega) soka
1 šopek svežega peteršilja
1 žlica (sezamovega) olja + dodatnih nekaj kapljic za praženje

Ostale sestavine:

1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
450 g rumene buče
100 g (azijskih) špagetov
150 g brokolijevih cvetk
2 žlici soljenih arašidov
1 vejica svežega peteršilja
2 rezini limete za okras (neobvezno)
zeleni del mlade čebulice za okras


Instructions

  1. Pripravi dišavno zmes: V mešalnik prenesi vse sestavine za dišavno zmes ter jih zmiksaj v gosto maso. Najbrž bo mešalnik mlel v prazno, zato dodaj 2 žlici vode.
  2. Pripravi zelenjavo: Bučo naribaj ročno ali pa v multipraktiku. Če je lupina tanka, je ne lupi. Brokoli nareži na manjše cvetke. Če je glava brokolija polna zemlje, cvetke za nekaj minut potopi v toplo slano vodo, da vsa umazanija in morebitke male živalice izplavajo.
  3. Pripravi juho: Na nekaj kapljicah olja na hitro prepraži dišavno mešanico, nato pa prilij jušno osnovo in kuhaj toliko časa, da zavre. Dodaj naribano bučo in kuhaj približno 10 minut, da se buča skuha. V bučno juho nato stresi še brokolijeve cvetke in špagete in kuhaj še 5 minut.
  4. Juho dokončaj: Če je juha zelo gosta, ji dodaj še nekaj jušne osnove ali vode. Nato jo poskusi in dosoli, če je potrebno. Namesto soli lahko uporabiš še nekaj kapljic sojine omake.
  5. Juho serviraj: Juho serviraj, jo okrasi s peteršiljem in rezinami limete. Dodaj še nekaj arašidov in sesekljan zeleni del mlade čebulice in juho postrezi.

Notes

Namesto šalotke lahko v zmesi zmiksaš eno celo mlado čebulo.

Če svežega ingverja nimaš, uporabiš pol žličke ingverja v prahu.

Za teksturo sem juho pred postrežbo potresla z arašidi, ki dajo celotni juhi prav posebno hrustljavost in poskrbijo za čudovito izkušnjo. Zato jih na koncu le dodaj, če imaš možnost.

Juho lahko pripraviš tudi vnaprej in jo hraniš v hladilniku nekaj dni. Zamrzovanja ne priporočam, ker so odmrznjeni špageti radi zdrizasti.

Kurkumin, ki je sestavni del kurkume, je izredno zdravilen. A svoje učinkovine strosti le v stiku z maščobami, zato dišavno zmes najprej na hitro popraži.

Če zelenjavne jušne osnove nimaš, uporabi kar vodo in jušno kocko.

Ta juha je odlična z azijskimi špageti, ki se kuhajo le štiri minute, če pa jih nimaš, uporabi navadne, le podaljšaj čas kuhanja. V tem koraku se nato prepričaj, če je v juhi dovolj tekočine, sicer je še malo dodaj.

Če je glavica brokolija polna zemlje, cvetke brokolija za nekaj minut namoči v toplo slano vodo, da vsa umazanija in morebitne živalice izplavajo, nato pa jih poberi iz vode in nežno splakni.

Uporabi katero koli rumeno jedilno bučo, muškatno, maslenko ali hokaido bučo. Več o rumenih bučah, kjer najdeš še več receptov, si preberi tukaj.

Za teksturo sem juho pred postrežbo potresla z arašidi, ki dajo celotni juhi prav posebno hrustljavost in poskrbijo za čudovito izkušnjo. Zato jih na koncu le dodaj, če imaš možnost.

Juho lahko pripraviš tudi vnaprej in jo hraniš v hladilniku nekaj dni. Zamrzovanja ne priporočam, ker so odmrznjeni špageti radi zdrizasti.

  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 20 minut