Hrustljava, osvežilna, lepa na pogled in začinjena z najbolj hudim prelivom na svetu! Njam! Tale solata je čudovita, še bolj čudovit pa je preliv. Wasabi, nekakšen japonski hren, dodaj premišljeno – več ga uporabiš, bolj bo preliv hud.
Za pripravo te solate sem uporabila spiralni rezalnik, če ga pa ti nimaš, si ga pa kupi! Saj ne. Če ga nimaš, kumaro nareži na tanke kolute. Ampak vseeno, kupi si spiralni rezalnik! Res je uporaben. Pa še zeeeeelo enostaven za uporabo. Pa še enostavno se očisti – le pod tekočo vodo ga splakneš.
Čeprav sem uporabila kremni wasabi – doma ga imava z Domnom, ker si občasno privoščiva suši – lahko uporabiš tudi wasabi v prahu. Jaz ga sicer še nisem videla, vem pa, da obstaja. Kljub temu pa – če wasabija nimaš, ga enostavno izpusti. Preliv bo vseeno dober.
Sedaj pa ne odlašaj – pripravi si to solato, res je fina kombinacija hrustljave zelenjave in kremnega preliva. Mmm …
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za preliv:
- 1 mlada čebulica – le zeleni del
- 1/2 avokada
- 1 majhen strok česna
- 1 žlička wasabi paste
- 1 limeta – sok
- 1 košček sveže kumare
- sol
- 2 žlici olja
- 1 žlica (jabolčnega) kisa
Ostale sestavine:
- 1 sveža kumara
- 1/2 radiča
- 1 velika pest rukole
- 1 mala konzerva kalčkov
- 1 velika žlica sezamovih semen
- 6 redkvic
PRIPRAVA
Radič operi in nareži na ozke rezance. Rukolo splakni in osuši. Redkvice nareži na tanke rezinice. Tudi kalčke splakni in dobro odcedi.
Vse sestavine za preliv prenesi v mešalnik …
… in zmiksaj v gost preliv. Poskusi in dodelaj, če je potrebno.
Sezamova semena na hitro popeci na vroči suhi ponvi. Ko se obarvajo, jih prenesi v posodico, da se na vroči ponvici ne zažgejo.
Če imaš doma spiralnik za zelenjavo, kumaro nareži na ozke rezance.
Uporabi veliko rezilo. Sicer pa kumaro nareži na tanke kolute.
Ko imaš pripravljene vse sestavine, solato sestavi. Na krožnik daj najprej rukolo in radič.
Nadaljuj s kumaro, …
… kalčki in redkvicami. Solato potem pokapaj s prelivom in potresi s sezamom. Postrezi in uživaj.