Solata v kozarcu za s seboj

, 6. Oct 2017 | No Comments

Malice/kosila za na pot niso nič novega. Načini pripravljanja te hrane pa se s časom nadgrajujejo. Solata v kozarcu je med novejšimi in nad njo sem navdušena. In boš tudi ti, ko jo poskusiš. Trik je v svežini in priročnosti. Ker je preliv na dnu kozarca, preostala zelenjava v času čakanja ostane popolnoma sveža, pa še dveh pakiranj za solato in preliv ne potrebuješ več. Odlično!

Kozarec vedno sestavi tako, da je preliv na dnu, sledijo od najtrše (korenje, zelena, čebula, paprika, kumara …) do najmehkejše (fižol, koruza, jabolka, grozdje, borovnice …) zelenjave, potem sledijo proteini (meso, sir, trdo kuhano jajce, tofu),  žitarice (testenine, riž, kvinoja …) ter oreščki in suho sadje ter na vrhu še zelenje (solata, rukola, špinača …).

Pred postrežbo kozarec obrni in počakaj, da preliv steče čez vso zelenjavo in na dno, potem pa stresi na krožnik in pojej.

Če kozarca nimaš, vse sestavine razen preliva zmešaj skupaj, pred postrežbo pa le prelij s prelivom, premešaj in postrezi.

Za pripravo take sestavljene solate lahko uporabiš katerekoli sestavine po želji.

POZOR: Če uporabiš brezglutenski kruh, je ta recept primeren tudi za brezglutensko dieto.

Recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 1 konzerva kuhane koruze
  • 1 velika pest zelenega stročjega fižola
  • 1 skodelica češnjevih paradižnikov
  • 1 paketek malih mocarelic
  • 2 žlici orehov
  • 1 večji kos kruha
  • 1 košček masla
  • 1 majhna šalotka
  • 1 žlička (polnozrnate) gorčice
  • 6 žlic olja
  • 4 žlice vinskega kisa
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • sol
  • poper
  • svež peteršilj

PRIPRAVA

Iz sesekljane šalotke, gorčice, olja in kisa ter soli in popra pripravi solatni preliv.

Poskusi in po potrebi dodelaj. Stročji fižol skuhaj v vreli soljeni vodi. Ko se skuha, ga takoj splakni pod mrzlo vodo in odcedi, da obdrži barvo in se neha kuhati. Koruzo splakni in odcedi. Paradižnik in mocarelice nareži na polovičke, orehe pa sesekljaj. Kruh nareži na kockice in na hitro popeci na maslu. Malenkost posoli in popopraj in po želji potresi še s sesekljanim peteršiljem.

Pripravi dva litrska kozarca za vlaganje in začni sestavljati: najprej razdeli preliv, potem dodaj koruzo, pa stročji fižol, potem mocarelo, …

… orehe, češnjeve paradižnike in na vrhu še kruhove kocke. Pokrij in odnesi s seboj.

Pred postrežbo se najprej prepričaj, da je kozarec dobro zaprt, potem pa ga obrni in počakaj, da preliv steče po celotni površini kozarca …

… potem pa stresi na krožnik in uživaj.

Print Friendly, PDF & Email
Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Google+

Leave a Reply