Solata s stročjim fižolom, koruzo, mocarelo in gorčičnim prelivom

0 comments

Vsak obrok bi moral vsebovati nekaj beljakovin, ogljikovih hidratov in veliko zelenjave. Če je ta obrok solata, je nujen tudi dober preliv. Ta solata ima vse, da nasiti, zadovolji in navduši. Lahko jo pripraviš doma ali pa jo sestavljeno v kozarcu vzameš s seboj v službo, v šolo, na pot ali na piknik.

Malice/kosila za na pot niso nič novega. Načini pripravljanja te hrane pa se s časom nadgrajujejo. Solata v kozarcu je med novejšimi in nad njo sem navdušena in boš tudi ti, ko jo poskusiš. Trik je v svežini in priročnosti. Ker je preliv na dnu kozarca, preostala zelenjava v času čakanja ostane popolnoma sveža, pa še dveh posodic ne potrebuješ. Odlično!

Kozarec vedno sestavi tako, da je:

  • preliv na dnu,
  • sledijo od najtrše (korenje, zelena, čebula, paprika, kumara …) do najmehkejše (fižol, koruza, jabolka, grozdje, borovnice …) zelenjave,
  • potem sledijo proteini (meso, sir, trdo kuhano jajce, tofu),
  • žitarice (testenine, riž, kvinoja …)
  • ter oreščki in suho sadje ter
  • na vrhu še zelenje (solata, rukola, špinača …).

Pred postrežbo kozarec obrni in počakaj, da preliv steče čez vso zelenjavo in na dno, potem pa stresi na krožnik in pojej. Če kozarca nimaš, vse sestavine razen preliva zmešaj skupaj, pred postrežbo pa le prelij s prelivom, premešaj in postrezi.

Ko se naveličaš te solate, pa pripravi še te solate s seznama:

Še več idej za odlične solate poišči pod oznako solate.

Za pripravo odlične solate potrebuješ spodnje sestavine.

Pripravi preliv.

Nato pripravi še krutone in vse ostale sestavine.

 

Če nameravaš solato vzeti s seboj na pot, sestavine zloži v kozarec v naslednjem vrstnem redu. Na dno daj preliv, nato pa nanj zloži vse ostalo.

Pred postrežbo se najprej prepričaj, da je kozarec dobro zaprt, potem pa ga obrni in počakaj, da preliv steče po celotni površini kozarca, sestavine stresi iz kozarca in uživaj.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Solata s stročjim fižolom, koruzo, mocarelo in gorčičnim prelivom


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 5 minut
  • Total Time: 15 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Vsak obrok bi moral vsebovati nekaj beljakovin, ogljikovih hidratov in veliko zelenjave. Če je ta obrok solata, je nujen tudi dober preliv. Ta solata ima vse, da nasiti, zadovolji in navduši. Lahko jo pripraviš doma ali pa jo sestavljeno v kozarcu vzameš s seboj v službo, v šolo, na pot ali na piknik.


Scale

Ingredients

Sestavine za preliv:

  • 1/2 majhne šalotke
  • 1 žlička (polnozrnate) gorčice
  • 6 žlic olja
  • 2 žlici vinskega kisa
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1/4 žličke soli
  • poper

Sestavine za krutone:

  • 1 večji kos kruha
  • 1 košček masla
  • svež peteršilj
  • sol
  • poper

Ostale sestavine:

  • 1 majhna konzerva kuhane koruze
  • 1 velika pest zelenega stročjega fižola
  • 1 skodelica češnjevih paradižnikov
  • 1 paketek malih mocarelic
  • 2 žlici orehov

Instructions

  1. Preliv: Iz sesekljane šalotke, gorčice, olja in kisa ter soli in popra pripravi solatni preliv.
  2. Krutoni: Kruh nareži na kockice in na hitro popeci na maslu. Malenkost posoli in popopraj in po želji potresi še s sesekljanim peteršiljem. Poskusi in po potrebi dodelaj.
  3. Ostale sestavine: Stročji fižol skuhaj v vreli soljeni vodi. Ko se skuha, ga takoj splakni pod mrzlo vodo in odcedi, da obdrži barvo in se neha kuhati. Koruzo splakni in odcedi. Paradižnik in mocarelice nareži na polovičke, orehe pa sesekljaj.
  4. Solato sestavi v kozarcu: Pripravi dva litrska kozarca za vlaganje in začni sestavljati: najprej razdeli preliv, potem dodaj koruzo, pa stročji fižol, potem mocarelo, orehe, češnjeve paradižnike in na vrhu še kruhove kocke. Pokrij in odnesi s seboj.
  5. Postrezi: Pred postrežbo se najprej prepričaj, da je kozarec dobro zaprt, potem pa ga obrni in počakaj, da preliv steče po celotni površini kozarca, potem pa stresi na krožnik in uživaj.

Notes

Če nameravaš solato pojesti kar takoj,  vse sestavine in preliv zmešaj skupaj in postrezi.

Kozarec vedno sestavi tako, da je preliv na dnu, sledijo od najtrše (korenje, zelena, čebula, paprika, kumara …) do najmehkejše (fižol, koruza, jabolka, grozdje, borovnice …) zelenjave, potem sledijo proteini (meso, sir, trdo kuhano jajce, tofu),  žitarice (testenine, riž, kvinoja …) ter oreščki in suho sadje ter na vrhu še zelenje (solata, rukola, špinača …).

Za pripravo take sestavljene solate lahko uporabiš katerekoli sestavine po želji.

Če uporabiš brezglutenski kruh, je ta recept primeren tudi za brezglutensko dieto.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.