Ta solata vsebuje vse, kar bi moral vsebovati vsak obrok – nekaj beljakovin, nekaj ogljikovih hidratov in veliko zelenjave. Ta solata, ki je popolna za vroče dni, čudovito nasiti, zadovolji in navduši. Lahko si jo pripraviš za doma ali pa jo vzameš s seboj v službo, v šolo, na pot ali na piknik.
Kot sem tu napisala že reees velikokrat, je solata lahko celosten obrok, ki lepo nasiti za več ur. Ampak le, če jo pravilno sestaviš. Vsebuje naj nekaj beljakovin, ogljikovih hidratov in zelenjave. Poleg tega pa je po mojem mnenju za čudovit okus izrednega pomena tudi dober preliv. Ta naj bo popolna kombinacija kislega, slanega in kremastega. Poleg soli naj vsebuje še nekaj začimb in zelišč. V poletnih dneh, ko so na voljo sveže dišavnice, ki kar pridno uporabi.
V tej solati se torej nahaja:
- STROČJI FIŽOL – Ta je odličen vir zelenjave, škroba in vitaminov. Lahko uporabiš kar že kupljenega skuhanega, lahko pa ga skuhaš tudi doma. Jaz svežega skoraj nikoli nimam, imam pa vedno vrečko zamrznjenega. Tega na hitro v približno petih minutah skuhaj v vreli in soljeni vodi. Ko se skuha, ga splakni pod mrzlo vodo, da se neha kuhati in tako obrži živo zeleno barvo, saj rjavega stročjega fižola res nihče noče jesti.
- KORUZA – Koruza da tej solati čudovito sončkasto barvo, vsebuje pa tudi veliko hranljivih snovi. Jaz imam doma vedno nekaj konzerv kuhane koruzo, lahko bi pa uporabila tudi zamrznjeno in jo skuhala skupaj s stročjim fižolom.
- ČEŠNJEVI PARADIŽNIKI – Lahko uporabiš češnjeve paradižnike, lahko pa si narežeš tudi večje paradižnike. Solati dodaj svežino in naravno sladkobo.
- MOCARELA – Mocarela je čudovit vir beljakovin, vsebuje pa tudi manj maščob od drugih sirov. Namesto mocarele lahko uporabiš tudi feto.
- OREHI – Če še ne veš, so orehi čudoviti za pravilno delovanje možganov, so odličen vir hranljivih snovi, pa še odličnega okusa so. Seveda lahko namesto orehov uporabiš tudi katere druge oreščke – orehe, indijske oreščke, arašide, lahko pa dodaš še semena – recimo bučna ali sončnična semena.
- SOLATNI PRELIV – To solato lahko začiniš tudi le s soljo, oljem in kisom. Vendarle pa okus solate lahko enostavno nadgradiš s čudovitim prelivom. Uporabi olje, kis, šalotko ali mlado čebulo – lahko tudi čebulo v prahu, res odličen okus pa vsakemu prelivu da gorčica. Uporabi navadno gorčico, lahko pa tudi polnozrnato čebulo.
Solato lahko pripraviš za kosilo ali večerjo in jo poješ doma ali pa jo vzameš s seboj. Poleg sem za dodatno hranljivost dodala še popečene kruhke, ki sem jih izboljšala s česnovim maslom. Kruh lahko tudi narežeš, popečeš in vmešaš v solato. Seveda pa lahko poleg poješ le kos svežega kruha.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Ko se naveličaš te solate, pa pripravi še solate s spodnjega seznama:
- Solata s čičeriko, artičokami, feto in limoninim prelivom
- Mešana solata s pečeno čičeriko in avokadovim prelivom
- Solata z rjavim rižem, zelenim stročjim fižolom in okisano čebulo
- Krompirjeva solata s stročjim fižolom, kumaro in jajcem
- Kvinojina solata s pečenim sladkim krompirjem, motovilcem in mocarelo
Še več idej za odlične solate poišči pod oznako solate.
Za pripravo odlične solate potrebuješ spodnje sestavine.
Najprej skuhaj stročji fižol in pripravi preliv. Nato pa še kruhke za k solati.
Na koncu pa skupaj združi vse sestavine in solato prelij s prelivom.
Solato nežno premešaj in se navdušuj nad čudovitimi barvami. Kaj ni lepooo?!
Če ti pa ta solata ni čudovita!
PrintOdlična solata s stročjim fižolom, češnjevci in koruzo
- Total Time: 15 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Ta solata vsebuje vse, kar bi moral vsebovati vsak obrok – nekaj beljakovin, nekaj ogljikovih hidratov in veliko zelenjave. Ta solata, ki je popolna za vroče dni, čudovito nasiti, zadovolji in navduši. Lahko si jo pripraviš za doma ali pa jo vzameš s seboj v službo, v šolo, na pot ali na piknik.
Ingredients
Sestavine za preliv:
- 4 žlic olja
- 2 žlici vinskega kisa
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1/2 majhne sesekljane šalotke (ali nekaj mlade čebule ali 1/2 žličke suhe čebule)
- 1/2 žličke Kotányi sušenega česna
- 1 žlička gorčice
- 1/4 žličke Kotányi soli
- 1 ščepec Kotányi popra
Sestavine za kruhke:
- nekaj koščkov kruha
- 1 košček masla
- 1 vejica svežega peteršilja
- Kotányi sol
- Kotányi poper
Ostale sestavine:
- 1 majhna konzerva kuhane koruze
- 1 velčja pest zelenega stročjega fižola (sveži ali zamrznjen)
- 1 skodelica češnjevih paradižnikov
- 1 paketek malih mocarelic
- 2 žlici orehov
Instructions
- Preliv: S sestavinami za preliv pripravi kremast preliv.
- Kruhki: Kruh na hitro popeci na suhi ponvi ali pa v toasterju. Skupaj zmešaj mehko maslo, malo posoli in popopraj ter z mešanico premaži nujno še toplje kruhke, da vpijejo vse okuse.
- Ostale sestavine: Stročji fižol skuhaj v vreli soljeni vodi – približno 5 minut. Naj ne bo več gumijast, naj pa seveda ne bo preveč mehak. Ko se skuha, ga takoj splakni pod mrzlo vodo in odcedi, da se neha kuhati in tako obdrži lepo zeleno barvo. Koruzo splakni in odcedi. Paradižnik in mocarelice nareži na polovičke ali četrtine, orehe pa malenkost sesekljaj.
- Solato sestavi: Vse sestavine položi v veliko skledo, jo prelij s prelivom in nežno premešaj.
- Postrezi: Solato razdeli na porcije, poleg pa postrezi s kruhki. Odlično!
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 5 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen oktobra 2017, v juniju 2024 pa sem osvežila fotografije in izboljšala recept.
Stara fotka recepta: