Ovsena kaša s karameliziranimi jabolki in cimetom

0 comments

Čas je za ovseno kašo s fantastičnimi s cimetom odišavljenimi karameliziranimi jabolki. S to razkošno, lepo dišečo, hranljivo in slastno ovseno kašo se pogrej in pocrkljaj in ne pusti, da ti bolj hladni dnevi pridejo do živega. Obljubim, da ti bo nadvse všeč!

Pripravi si jo kadar koli v dnevu. Privošči si jo čez vikend za razkošen in ležeren zajtrk, še boljša je pa zvečer po dolgem dnevu, ko potrebuješ malo tople (metaforično in dobesedno) hrane, ki te bo objela in pocrkljala. Seveda je lahko tudi sladica, saj je zaradi karameliziranih jabolj prava poslastica. Jaz jo imam sicer najraje kar za večerjo.

Te zanima, kaj je poleg okusa in vonja najboljše pri tej kaši? Vse sestavine imaš zagotovo ves čas doma, zato si jo lahko pripraviš kadar koli. In priprava? Popolnoma enostavna.

V tej kaši zasijeta začimbi cimet in kardamom. Obe sta topli, dišeči in nepogrešljivi! Namesto kokosovega sladkorja lahko uporabiš tudi rjavega ali pa drugo sladilo po izbiri – javorjev sirup bi bil odličen. Jaz sem za karameliziranje uporabila kokosovo olje, ti pa lahko uporabiš tudi maslo ali olje.

Če uporabiš vegansko mleko (mandljevo, sojino, ovseno …), bo ta jed primerna tudi za vegansko dieto. Če želiš, pa lahko mleko tudi izpustiš ter dodaš le nekaj več vode.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Je pa recept za to ovseno kašo v dobri družbi. V #SitFitSi zbirki lahko najdeš že nekaj pravih zmagovitih ovsenih kaš. Ne spreglej recepta za:

Priprava je več kot enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR: v nadaljevanju sledi kratek slikovni in tudi video pregled priprave, natančne količine sestavin in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej karameliziraj jabolka. Samo poglej, kako čudovito se svetijo jabolka!

Nato skuhaj še kašo. Seveda je ne pozabi odišaviti, saj bo brez tega medla in čisto nič slastna.

Ovsena kaša mora biti svilnata, kremasta in ravno prav gosta oz. tekoča.

Na krožnik ali v skodelico najprej serviraj kašo, nanjo pa še karamelizirana jabolka. Po želji okrasi še z nekaj rezinami jabolk in potresi s sesekljanimi oreščki. Božansko dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ovsena kaša s karameliziranimi jabolki in cimetom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Čas je za ovseno kašo s fantastičnimi s cimetom odišavljenimi karameliziranimi jabolki. S to razkošno, lepo dišečo, hranljivo in slastno ovseno kašo se pogrej in pocrkljaj in ne pusti, da ti bolj hladni dnevi pridejo do živega. Obljubim, da ti bo nadvse všeč!


Ingredients

Scale

Sestavine za karamelizirana jabolka:

  • 2 jabolka
  • 1 žlica (kokosovega) olja
  • 1/2 žlice kokosovega sladkorja (ali rjavega sladkorja ali javorjevega sirupa)
  • 1/4 žličke Kotányi cimeta
  • 1/4 žličke Kotányi kardamoma

Sestavine za ovseno kašo:

  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 4 dcl vode
  • 1 do 2 dcl katerega koli mleka (ali več vode)
  • 1 ščepec soli
  • 1/4 žličke Kotányi cimeta
  • 1/2 žlice kokosovega sladkorja (ali rjavega sladkorja ali javorjevega sirupa)

Ostale sestavine za okras:


Instructions

  1. Karamelizirana jabolka: Jabolka olupi in nareži na manjše kockice. Na ponvi stopi kokosovo olje, potem pa nanj stresi jabolka. Kuhaj minuto, potem pa dodaj sladkor, cimet in kardamom, premešaj ter kuhaj nekaj minut, da se jabolka zmehčajo in božansko zadišijo.
  2. Ovsena kaša: V kozico zlij vodo, jo posoli in vanjo stresi ovsene kosmiče. Kuhaj približno 10 minut, vmes večkrat premešaj. Potem v skoraj kuhane kosmiče umešaj še cimer in sladkor ter počasi dodajaj še mleko. Dodaj ga toliko, da dobiš kašo, ki bo tako kremasta, kot želiš. Kuhaj še nekaj minut, da se ovseni kosmiči skuhajo.
  3. Postrezi: Kuhano kašo serviraj v skodelico, nato pa nanjo razporedi karamelizirana jabolka. Po želji okrasi s sesekljanimi mandlji ali katerimi koli drugimi oreščki in postrezi. Po želji potresi še z malo cimeta (ali karamelo z vanilijo ali slano karamelo) in okrasi z rezinami jabolka.

Notes

Namesto kokosovega sladkorja lahko uporabiš tudi rjavega ali pa drugo sladilo po izbiri – javorjev sirup bi bil odličen.

Jaz sem za karameliziranje uporabila kokosovo olje, ti pa lahko uporabiš tudi maslo ali olje.

Če uporabiš vegansko mleko (mandljevo, sojino, ovseno …), bo ta jed primerna tudi za vegansko dieto. Če želiš, pa lahko mleko tudi izpustiš ter dodaš le nekaj več vode.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 15 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen januarja 2018, v oktobru 2023 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.