Čas je za ovseno kašo s fantastičnimi s cimetom odišavljenimi karameliziranimi jabolki. Zveni slastno? JE slastno! Naj ti zima in mraz ne prideta do živega, zato se pogrej s kremasto kašo, posladkaj pa s karameliziranimi jabolki. Lahko s fotke razbereš, kako zelo ta jed diši?!
Najbrž težko. Zato ti ne preostane drugega, kot da jo pripraviš. Ti povem, kaj je poleg okusa in vonja najboljše pri tej kaši? Vse sestavine imaš zagotovo ves čas doma, zato ti nanjo ni treba misliti sto ur vnaprej in pred pripravo iti v trgovino. In priprava? Popolnoma enostavna. Pa čeprav imaš v naslovu izraz karamelizirani. Nič zapletenega in nevarnega kuhanja karamele ni tu, zato brez skrbi.
V tej kaši zasijeta dve začimbi: cimet in kardamom. Obe sta topli, dišeči in nepogrešljivi! Namesto kokosovega sladkorja lahko uporabiš tudi rjavega ali pa drugo sladilo po izbiri – javorjev sirup bi bil odličen. Jaz sem za karameliziranje uporabila kokosovo olje, ti pa lahko uporabiš tudi maslo ali olje.
Je pa recept za to ovseno kašo v dobri družbi. V #SitFitSi zbirki lahko najdeš že nekaj pravih zmagovitih ovsenih kaš. Ne spreglej recepta za:
- Ovseno kašo z malinami in mandljevimi lističi
- Ovseno kašo z bučnim pirejem in javorjevim sirupom
- Korenčkovo ovseno kašo z orehi in javorjevim sirupom
Moja najljubša? Če že moooram izbirat, ti predlagam, da najprej poskusiš ovseno kašo s karameliziranimi jabolki, potem pa naslednjič pripravi ovseno kašo z malinami. Obe sta sanjski.
Če uporabiš vegansko mleko (mandljevo, sojino, ovseno …), bo ta jed primerna tudi za vegansko dieto. Če želiš, pa lahko mleko tudi izpustiš ter dodaš le nekaj več vode.
Priprava je več kot enostavna. Potrebuješ ovsene kosmiče in cimet ter kardamom.
Najprej karameliziraj jabolka in pripravi še kašo.
Na krožnik ali v skodelico najprej serviraj kašo, nanjo pa še karamelizirana jabolka. Po želji okrasi s kokosovimi lističi ali katerimi koli drugimi oreščki, potresi še z malo cimeta in postrezi.

Ovsena kaša s karameliziranimi jabolki in cimetom
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 15 minut
- Total Time: 20 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Čas je za ovseno kašo s fantastičnimi s cimetom odišavljenimi karameliziranimi jabolki. Zveni slastno? JE slastno! Naj ti zima in mraz ne prideta do živega, zato se pogrej s kremasto kašo, posladkaj pa s karameliziranimi jabolki. Lahko s fotke razbereš, kako zelo ta jed diši?!
Ingredients
Sestavine za karamelizirana jabolka:
- 2 jabolki
- 1 žlica (kokosovega) olja
- 1/2 žlice kokosovega sladkorja (ali rjavega sladkorja)
- 1/4 žličke Kotányi cimeta
- 1/4 žličke Kotányi kardamoma
Sestavine za ovseno kašo:
- 100 g ovsenih kosmičev
- 4 dcl vode
- 1 do 2 dcl mleka (ali več vode)
- 1 ščepec soli
- 1/4 žličke Kotányi cimeta
- 1/2 žlice kokosovega sladkorja (ali rjavega sladkorja)
Ostale sestavine:
- kokosovi lističi za okras
Instructions
- Karamelizirana jabolka: Jabolka olupi in nareži na manjše kockice. Na ponvi stopi kokosovo olje, potem pa nanj stresi jabolka. Kuhaj minuto, potem pa dodaj sladkor, cimet in kardamom, premešaj ter kuhaj nekaj minut, da se jabolka zmehčajo in božansko zadišijo.
- Ovsena kaša: V kozico zlij vodo in vanjo stresi ovsene kosmiče. Kuhaj približno 10 minut, vmes večkrat premešaj. Potem v skoraj kuhane kosmiče umešaj sladkor in počasi dodajaj še mleko. Dodaj ga toliko, da dobiš kašo, ki bo tako kremasta, kot želiš. Kuhaj še nekaj minut, da se ovseni kosmiči skuhajo.
- Postrezi: Kuhano kašo serviraj v skodelico, nato pa nanjo razporedi karamelizirana jabolka. Po želji okrasi s kokosovimi lističi ali katerimi koli drugimi oreščki in postrezi. Po želji potresi še z malo cimeta.
Notes
Namesto kokosovega sladkorja lahko uporabiš tudi rjavega ali pa drugo sladilo po izbiri – javorjev sirup bi bil odličen.
Jaz sem za karameliziranje uporabila kokosovo olje, ti pa lahko uporabiš tudi maslo ali olje.
Če uporabiš vegansko mleko (mandljevo, sojino, ovseno …), bo ta jed primerna tudi za vegansko dieto. Če želiš, pa lahko mleko tudi izpustiš ter dodaš le nekaj več vode.
Kašo lahko okrasiš s kokosovimi lističi ali katerimi koli drugimi oreščki.