Ovsena kaša s karameliziranimi jabolki in cimetom

0 comments

Čas je za novo ovseno kašo s fantastičnimi s cimetom odišavljenimi karameliziranimi jabolki. Zveni slastno? JE slastno! Naj ti zima in mraz ne prideta do živega, zato se pogrej s kremasto kašo, posladkaj pa s karameliziranimi jabolki. Lahko s fotke razbereš, kako zelo ta jed diši?!

Najbrž težko. Zato ti ne preostane drugega, kot da jo pripraviš. Ti povem, kaj je poleg okusa in vonja najboljše pri tej kaši? Vse sestavine imaš zagotovo ves čas doma, zato ti nanjo ni treba misliti sto ur vnaprej in pred pripravo iti v trgovino. In priprava? Popolnoma enostavna. Pa čeprav imaš v naslovu izraz karamelizirani. Nič zapletenega in nevarnega kuhanja karamele ni tu, zato brez skrbi.

V tej kaši zasijeta dve začimbi: cimet in kardamom. Obe sta topli, dišeči in nepogrešljivi! Namesto kokosovega sladkorja lahko uporabiš tudi rjavega ali pa drugo sladilo po izbiri – javorjev sirup bi bil odličen. Jaz sem za karameliziranje uporabila kokosovo olje, ti pa lahko uporabiš tudi maslo ali olje.

Je pa recept za to ovseno kašo v dobri družbi. V #SitFitSi zbirki lahko najdeš že nekaj pravih zmagovalk. Ne spreglej recepta za:

Moja najljubša? Če že moooram izbirat, ti predlagam, da najprej poskusiš ovseno kašo s karameliziranimi jabolki, potem pa naslednjič pripravi ovseno kašo z malinami. Obe sta sanjski.

Pozor: Če uporabiš vegansko mleko (mandljevo, sojino, ovseno …), bo ta jed primerna tudi za vegansko dieto. Če želiš, pa lahko mleko tudi izpustiš ter dodaš le nekaj več vode.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za ovseno kašo:

  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 4 dcl vode
  • 1 do 2 dcl mleka (ali več vode)
  • 1 ščepec soli
  • 1/4 žličke Kotányi cimeta
  • 1/2 žlice kokosovega sladkorja (ali rjavega sladkorja)

Sestavine za karamelizirana jabolka:

Ostale sestavine:

  • kokosovi lističi za okras

PRIPRAVA

V kozico zlij vodo in vanjo stresi ovsene kosmiče. Kuhaj približno 10 minut, vmes večkrat premešaj.

Potem v skoraj kuhane kosmiče umešaj sladkor in počasi dodajaj še mleko. Dodaj ga toliko, da dobiš kašo, ki bo tako kremasta, kot želiš. Kuhaj še nekaj minut, da se ovseni kosmiči skuhajo.

Jabolka olupi in nareži na manjše kockice. Na ponvi stopi kokosovo olje, potem pa nanj stresi jabolka. Kuhaj minuto, potem pa dodaj sladkor, cimet in kardamom, premešaj ter kuhaj nekaj minut, da se jabolka zmehčajo in božansko zadišijo.

Kuhano kašo serviraj v skodelico, nato pa nanjo razporedi karamelizirana jabolka. Po želji okrasi s kokosovimi lističi ali katerimi koli drugimi oreščki in postrezi. Po želji potresi še z malo cimeta.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.