Ovsena kaša z malinami in mandljevimi lističi

, 17. Jan 2017 | No Comments

Oh ne ne ne, v hladnejših dneh ni dovolj le topel radiator, kavč in dekca. Potrebuješ nekaj, kar te bo pogrelo od znotraj. Tale kaša tvojega želodčka ne bo le pogrela, ampak ga bo na najbolj čudovit način objela in pobožala. Mi verjameš?

Včasih sem se navduševala predvsem na čokolinom in kosmiči, zadnje leto pa odkrivam radosti in predvsem neverjetne okuse ovsene kaše. Tista osnovna baza ovsene kaše je tako nevtralnega okusa, da omogoča nešteto možnosti za oblikovanje okusov.

Predlagam, da poleg korenčkove ovsene kaše in ovsene kaše z bučnim pirejem, ki sem ju že objavila, poskusiš kašo, ki jo objavljam danes. Današnja ovsena kaša je obogatena z nežnimi, sladkimi malinami, posladkana le z javorjevim sirupom, za hrustljavost pa poskrbijo mandljevi lističi. Če se ti da, pa lahko kašo polepšaš še s stopljenim mandljevim ali arašidovim maslom.

Ker smo sedaj, ko tole objavljam, januarja, na razpolago ni svežih malin, zato sem uporabila zamrznjene. Ne morem in nočem nehati ponavljati, da je zamrznjeno sadje  – in zelenjava tudi, seveda – čudovito, saj je obrano in zapakirano čisto sveže in zrelo. V zimskem času je nekaj najboljšega na svetu.

Sedaj pa le pogumno, pripravi si že enkrat to ovseno kašo in se mi pridruži v klubu oboževalcev ovsene kaše. Če se počutiš še posebno pogumno, pa v kašo umešaj še nekaj naribane čokolade ali kakava. Njam! No, kdaj bo na vrsti? Danes za večerjo, jutri za zajtrk?

Pozor: Če uporabiš vegansko mleko (mandljevo, sojino, ovseno …), bo ta jed primerna tudi za vegansko dieto. Če želiš, pa lahko mleko tudi izpustiš ter dodaš le nekaj več vode.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 100 g ovsenih kosmičev (4 dcl vode)
  • 1 dcl mleka
  • 150 g zamrznjenih ali svežih malin
  • 2 žlici mandljevih lističev
  • 1 žlica mandljevega (ali arašidovega) masla
  • 1 ščepec cimeta
  • 2 žlici javorjevega sirupa (ali medu)
  • 1 žlička vanilijeve esence

PRIPRAVA

V kozico zlij vodo in potem še ovsene kosmiče.

Kuhaj približno 10 minut, vmes večkrat premešaj. Potem v skoraj kuhane kosmiče umešaj javorjev sirup in počasi dodajaj še mleko. Potem kuhaj še toliko časa, da se ovseni kosmiči skuhajo.

V manjšo kozico stresi maline, cimet in vanilijevo esenco ter počasi segrevaj, da se maline zmehčajo.

Mandljevo maslo segrej v mikrovalovni pečici. Mandljeve lističe pa na hitro popraži na suhi ponvi. Ko se lističi obarvajo, jih prenesi v skodelico, da se v vroči ponvi ne bodo prižgali.

V skodelico serviraj ovseno kašo, okrasi z malinami, potem pa potresi še z mandljevimi lističi in pokapaj z mandljevim maslom. Takoj postrezi in uživaj!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply