Kremasta, dišeča, nasitna, ravno prav sladka in tako zelo privlačna! Za tisto pravo piko na i med kuhanjem dodaj pomarančno lupinico in cimet, nato pa jo ob postrežbi okrasi z rezinami pomaranče, sesekljanimi mandlji in naribano čokolado. Njam!
Ta ovsena kaša je moja najboljša ovsena kaša do sedaj! Je neverjetno kremasta in tako dobra kot najboljši topel puding. Je prava poslastica v hladnih mesecih, ko paše nekaj toplega, dišečega in čokoladnega. Čokoladne ovsene kaše pripravljam že več let, ponavadi na koncu dodam žlico katere koli marmelade, tokrat pa s tabo delim razkošno verzijo čokoladne kaše. Odlična je!
Poleg čokolade (kakava pravzaprav) je v tej kaši še dišeč cimet (ki se s čokolado, kot vemo prav vsi, odlično ujema) in naribana pomarančna lupinica. Saj veš, da sta tudi čokolada in pomaranča odličen par? Takrat sem za fotkanje uporabila klementine, lahko bi (in bom v naslednjih mesecih, ko klementin ne bo več) pa tudi pomarančo.
To kašo lahko pripraviš za zajtrk ali pa za večerjo. Je kot najbolj razkošna sladica, ki pa je tudi malo bolj zdrava.
Če želiš, lahko pripraviš popolnoma vegansko poslastico in na koncu (najprej kašo skuhaš v vodi!) dodaš rastlinsko mleko. Glede na to, kako sladek kakav uporabiš, seveda prilagodi tudi sladkor, ki ga dodaš. Že iz čiste navade jaz ovseno kašo vedno posladkam kar z javorjevim sirupom, ti pa lahko uporabiš tudi sladkor ali celo med. Za še več hranljivosti sem dodala sesekljane pražene mandlje, lahko pa dodaš lešnike ali orehe (pekan orehi bi bili super).
Kašo postrezi takoj, ko ji pripraviš, saj se s časom ohlaja in postaja vedno manj kremasta. Vseeno pa jo lahko pripraviš vnaprej, ko jo pa segrevaš, pa po potrebi dodaj mleko, da spet postane kremasta.
Preden pogledava, kako pripraviš tole čokoladno poslastico, pa si poglej še moje ostale odlične ovsene kaše (tri sladke in eno slano!):
- Ovsena kaša s karameliziranimi jabolki in cimetom
- Ovsena kaša z malinami in mandljevimi lističi
- Korenčkova ovsena kaša z orehi in javorjevim sirupom
- Ovsena kaša s sirom, jajcem in avokadom
Priprava te kaše je enostavna, zelo zabavna ter res hitra. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. V nadaljevanju sledi slikovni prikaz priprave, natančne količine sestavin in potek priprave pa najdi na dnu strani.
V segreto vodo stresi ovsene kosmiče in sol.
Po parih minutah dodaj cimet (navaden ali cejlonski), kakav in javorjev sirup.
Na koncu pa še pomarančno lupinico in mleko. Kuhaj še nekaj minut in to je to! Takooo diši, mmmm.
Kuhano čokoladno ovseno kašo serviraj, nato pa še okrasi s pomarančnimi krhlji, sesekljanimi mandlji in naribano čokolado. Jaz ponavadi dodam še nekaj kapljic mleka in javorjevega sirupa. NJAM!
To je tako zelo kremasto, razkošno, polno čokolade in je neverjetnega okusa. Popolnoma neubranljivo!

Čokoladna ovsena kaša s pomarančo in cimetom
- Total Time: 15 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Kremasta, dišeča, nasitna, ravno prav sladka in tako zelo privlačna! Za tisto pravo piko na i med kuhanjem dodaj pomarančno lupinico in cimet, nato pa ob postrežbi okrasi z rezinami pomaranče, sesekljanimi mandlji in naribano čokolado. Njam!
Ingredients
100 g finih ovsenih kosmičev (lahko tudi grobe, a jih kuhaj dlje)
4 dl vode
1 dl mleka (lahko rastlinsko)
1 žlica kakava (ali čokolade v prahu)
1 pomaranča (ali klementina ali mandarina) (naribaj lupinico in nato nareži na rezinice)
1/2 žličke Kotányi cimeta
1 ščepec soli
1 žlica javorjevega sirupa (ali katerega koli sladila)
1 žlica sesekljanih praženih mandljev (neobvezno) (lahko tudi lešnike)
1 košček temne čokolade (neobvezno)
Instructions
- Kaša: V vrelo vodo stresi kosmiče in sol, premešaj in kuhaj nekaj minut, da se kosmiči zmehčajo. Dodaj cimet, kakav in javorjev sirup in dobro premešaj. Dodaj še naribano pomarančno lupinico in mleko (količino prilagodi glede na to, kako tekočo kašo želiš) ter premešaj in kuhaj še nekaj minut, da se naredi kremasta čokoladna kaša.
- Postrežba: Čokoladno kašo serviraj, obogati z rezinami pomaranče in sesekljanimi mandlji ter okrasi še z nekaj naribane čokolade in nekaj kapljicami javorjevega sirupa in mleka. Takoj postrezi!
Notes
Za pripravo uporabi fine ovsene kosmiče. V nekaterih trgovinah so ti v modri embalaži. Seveda lahko uporabiš tudi grobe ovsene kosmiče, a jih moraš kuhati dlje in mogoče dodati malenkost več tekočine.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 10 minut