Kremasto, toplo, dišeče in dobro! Takole na kratko opišem to fantastično zimsko večerjo. Ali pa zajtrk. Kašo lahko pripraviš tudi vnaprej, pa jo pred postrežbo le pogreješ, okrasiš s korenjem in orehi ter pokapaš z javorjevim sirupom.
Na mrzle dni obožujem mlečne večerje. Moje najljubše so:
- mleko in koruzni kosmiči
- mlečni gres
- mlečni riž in
- zadnje leto ovsena kaša.
Kar malo sem se zaljubila v okus ovsene kaše. ♡ Ugotovila sem, da je najboljša kremasta ovsena kaša. Ne maram pregoste kaše, pocaste pa sploh ne! Sem ujela pri Jamieju, da naj bo razmerje med ovsenimi kosmiči in tekočino 1:4. Ker imam rada kremasto kašo, na koncu dodam še nekaj mleka.
In dodatki? Rada se igram z različnimi okusi. Lansko zimo sem se navduševala nad ovseno kašo z bučnim pirejem in javorjevim sirupom, letos pa sem se zaljubila v korenčkovo ovseno kašo z orehi. Sedaj, ko sem jo delila s teboj, lahko grem naprej in poskusim še kakšen okus. Že imam ogledanega. Obljubim, da bom to zimo objavila še kakšno odlično ovseno kašo. Se že veselim! Pa ti? 😉
SESTAVINE (za 2 osebi)
- 100 g ovsenih kosmičev
- 4 dcl vode
- približno 1 dcl mleka
- 1 žlica javorjevega sirupa + 2 žlički za okras
- 1 žlička vanilijeve esence
- 1 manjše korenje
- 2 žlici orehov
PRIPRAVA
V kozico stresi ovsene kosmiče in prilij vodo. Kuhaj približno 10 minut, da se ovseni kosmiči zmehčajo – glej navodila na embalaži. V kašo umešaj vanilijevo esenco in javorjev sirup ter premešaj, potem pa počasi dolivaj mleko, da dobiš kremasto ovseno kašo.
Korenje na tanko naribaj, …
… orehe pa grobo sesekljaj.
Ovseno kašo poskusi in dosladkaj, če je potrebno. V ovseno kašo umešaj polovico korenja.
Ovseno kašo serviraj v skodelico, okrasi s korenjem in orehi in pokapaj z javorjevim sirupom ter postrezi.