Priljubljena Marina biskvitna jabolčna pita

, 18. Sep 2019 | No Comments

Ta nadvse priljubljena jabolčna pita ni le fantastična, ampak tudi enostavna. Če doma nimaš tehtnice, lahko vseeno narediš to najbolj enostavno pecivo na svetu in za mero uporabiš skodelico, prostornine približno 2 dcl. Pita bo dobra s katerimi koli jabolki, če pa lahko izbiraš, pa le izberi malo bolj kisla jabolka.

Družinski recept, ki je v Domnovi družini že več generacij, nikoli ne razočara. Je tudi tisto prvo pecivo, ki mi ga je Domen pripravil. Z njim me je presenetil za rojstni dan že daljnega leta 2005. Ja, že po parih mesecih poznanstva je vedel, da je ključ do mojega srca hrana. V vseh teh letih sem ga potem naredila že tolikokrat, da ga znam že na pamet. Kako le ne, če za merico uporabiš le šalčko. In to tisto originalno, s prašički!

Recept je Domnu predala babi Mara, ki je prava mojstrica v kuhinji. Je tista, ki mi je zaupala, da so najbolj mehke palačinke pripravljene tudi z vodo, ne le z mlekom. Nikoli ne bom pozabila niti njenih cmokov in pa zelenjavnih juh. Ja, babice na Primorskem znajo kuhat!

Preden si pogledava, kako to pito pripravit, pa še nekaj idej sladic, pripravljenih z jabolki:

Za pripravo jabolčne pite, ki je navdušila že mnoooogo ljudi (in je tudi Domnova go-to sladica, ko želi koga postreči za rojstni dan ali kar tako), potrebuješ le nekaj osnovnih pekovskih sestavin in jabolka. Ta potem olupiš, naribaš, pokapaš z limoninim sokom in po želji potreseš s cimetom ter pustiš malo počivati.

Nato pripraviš biskvitno zmes. Najprej spečeš pol zmesi, pečeno obložiš z ožetimi jabolki – sok nikar ne zavrzi, ampak ga spij! – in preliješ z drugo polovico zmeši.

Pecivo spečeš, potreseš s sladkorjem v prahu in uživaš. Taaaaaako dobro!

Print

Priljubljena Marina jabolčna pita


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 45 minut
  • Total Time: 1 ura
  • Yield: za vsaj 9 kosov 1x

Description

Ta nadvse priljubljena jabolčna pita ni le fantastična, ampak tudi enostavna. Če doma nimaš tehtnice, lahko vseeno narediš to najbolj enostavno pecivo na svetu in za mero uporabiš skodelico, prostornine približno 2 dcl. Pita bo dobra s katerimi koli jabolki, če pa lahko izbiraš, pa le izberi malo bolj kisla jabolka.


Scale

Ingredients

približno 1 kg jabolk
cimet
limona
3 jajca
1 skodelica (rjavega) sladkorja
1 žlička vanilijeve esence
1 skodelica repičnega ali sončničnega olja
1 skodelica mleka
2 skodelici moke
1 ščepec soli
1 vrečka pecilnega praška
1 večji ščepec sode bikarbone (neobvezno)


Instructions

  1. Pripravi jabolka: Jabolka olupi, naribaj in pokapaj z limoninim sokom. Po želji jih potresi še s cimetom.
  2. Pripravi biskvitno zmes: V posodi ali mešalniku ražvrkljaj jajci, dodaj sladkor in dobro premešaj. Dodaj olje in vanilijevo esenco in še enkrat dobro zmešaj, nato pa umešaj še mleko. V drugo posodo presej moko, dodaj pecilni prašek, sodo bikarbono in sol ter premešaj. V tekočo zmes nato umešaj suhe sestavine, da dobiš gosto zmes.
  3. Pripravi pekač: Kvadraten (26 x 26 cm), pravokoten ali okrogel pekač namasti ter potresi z moko.
  4. Biskvit peci – korak 1: V namaščen in pomokan pekač zlij polovico zmesi in pekač postavi v pečico, ogreto na 180°C ter peci, da se pecivo obarva.
  5. Dodaj jabolka: Pekač previdno vzemi iz pečice, na biskvit razporedi ožeta jabolka in jih prelij s preostalo zmesjo.
  6. Biskvit peci  – korak 2: Peci še 30 minut, oziroma dokler se pecivo ne speče. Če je pečeno preveri z zobotrebcem – če je suh, ko ga vstaviš v pecivo, je pecivo pečeno, sicer pecivo še za nekaj minut postavi nazaj v pečico.
  7. Postrezi: Ohlajeno pecivo potresi s sladkorjem v prahu, nareži na koščke in postrezi.

Notes

Skodelica za mero naj ima prostornino približno 2 dcl.

Za pripravo peciva uporabi katera koli jabolka, če imaš na voljo bolj kisla, uporabi ta.

Pecivo lahko spečeš v kvadratnem, okroglem ali pravokodnem pekaču. Za to fotografiranje sem uporabila kvadraten pekač dimenzij 26×26 cm.

Po želji naribana jabolka potresi z zvrhano žlično cimeta.

Pekač pred peko premaži z maslom ali oljem ter potresi z moko, da bo serviranje lažje.

Pecivo je rahlo in res sončno tudi še nekaj dni po peki – če ti seveda ostane tako dolgo!

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen februarja 2015, v septembru 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Jabolčna pita

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply