Hrustljav jabolčni čips s cimetom iz pečice

3 comments

Ko pade sladkor v krvi je cela drama. Če imaš na dosegu roke prigrizek, ki ni le odličen, ampak tudi zdrav, si lahko brez skrbi. Pripravi si domači jabolčni čips s cimetom, ki lepo hrusta in neverjetno diši. Za pripravo ne potrebuješ sušilca sadja, pripravi jih v pečici.

Čokolada in sladoled nista edini možnosti za prigrizek, pa čeprav bi ju vsi najraje jedli vsak dan. Čokolado in sladoled si privošči občasno, večino dni pa telesu raje privošči malo bolj zdrav prigrizek – ta čudovito dišeč in hrustljav domači jabolčni čips.

V najini hiši je hrustljav jabolčni čips – in pravzaprav vse suho sadje, razen že prej znanih rozin, brusnic in sliv – postal aktualen šele v zadnjih mesecih. Všeč je tako meni kot Domnu. V zadnjih mesecih sem ga pripravila že velikokrat, na več različnih temperaturah in površinah in ugotavljam, da je najhitreje pripravljen in najboljši pečen na rešetki, na ventilacijski nastavitvi in v približno pol ure.

Ker je čips primeren tudi za transport, ga lahko s seboj odneseš tudi v službo, šolo, na izlete …

Na koncu pa še fenomenalen podatek – hrustljav čips lahko pripraviš brez vsakršnega dodanega sladkorja. Sladkoba jabolk je dovolj. Čips lahko pripraviš z ali brez cimeta, izbira je popolnoma tvoja – potek priprave je enak z ali brez.

Priprava domačega hrustljavega jabolčnega čipsa je enostavna. Predvidevam, da velja splošno prepričanje, da je sušenje sadja mogoče le v sušilniku sadja in da je priprava v pečici skoraj nemogoča in dolgotrajna. Pa temu ni tako. Sploh, če imaš na voljo pečico z ventilatorsko nastavitvijo pečenja.

Jabolku odstrani sredico in jih na tanko nareži. Dodaj cimet …

   

… in jih speci v pečici.

 

Hrustljav čips hrani v plastični vrečki ali pa v neprodušno zaprti posodi. Zdrži (če vsega ne poješ takoj!) vsaj 14 dni. Dlje časa pri meni ni zdržal, zato ti daljšega časovnega obdobja ne morem povedati. Če tebi uspe, napiši v komentarjih, kako dolgo so ti zdržali.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Hrustljav jabolčni čips s cimetom iz pečice


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 45 minut
 • Yield: za 4 prigrizke 1x

Description

Ko pade sladkor v krvi je cela drama. Če imaš na dosegu roke prigrizek, ki ni le odličen, ampak tudi zdrav, si lahko brez skrbi. Pripravi si domači jabolčni čips s cimetom, ki lepo hrusta in neverjetno diši. Za pripravo ne potrebuješ sušilca sadja, pripravi jih v pečici.


Ingredients

Scale

3 jabolka katerekoli sorte
1 žlička cimeta (neobvezno)


Instructions

 1. Čiščenje: Jabolka dobro splakni pod tekočo vodo. Škropljena splakni pod toplo vodo, potem pa jih obriši s čisto kuhinjsko brisačo. Jabolku s pripomočkom za odstranjevanje sredic odstrani sredico. Če tega pripomočka nimaš, lahko sredico odstraniš potem, ko jabolko že narežeš na rezinice.
 2. Rezanje: Jabolko (ni ga treba lupiti, lahko pa ga tudi, če želiš) nareži na tanke rezinice z mandolino za rezanje, ribežnom ali pa z ostrim nožem (nikar s topim, da ti noža ne spodnese in da se ne porežeš!).
 3. Cimet: Rezinice potresi s cimetom in ga s čistimi rokami nežno (da rezinic ne polomiš – če pa jih, pa tudi ni nič hudega) razporedi po vseh rezinicah.
 4. Peka: Čips lahko narediš v sušilniku sadja, zelo enostavno pa tudi v pečici. Jabolčne rezinice razporedi na pekač, obložen s papirjem za peko. Rezinice razporedi v eno plast s čim manj prekrivanja (med pečenjem se sicer rezinice skrčijo). Če imaš na razpolago rešetko, rezinice položi na rešetko. Na rešetki se bodo rezinice hitreje posušile, a brez skrbi, zelo lepo se posušijo tudi na pekaču (čas pečenja se sicer podaljša za približno 15 minut). Rešetko postavi v pečico, ogreto na 140°c za približno 30 minut. Če imaš to možnost, pečico nastavi na ventilatorsko pečenje. Čas pečenja bo odvisen od debelosti jabolčnih rezin in od pečice. Predlagam, da imaš čips ves čas na očeh. Rezinice med pečenjem enkrat previdno obrni.
 5. Hlajenje: Pečen jabolčni čips vzemi iz pečice in pusti, da se ohladi. Med hlajenjem bo postal še bolj hrustljav.
 6. Hramba: Hrustljav čips hrani v plastični vrečki ali pa v neprodušno zaprti posodi.

Notes

Uporabi katero koli vrsto jabolk.

Peka bo odvisna od sorte jabolk in pečice.

Uporabi cimet ali pa ne.

 • Prep Time: 15 minut
 • Cook Time: 30 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

3 Comments

 1. Dobro posušen jabolčni čips iz sušilnika za sadje, shranjen v steklenem kozarcu in zaprt s pokorovčkom na navoj pri nas zdrži leto ali več. Na suhem, temnem in hladnem prostoru. Enako tudi tanki krhlji hrušk viljamovk in razpolovljene domače jesenske slive. Lp

 2. Pozdravljeni. Meni se pa zgodi, da čips ne hrusta, ampak je mehek.. kot zelo tanki krhlji. Ima morda kdo kakšen namig? ?

  • Živjo! Čas pečenja je odvisen od pečice in vrste jabolk. Če so krhlji še mehki, potem jih peči še malo dlje, pa bo. ?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.