Hrustljav jabolčni čips s cimetom iz pečice

3 comments

Ko pade sladkor v krvi je cela drama! Ves dan je uničen! No no, saj ni tako hudo. Če imaš na dosegu roke prigrizek, ti ne bo hudega. Če imaš na dosegu roke prigrizek, ki ni le odličen, ampak tudi zdrav, je pa sploh celo veselje! V nadaljevanju si preberi postopek za popolnoma enostavno in hitro pripravo domačega jabolčnega čipsa. In to iz pečice!

Čokolada in sladoled nista edini možnosti za prigrizek. Pa čeprav sta najboljši. Da, tudi meni. Vendar pa nista primerna za čisto vsak dan. Čeprav bi pasala … Telesu zato privošči malo bolj zdrav prigrizek. Da pa ta zdrav prigrizek ne bo zanič in največja muka na svetu, pripravi hrustljav jabolčni čips. Ker svežih jabolk pa tudi ne moremo jesti čisto vsak dan!

Priprava domačega hrustljavega jabolčnega čipsa je enostavna. Predvidevam, da velja splošno prepričanje, da je sušenje sadja mogoče le v sušilniku sadja. Da je priprava v pečici skoraj nemogoča. Ali pa doooolgooootrajna. Pa temu ni tako. Sploh, če imaš na voljo pečico z ventilatorsko nastavitvijo pečenja.

V najini hiši je hrustljav jabolčni čips – in pravzaprav vse suho sadje, razen že prej znanih rozin, brusnic in sliv – postal aktualen šele v zadnjih mesecih. Všeč je tako meni kot Domnu. V zadnjih mesecih sem ga pripravila že velikokrat, na več različnih temperaturah in površinah in ugotavljam, da je najhitreje pripravljen in najboljši pečen na rešetki, na ventilacijski nastavitvi in v približno pol ure.

Ker je priprava čipsa zelo hitra, predlagam, da ga narediš enkrat na teden – morda na dan priprave jedi v pečici, medtem ko pripravljaš sestavine – in v čipsu uživaš čez teden. Ker je čips primeren tudi za transport, ga lahko s seboj odneseš tudi v službo, šolo, na izlete …

Na koncu pa še fenomenalen podatek – hrustljav čips lahko pripraviš brez vsakršnega dodanega sladkorja. Sladkoba jabolk je dovolj. Čips lahko pripraviš z ali brez cimeta, izbira je popolnoma tvoja – potek priprave je enak z ali brez.

Uživaj!

SESTAVINE (za 4 prigrizke)

  • 3 jabolka katerekoli sorte
  • 1 žlička cimeta (neobvezno)

PRIPRAVA

Jabolka dobro splakni pod tekočo vodo. Škropljena splakni pod toplo vodo, potem pa jih obriši s čisto kuhinjsko brisačo. Jabolku s pripomočkom za odstranjevanje sredic odstrani sredico. Če tega pripomočka nimaš, lahko sredico odstraniš potem, ko jabolko že narežeš na rezinice.

Jabolko (ni ga treba lupiti, lahko pa ga tudi, če želiš) nareži na tanke rezinice z mandolino za rezanje, ribežnom ali pa z ostrim nožem (nikar s topim, da ti noža ne spodnese in da se ne porežeš!).

Rezinice potresi s cimetom in ga s čistimi rokami nežno (da rezinic ne polomiš – če pa jih, pa tudi ni nič hudega) razporedi po vseh rezinicah.

Čips lahko narediš v sušilniku sadja, zelo enostavno pa tudi v pečici. Jabolčne rezinice razporedi na pekač, obložen s papirjem za peko. Rezinice razporedi v eno plast s čim manj prekrivanja (med pečenjem se sicer rezinice skrčijo). Če imaš na razpolago rešetko, rezinice položi na rešetko. Na rešetki se bodo rezinice hitreje posušile, a brez skrbi, zelo lepo se posušijo tudi na pekaču (čas pečenja se sicer podaljša za približno 15 minut).

Rešetko – pod rešetko postavi plitek pekač – postavi v pečico, ogreto na 140°c za približno 30 minut. Če imaš to možnost, pečico nastavi na ventilatorsko pečenje. Čas pečenja bo odvisen od debelosti jabolčnih rezin in od pečice. Predlagam, da imaš čips ves čas na očeh. Rezinice med pečenjem enkrat previdno obrni.

Pečen jabolčni čips vzemi iz pečice in pusti, da se ohladi. Med hlajenjem bo postal še bolj hrustljav.

Hrustljav čips hrani v plastični vrečki ali pa v neprodušni posodi. Zdrži (če vsega ne poješ takoj!) vsaj 14 dni. Dlje časa pri meni ni zdržal, zato ti daljšega časovnega obdobja ne morem povedati. Če tebi uspe, napiši v komentarjih,kako dolgo so ti zdržali.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

3 Comments

  1. Dobro posušen jabolčni čips iz sušilnika za sadje, shranjen v steklenem kozarcu in zaprt s pokorovčkom na navoj pri nas zdrži leto ali več. Na suhem, temnem in hladnem prostoru. Enako tudi tanki krhlji hrušk viljamovk in razpolovljene domače jesenske slive. Lp

  2. Pozdravljeni. Meni se pa zgodi, da čips ne hrusta, ampak je mehek.. kot zelo tanki krhlji. Ima morda kdo kakšen namig? 🙂

    • Živjo! Čas pečenja je odvisen od pečice in vrste jabolk. Če so krhlji še mehki, potem jih peči še malo dlje, pa bo. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.