Jabolčno-orehovo pecivo

, 11. Mar 2016 | 2 Comments

Jabolčno-orehovo pecivo

To pecivo je čudovito zimsko pecivo, saj je pripravljeno iz dveh sestavin, ki sta tudi pozimi v top formi. Jabolka in orehova jedrca skupaj tvorita super okuse. To pecivo postrezi s kavo ali kakavom, lahko pa tudi s sladoledom.

Seveda so jabolka čudovita v kompotu ali jabolčnem zavitku. Če pa si želiš malo spremembe, pa naredi to pecivo. To pecivo je med bolj zdravimi, saj namesto olja vsebuje kislo smetano. Orehi so pa super zdravi, saj vsebujejo veliko omega 3 maščob, hranljivih snovi in mineralov, ki vplivajo na obnovo tkiv, celjenje ran in presnovo sladkorja, izredno koristni pa so tudi za delovanje možganskih funkcij. Ha! Sem ti rekla, da so zdravi! 😉

Pecivo, narejeno tako, kot je zapisano v tem receptu, je čudovito za transport, saj se dobro drži skupaj. Če pa pecivo nameravaš postreči doma, pa lahko pecivo narediš mehkejše in še bolj sočno. Za mehkejše pecivo v prah zmelji vsa orehova jedrca, jabolka pa naribaj – vse ostalo pripravi tako, kot je zapisano.

To pecivo je dobro mlačno ali sobne temperature. Mlačnega za še večjo uživancijo postrezi z (vanilijevim) sladoledom.

SESTAVINE (za pekač, velik približno 24 x 24 cm)

  • 240 g (pirine) (polnozrnate) moke
  • 100 g (rjavega) sladkorja
  • 120 g masla
  • 100 g orehovih jedrc
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/4 žličke soli
  • 2 jajci
  • 1 majhen lonček kisle smetane
  • 1 žlička vanilijeve esence
  • 2 srednje veliki jabolki

Jabolčni karamelni mafini

PRIPRAVA

Polovico orehovih jedrc sesekljaj, polovico pa zmelji v prah.

Moko in sladkor presej ter zmešaj z maslom sobne temperature. Dodaj sesekljana in v prah zmleta orehova jedrca. Dobiti moraš drobljivo zmes. Tretjino zmesi prihrani za kasneje, ostalo zmes pa prenesi v rahlo namaščen pekač in jo s prsti pritisni ob dno pekača.

Jabolčno-orehovo pecivo

V posodici zmešaj jajci, kislo smetano, vanilijevo esenco, cimet, pecilni prašek in sol ter dobro premešaj. V jajčno zmes potem umešaj še vso prihranjeno orehovo zmes.

Jabolki olupi in nareži na majhne kockice, jih nežno umešaj v jajčno-orehovo zmes ter vse previdno vlij v pekač.

Jabolčno-orehovo pecivo

Jabolčno-orehovo pecivo

Pecivo peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 175°C. Pecivo je pečeno takrat, ko zobotrebec, ki ga vtakneš v pecivo, ven pride čist. Pečeno pecivo previdno vzemi iz pekača in ohladi.

Jabolčno-orehovo pecivo

Pecivo je dobro sobne temperature, še boljše pa je mlačno, postreženo s sladoledom.

Jabolčno-orehovo pecivo

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Darja
    March 29, 2018

    Enostavno, okusno in odlično pecivo!

    Reply
    • Barbara
      March 29, 2018

      Darja, me veseli, da ti je všeč! 🙂

      Reply

Leave a Reply