To čudovito jabolčno pecivo, obogateno z orehi in odišavljeno s cimetom in vanilijevo esenco, je čudovito mehko, ravno prav sladko in je odlična sladica, ki jo lahko postrežeš s kavo, kakavom, čajem, fantastična pa je tudi z vanilijevim sladoledom ali z grškim jogurtom.
Sladice z jabolki so resnično nekaj posebnega in zdi se mi, da jih obožujemo prav vsi. Ker so jabolka na voljo vse leto, lahko to sladico pripraviš kadarkoli v letu. Vseeno pa se mi zdi, da je najbolj čudovita prav v jesenskem ali zimskem času. Spomladi in poleti raje pripravimo sladice z drugim sezonskim sadjem.
Poleg jabolk pa so v pecivu tudi orehi. Ti niso le dobri in se odlično ujemajo z jabolki, ampak so tudi zelo zdravi, saj vsebujejo veliko omega 3 maščob, hranljivih snovi in mineralov, ki vplivajo na obnovo tkiv, celjenje ran in presnovo sladkorja, izredno koristni pa so tudi za delovanje možganskih funkcij.
Če pecivo pripraviš s polnozrnato moko in rjavim sladkorjem namesto z belo moko in belim sladkorjem, bo to pecivo bolj zdravo zate. Ker bo zaradi teh dveh skoraj neopaznih zamenjav pecivo tudi bolj hranljivo, si ga lahko privoščiš tudi za zajtrk. Ker je mehko več dni, si ga pripravi v začetku tedna in ga imej za zajtrk, skupaj s čajem ali kavo, še ves teden. Seveda je nujno, da ga v tem primeru hraniš v neprodušno zaprti posodi in v hladilniku.
To pecivo je sicer dobro mlačno ali sobne temperature. Mlačnega lahko za še večjo uživancijo postrežeš z vanilijevim sladoledom. Pecivo pa je super tudi z žlico grškega jogurta.
Preden pogledava, kako to pecivo pripraviš, pa še nekaj idej za jedi (dve nista sladici!) z jabolki:
- Hranljiva solata s pečeno zelenjavo, bulgurjem in jabolki
- Pita galeta z jabolki
- Jabolka (in čips) s čokolado in arašidovim prelivom
- Ovsena kaša s karameliziranimi jabolki in cimetom
- Gibanica palačinka
- Jabolčno-ovseni piškoti
- Applesauce: domača jabolčna kaša
- Priljubljena Marina biskvitna jabolčna pita
- Cvetačna solata z gorčično-medenim prelivom in kranjsko klobaso
- Hrustljav jabolčni čips s cimetom iz pečice
Za pripravo te sladice potrebuješ vse značilne pekovske sestavine. V nadaljevanju sledi slikovni pregled priprave, na dnu strani pa najdi natančni zapis količin in postopka.
Najprej skuhaj zmešaj suhe sestavine, nato pa zmiksaj maslo in sladkor ter dodaj še ostale sestavine razen sesekljanih orehov in jabolk.
V dobljeno zmes nato umešaj še jabolka in sesekljane orehe in pecivo peci približno pol ure.
Pusti, da se pečeno pecivo malo ohladi, nato pa ga nareži in uživaj. V neprodušno zaprti posodi in v hladilniku ga lahko hraniš tudi en teden. Pecivo je odlično z grškim jogurtom in čajem, kavo ali kakavom.
Jabolčno pecivo z orehi
- Total Time: 45 minut
- Yield: za 9 kosov 1x
Description
To čudovito jabolčno pecivo, obogateno z orehi in odišavljeno s cimetom in vanilijevo esenco, je čudovito mehko, ravno prav sladko in je odlična sladica, ki jo lahko postrežeš s kavo, kakavom, čajem, fantastična pa je tudi z vanilijevim sladoledom ali z grškim jogurtom.
Ingredients
240 g (pirine) (polnozrnate) moke
1 žlička pecilnega praška
75 g mletih orehov
1/4 žličke soli
100 g (rjavega) sladkorja
150 g masla sobne temperature
2 jajci
1 lonček oz. 180 g kisle smetane ali grškega jogurta
1 žlička vanilijeve esence ali 1 vrečka vanilijevega sladkorja
1 žlička cimeta
25 g orehovih jedrc
3 jabolka
Instructions
- Jabolka: Jabolka olupi in nareži na rezine. Za še večjo sočnost 2 jabolki olupi in naribaj, enega pa olupi in nareži na rezine.
- Orehi: 75 g orehovih jedrc zmelji v prah (uporabiš lahko tudi že pripravljene mlete orehe), ostale pa sesekljaj.
- Suhe sestavine: Moko, mlete orehe, sol in pecilni prašek zmešaj v skledi.
- Zmes: Sladkor in maslo zmiksaj v kremasto zmes. Dodaj jajci, kislo smetano oz. grški jogurt, vanilijevo esenco in cimet in še enkrat zmiksaj. Nato z lopatko ali kuhalnico nežno umešaj še suhe sestavine. Na koncu v zmes umešaj še jabolka in sesekljane orehe.
- Peka: Dobljeno zmes prenesi v dobro namaščen pekač (jaz sem uporabila pekač 24 x 24 cm), lahko pa pekač prej obložiš s papirjem za peko. Pecivo peci približno 30 minut na 175°C. Pečeno je, ko zobotrebec, ki ga zapičiš vanj, ven pride skoraj čist. Če pecivo v tem času še ni pečeno, ga peci še nekaj minut.
- Postrezi: Pusti, da se pecivo v pekaču ohlaja vsaj 10 minut, nato pa ga nareži in postrezi. Še mlačno pecivo je odlično z vanilijevim sladoledom ali z grškim jogurtom.
Notes
Uporabi belo moko in beli sladkor, še bolje pa bo, če uporabiš polnozrnato in rjavi ali kokosov sladkor.
Če vanilijeve esence nimaš, uporabi vanilijev sladkor.
- Prep Time: 15
- Cook Time: 30 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen marca 2016, v septembru 2022 pa sem izpopolnila recept in osvežila fotografije.
Stara fotka recepta:
Enostavno, okusno in odlično pecivo!
Darja, me veseli, da ti je všeč! 🙂
Glede jabolcnih peciv sem zelo izbircna. Sem bila vedno v iskanju nekega recepta, ki bi me sezul! Moram reci,da me je tale recept res navdusil in postal bo moj favorit med jabolcnimi recepti! Sama sem dodala se rozine namocene v rumu ter zamenjala orehe za mandlje! Odlicno!🔝🔝🔝
Me zelo veseli, Aneja. Uzivaj! 🙂
Odlično! Pečem ga znova in znova.