Applesauce: domača jabolčna kaša

0 comments

Kremasta, ravno prav sladka in vsestranska jabolčna kaša bo tvoja naslednja obsesija. Pripravi jo s katerimi koli jabolki, jo sladkaj po okusu, po želji odišavi s cimetom ter nato v njej uživaj s palačinkami ali vaflji, jo dodaj na ovseno kašo ali pa z njo obogati naslednjo mesno pečenko. Super je tudi s sladoledom, v smutijih in z jogurtom. Ali pa pojej žličko (ali dve ali tri) kaše takrat, ko ti pade cuker.

Naj takoj povej, ne, to ni jabolčna marmelada in ni jabolčni kompot. Tudi ni jabolčna omaka ali jabolčni preliv. Čeprav jo lahko uporabljaš čisto tako, kot pravkar našteto, saj je resnično vsestranska. Jaz jo obožujem s sladoledom, jo dodam v smutije, jo jem s čeznočnimi kosmiči, super je z jogurtom in granolo, rada jo dodam v ovseno kašo, odlična je z ameriškimi palačinkami, slišim pa tudi, da se odlično poda k topli svinjski pečenki.

Jabolčno kašo sem to sezono najprej pripravila  z zgodnjimi jabolki, nato pa še nedolgo nazaj z jabolki, ki bodo zdržali tudi čez zimo. Obe različici sta bili odlični, a obe malenkost drugačni, saj nisem uporabila iste vrste jabolk. Tudi to je čarobnost tega recepta. Nikoli se je ne moreš naveličat, saj je vsaka različica lahko drugačna. Rada uporabim predvsem tista jabolka, ki so malo obtolčena in ki jih ne moreš dolgo hraniti. Kajti vseh jaboljk pa res ne moremo spremeniti v pite ali štrudlje!

Vseeno pa ti prilagam še kratek seznam sladic, ki jih lahko pripraviš z jabolki, ker vseh pa res ne moreš spremeniti v jabolčno kašo:

Še več idej za pripravo sladic najdi pod oznako Sladice.

Ta recept je resnično enostaven, saj za pripravi potrebuješ le jabolka, limonin sok, sladkor in po želji še cimet, kašo pa pripraviš v dobre pol ure.

Nato jabolka olupiš, narežeš na kocke in skuhaš z malo vode, sladkorjem, cimetovimi palčkami in sladkorjem. Enostavno!

Nato skuhano (ne pozabi odstraniti cimetovih palčk!) spasiraš in poskusiš ter dosladkaš ali dokisaš po okusu.

Ker vse jabolčne kaše seveda ne moreš porabiti na enkrat, je najbolje, da jo spraviš v sterilizirane kozarčke. Čiste in suhe steklene kozarčke skupaj s pokrovi za deset minut postavi v pečico, ogreto na 110°C, nato pa še v vroče previdno zlij še vročo jabolčno kašo.

Kozarčke tesno zapri, da se naredi vakum – to preveri tako, da po zaprtju poskusi dokaj nežno odpreti pokrovček in če se ne da, kozarček dobro testni – nato pa kozarčke ohladi pod dekco.

Kozarčke nato hrani v hladnem in temnem prostoru nekaj mesecev. Po odprtu pa porabi v tednu ali dva, medtem pa hrani v hladilniku.

Poglej, kak kremasta je! ♡ Uporabiš jo lahko tudi (več idej za uporabi si preberi zgoraj!) za obogatitev skutino-jogurtovega zajtrka z granolo in sadjem.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Applesauce: Domača jabolčna kaša


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 40 minut
 • Yield: za 8 majhnih kozarčkov 1x

Description

Kremasta, ravno prav sladka in vsestranska jabolčna kaša bo tvoja naslednja obsesija. Pripravi jo s katerimi koli jabolki, jo sladkaj po okusu, po želji odišavi s cimetom ter nato v njej uživaj s palačinkami ali vaflji, jo dodaj na ovseno kašo ali pa z njo obogati naslednjo mesno pečenko. Super je tudi s sladoledom, v smutijih in z jogurtom. Ali pa pojej žličko (ali dve ali tri) kaše takrat, ko ti pade cuker.


Ingredients

Scale

približno 3 kg (nato približno 2 kg olupljenih) jabolk po izbiri
2 žlici limoninega soka
50 g sladkorja (oziroma več ali manj po okusu)
2 cimetovi paličici ali 1 žlička mletega cimeta
1,5 dcl vode


Instructions

 1. Pripravi: Jabolka olupi, jim odstrani sredico in jih nareži na kockice. Limono ožemi.
 2. Skuhaj: V velik lonec stresi jabolka, dodaj vodo, limonin sok, sladkor in cimet in premešaj. Pokrij in kuhaj 20 minut. Vmes parkrat premešaj.
 3. Spasiraj in poskusi: Ko so jabolka že kašasta jih spasiraj z ročnim mešalnikom ali v blenderju. NE pozabi odstraniti cimetovih palčk! Nato kašo poskusi in dosladkaj ali dodaj še malo limoninega soka.
 4. Steriliziraj kozarce: Čiste in suhe steklene kozarčke skupaj s pokrovi za deset minut postavi v pečico, ogreto na 110°C.
 5. Razdeli v kozarčke, jih ohladi in shrani: Še vročo spasirano jabolčno kašo previdno prelij v še vroče kozarčke. Nato kozarčke previdno zapri, da se naredi vakum – to preveri tako, da po zaprtju poskusi dokaj nežno odpreti pokrovček in če se ne da, kozarček dobro testni – in jih shladi pod dekco. Neodprte hrani v temnem in suhem prostoru kakšna dva meseca, odprte pa porabi v dveh tednih in hrani v hladilniku.
 6. Serviraj: Resnično je vsestranska. Jaz jo obožujem s sladoledom, jo jem s čeznočnimi kosmiči, super je z jogurtom in granolo, rada jo dodam v ovseno kašo, odlična je z ameriškimi palačinkami, slišim pa tudi, da se odlično poda k topli svinjski pečenki.

Notes

Uporabi katera koli jabolka. Glede na izbiro jabolk, dobiš različne okuse kaše.

Kašo sladkaj po okusu. Uporabi bel, rjav ali kokosov sladkor.

Kašo lahko obogatiš s cimetom, dodaj mleti cimet ali cimetove palčke, ki jih pred pasiranjem seveda odstrani.

Ker vse jabolčne kaše seveda ne moreš porabiti na enkrat, je najbolje, da jo spraviš v sterilizirane kozarčke. Kako jih sterilizirati si poglej v navodilih za pripravo.

Neodprte kozarčke jabolčne kaše hrani v temnem in suhem prostoru kakšna dva meseca, odprte pa porabi v dveh tednih in hrani v hladilniku.

 • Prep Time: 15 minut
 • Cook Time: 25 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.