Jutranji oz. čeznočni ovseni kosmiči z borovnicami

2 comments

Bravo, tvoje iskanje popolnega poletnega zajtrka je končano. Tile kosmiči so božanskega okusa, so izredno nasitni, so zdravi in še obstojni. V nedeljo si jih pripravi in jih imej za zajtrke naslednje štiri jutra. Pripravljeni so z ovsenimi kosmiči, skyrom in grškim jogurtom, chia semeni, mlekom in borovnicami. Enostavno božansko!

Za zajtrk obožujem ovsene kosmiče. Pa če so del granole ali pa v takih jutranjih kosmičih. Vseeno mi je. Če nimam ne enega ne drugega, jih jem kar “surove”. Prilijem le nekaj toplega mleka in zajtrk je gotov.

Odlični so predvsem v granoli. Nekaj ovsenih kosmičev, oreščkov, javorjevega sirupa, začimb in maščobe (olivno olje ali kokosovo olje) in ta-da. Ja, malo sem obsedena z granolo. Se vidi? 😉 Če želiš recept, pogumno odklikaj na recept Domača lešnikova granola. Pa še dodaten nasvet – če doma nimaš lešnikov, uporabi kakšne druge oreščke. Jaz največkrat pokombiniram mandeljeve lističe in pistacije. Super okusi!

Poleg granole pa imam ovsene kosmiče najraje v jutranjih kosmičih (po angleško overnight oats). Tako lepo se napojijo in zmehčajo čez noč in tako okusni so, ko jim primešaš vse te božanske okuse. Oh, to moraš poskusit.

Ne le, da so ovseni kosmiči dobri, so tudi dobri za telo. Skrbijo predvsem za dobro prebavo, zaradi nizkega glikemičnega indeksa te še dobro in za dolgo nasitijo. Kaj ne bi morali biti vsi zajtrki taki?

Kako lahko pokombiniraš jutranje kosmiče:

  • namesto skyra uporabi skuto ali več grškega jogurta
  • namesto javorjevega sirupa za preliv uporabi med ali pa sladilo v celoti izpusti (skyr s sadjem je že dovolj sladek)
  • uporabiš lahko ovsene kosmiče ali pa mlete ovsene kosmiče (a klasični ovseni kosmiči so po mojem mnenju boljši)
  • namesto borovničevega skyra in borovnic lahko uporabiš tudi malinov skyr in maline
  • namesto borovnic lahko uporabiš katero koli sadje (maline, jagode, mango, izkočiščene češnje …)

Ko pa se preobješ teh jutranjih kosmičev (yeah, right!), pa poskusi še Jutranje kosmiče z zlatim mlekom.

Za pripravo jutranjih ovsenih kosmičev praviloma ne uporabljam navadnega mleka, ampak raje uporabim kar ovseno “mleko”. Kako ga lahko pripraviš doma brez posebnih stroškov in kompliciranja, si preberi v receptu Enostavno domače ovseno mleko. Seveda lahko uporabiš tudi mandljevo “mleko” ali pa čisto “navadno” kravje mleko.

Uporabiš lahko ovsene kosmiče ali pa mlete ovsene kosmiče (a klasični ovseni kosmiči so po mojem mnenju boljši).

 

Za pripravo jutranjih kosmičev za več dni raje izberi stekleno posodico, z dobrim pokrovom, da se med čakanjem v hladilniku ne navežejo vonjav v njem.

Če se čez noč kosmiči preveč napijejo in je pregosto, dodaj še malo vode ali mleka. Nato pa okrasi s sadjem in uživaj!

Oooo ja, to je eden najboljših poletnih zajtrkov!

Predpripravljeni ovseni kosmiči zdržijo v hladilniku tudi 5 dni, zato jih lahko pripraviš v nedeljo in uživaš v njih vsako jutro še ves teden. Njam!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Jutranji oz. čeznočni ovseni kosmiči z borovnicami


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 5 minut
  • Total Time: 5 minut
  • Yield: za 1 porcijo 1x

Description

Bravo, tvoje iskanje popolnega poletnega zajtrka je končano. Tile kosmiči so božanskega okusa, so izredno nasitni, so zdravi in še obstojni. V nedeljo si jih pripravi in jih imej za zajtrke naslednje štiri jutra. Pripravljeni so z ovsenimi kosmiči, skyrom in grškim jogurtom, chia semeni, mlekom in borovnicami. Enostavno božansko!


Ingredients

Scale

50 g ovsenih kosmičev
2 žlici borovničevega skyra
2 žlici grškega jogurta
1 dcl (ovsenega) mleka
1 žlička chia semen
približno 1 dcl vode
sveže borovnice


Instructions

  1. Pripravi: V posodico daj ovsene kosmiče, chia semena, skyr in grški jogurt. Dolij mleko in vodo ter dobro premešaj. Posodico pokrij in postavi v hladilnik.
  2. Dokončaj: Če so se med čakanjem v hladilniku kosmiči preveč napili, dodaj še žlico ali dve mleka ali vode in premešaj. Naredi si jih tako tekoče, kot so ti všeč. Eksperimentiraj! Na kosmiče razporedi sveže borovnice in po želji prelij še z malo javorjevega sirupa.

Notes

Izberi stekleno posodico, z dobrim pokrovom (sploh v primeru, da nameravaš pripraviti jutranje kosmiče za več dni vnaprej, da se med čakanjem v hladilniku ne navežejo vonjav v njem).

Vedno, ko uporabim skyr, javorjevega sirupa praviloma ne dodajam, ker je skyr že sam dovolj sladek.

Tako pripravljeni ovseni kosmiči zdržijo v hladilniku tudi 5 dni, zato jih lahko pripraviš v nedeljo in uživaš v njih vsako jutro še ves teden. Njam!

Namesto skyra uporabi skuto ali več grškega jogurta.

Namesto javorjevega sirupa za sladkanje uporabi med.

Uporabiš lahko ovsene kosmiče ali pa mlete ovsene kosmiče (a klasični ovseni kosmiči so po mojem mnenju boljši).

Namesto borovničevega skyra in borovnic lahko uporabiš tudi malinov skyr in maline.

Namesto borovnic lahko uporabiš katero koli sadje (maline, jagode, mango, izkočiščene češnje …).

Ko pa se preobješ teh jutranjih kosmičev (yeah, right!), pa poskusi še Jutranje kosmiče z zlatim mlekom.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 Comments

  1. ojla, a lahko za vse nas z vasi vprasam, kaj je to SKYR? hvala lepa 🙂

    • Skyr je islandski jogurt. Videla sem, da ga prodajajo v Lidlu in v Sparu. Ce ga ne najdes, lahko namesto njega uporabis grski jogurt ali pa kak navadni jogurt. ?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.