Domača lešnikova granola

0 comments

Domača granola oziroma musli! Taaaako dobro, taaaako zdravo in taaaako enostavno za pripravit! Tvoj zajtrk (ali malica ali večerja) bo tako bolj zdrav, bolj navdušujoč in taaaako dober! Granolo lahko vzameš tudi s seboj v službo, postrežeš pa na grškem jogurtu ali skyru ali pa s hladnim ali toplim mlekom. Odlična je tudi kot prigrizek med obroki!

Obožujem pražene lešnike! Celo tako zelo, da si srčno želim, da jih poskusiš pripraviti tudi ti. V zapisu lešniki si poglej, kako jih lahko enostavno pripraviš tudi doma. Praženi lešniki so fenomenalni kar sami, za prigrizek, super pa so tudi v doma pripravljeni granoli. Jap, letos sem se je lotila tudi jaz. Domače granole oziroma muslija.

Zakaj se splača pripravit domačo granolo, te zanima? Ne le zato, ker je ooooodlična – sploh, če jo ješ s toplim mlekom, v katerega se stopi javorjev sirup! Ampak tudi zato, ker je dobra zate, saj vsebuje:

  • OVSENE KOSMIČE, ki so odličen vir vlaknin, ki jih potrebuješ za dobro prebavo, zmanjševali pa naj bi tudi nivo holesterola,
  • PRAŽENE LEŠNIKE, ki vsebujejo vitamine, vlaknine in beljakovine, skrbijo pa za dobro prekrvavitev in zdravje dojk,
  • OLIVNO OLJE, ki je med najlažje prebavljivimi olji, skrbi pa za zdravje dojk, zmanjšuje pa tudi tveganje za srčni infark.
  • CHIA SEMENA, ki vsebujejo zdrave omega 3 maščobne kisline in so nasitne, znižujejo pa tudi visok krvni pritisk.

V že pripravljeno granolo lahko dodaš tudi suho sadje – v eno izmed testnih granol sem dodala posušena sesekljana jabolka in bilo je odlično!

Domačo granolo lahko grickaš kar tako, med obroki. Odlična pa je tudi v hladnem ali meni ljubšem toplem mleku. Dodatnega slajenja nikakor ne potrebuješ, saj že sama granola vsebuje javorjev sirup. Granolo pa lahko postrežeš tudi na grškem jogurtu ali skyru. Skyr je islanski tip jogurta in je faaantastičen, saj vsebuje velikoooo beljakovin, pa še lepo kremast je. In ponj ti ni več treba na Islandijo. Sedaj ga prodajajo tudi v večini Lidlovih trgovin. Zmaga! Poleg jogurta ali skyra ter granole, pa dodaj še nekaj svežega sadja in če želiš, vse pokapaj še z čisto malo javorjevega sirupa. Booožanski obrok!

SESTAVINE

PRIPRAVA

V eni skledi zmešaj ovsene kosmiče, lešnike, kokosove kosmiče in chia semena.

V drugi skledi zmešaj olivno olje, javorjev sirup, ščepec soli, cimet in vanilijevo pasto oziroma sredico vanilijevega stroka.

Mokre sestavine prelij k suhim in dobro premešaj.

Pripravi pekač in ga obloži s papirjem za peko. Nanj razporedi dobljeno mešanico – naj bo v enem sloju!

Peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 160°c. Vmes enkrat previdno premešaj.

Ohlajeno granolo hrani v vrečki.

Granolo uporabi za grickanje, jo jej skupaj s (toplim) mlekom ali pa postrezi na grški jogurt ali skyr ter okrasi s svežim sadjem in nekaj kapljicami javorjevega sirupa. Njam!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.