Domača lešnikova granola na jogurtu z borovnicami

0 comments

Domače granole so vedno najboljše. Taaaako dobre, taaaako zdrave in taaaako enostavne so za pripravit! Tvoj zajtrk (ali malica ali večerja) bo tako bolj zdrav, bolj navdušujoč in bolj dober! Granolo lahko vzameš tudi s seboj v službo, postrežeš pa na grškem jogurtu ali skyru ter z borovnicami ali pa s hladnim ali toplim mlekom. Odlična je tudi kot prigrizek med obroki.

Obožujem pražene lešnike. Celo tako zelo, da si srčno želim, da jih poskusiš pripraviti tudi ti. V zapisu lešniki si poglej, kako jih lahko enostavno pripraviš tudi doma. Praženi lešniki so fenomenalni kar sami, za prigrizek, super pa so tudi v doma pripravljeni granoli.

Zakaj se splača pripravit domačo granolo, te zanima? Ne le zato, ker je ooooodlična – sploh, če jo ješ s toplim mlekom, v katerega se stopi javorjev sirup! Ampak tudi zato, ker je dobra zate, saj vsebuje:

  • OVSENE KOSMIČE, ki so odličen vir vlaknin, ki jih potrebuješ za dobro prebavo, zmanjševali pa naj bi tudi nivo holesterola,
  • PRAŽENE LEŠNIKE, ki vsebujejo vitamine, vlaknine in beljakovine, skrbijo pa za dobro prekrvavitev in zdravje dojk,
  • OLIVNO OLJE, ki je med najlažje prebavljivimi olji, skrbi pa za zdravje dojk, zmanjšuje pa tudi tveganje za srčni infark.
  • CHIA SEMENA, ki vsebujejo zdrave omega 3 maščobne kisline in so nasitne, znižujejo pa tudi visok krvni pritisk.

V že pripravljeno granolo lahko dodaš tudi suho sadje – v eno izmed testnih granol sem dodala posušena sesekljana jabolka in bilo je odlično!

Ko se naveličaš lešnikove granole, pa poskusi še arašidovo granolo s čokolado.

Domačo granolo lahko grickaš kar tako, med obroki. Odlična pa je tudi v hladnem ali meni ljubšem toplem mleku. Dodatnega slajenja nikakor ne potrebuješ, saj že sama granola vsebuje javorjev sirup. Granolo pa lahko postrežeš tudi na grškem jogurtu ali skyru. Skyr je islanski tip jogurta in je faaantastičen, saj vsebuje velikoooo beljakovin, pa še lepo kremast je. In ponj ti ni več treba na Islandijo. Sedaj ga prodajajo tudi v večini Lidlovih trgovin. Zmaga! Poleg jogurta ali skyra ter granole, pa dodaj še nekaj svežega sadja in če želiš, vse pokapaj še z čisto malo javorjevega sirupa. Booožanski obrok!

Za pripravo potrebuješ ovsene kosmiče, pražene lešnike in še nekaj odličnih sestavin, med drugim tudi cimet in vanilijevo pasto (ali esenco ali strok).

 

V eni skledi skupaj zmešaj vse suhe sestavine, v drugi pa vse mokre. Samo poglej si no to barvo mokrih sestavin zaradi cimeta in vanilijeve paste!

Mokre sestavine prelij k suhim in dobro premešaj, nato pa razporedi na pekač in speci.

 

Granolo uporabi za grickanje, jo jej skupaj s (toplim) mlekom ali pa postrezi na grški jogurt ali skyr ter okrasi s svežim sadjem in nekaj kapljicami javorjevega sirupa. Njam!

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Domača lešnikova granola na jogurtu z borovnicami


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara

Description

Domače granole so vedno najboljše. Taaaako dobre, taaaako zdrave in taaaako enostavne so za pripravit! Tvoj zajtrk (ali malica ali večerja) bo tako bolj zdrav, bolj navdušujoč in bolj dober! Granolo lahko vzameš tudi s seboj v službo, postrežeš pa na grškem jogurtu ali skyru ter z borovnicami ali pa s hladnim ali toplim mlekom. Odlična je tudi kot prigrizek med obroki.


Ingredients

Scale

160 g ovsenih kosmičev
80 g praženih lešnikov
30 g kokosovih lističev
1 žlica chia semen
50 g olivnega olja
80 g javorjevega sirupa
1 ščepec soli
1/2 žličke Kotányi cimeta
1/2 žličke Kotányi vanilijeve paste ali 1 strok Kotányi bourbonske vanilije


Instructions

  1. Suhe sestavine: V eni skledi zmešaj ovsene kosmiče, lešnike, kokosove kosmiče in chia semena.
  2. Mokre sestavine: V drugi skledi zmešaj olivno olje, javorjev sirup, ščepec soli, cimet in vanilijevo pasto oziroma sredico vanilijevega stroka.
  3. Skupaj!: Mokre sestavine prelij k suhim in dobro premešaj.
  4. Speci: Pripravi pekač in ga obloži s papirjem za peko. Nanj razporedi dobljeno mešanico – naj bo v enem sloju! Peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 160°c. Vmes enkrat previdno premešaj.
  5. Postrezi: Granolo uporabi za grickanje, jo jej skupaj s toplim ali hladnim mlekom ali pa postrezi na grški jogurt ali skyr ter okrasi s svežim sadjem in nekaj kapljicami javorjevega sirupa.

Notes

V že pripravljeno granolo lahko dodaš tudi suho sadje – v eno izmed testnih granol sem dodala posušena sesekljana jabolka in bilo je odlično!

Domačo granolo lahko grickaš kar tako, med obroki. Odlična pa je tudi v hladnem ali meni ljubšem toplem mleku. Granolo pa lahko postrežeš tudi na grškem jogurtu ali skyru.

Granolo hrani v neprodušno zaprti posodi tudi več tednov.

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.