Blog 021: Praženje in lupljenje lešnikov – foto in video

10 comments

Blog 021: Praženje (in lupljenje) lešnikov – foto po korakih

Sveži praženi lešniki so b.o.ž.a.n.s.k.i.! So najboljši odiševalec prostora. V naslednjih vrsticah, fotkah IN videu ti pokažem, kako enostavno jih je narediti doma, zato ti jih od sedaj naprej ne bo več treba kupovati.

Doma pri mojih starših imamo eno tako veeeeeeeliko lesko. Mimogrede, roko dvignite vsi, ki veste, da se drevo (oziroma grm :D), ki obrodi lešnike imenuje leska! *ne dvigne roke* Ok ok, lahko bi si pogledala kak učbenik za naravo iz osnovne šole. :$ Tooorej, imamo ogromno lesko, ki je lani res bogato obrodila. Imeli smo oooogromno lešnikov. Letos letina ni nič slabša. Juhej, lešniki! <3

V nadaljevanju si najprej poglej zelo kratek video, kjer vidiš postopek v miganju, spodaj pa še fotografije po korakih, skupaj z opisom postopka.

OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (1 min)

1. Korak

Sveže in neolupljene lešnike moraš najprej posušiti. Najboljše je, če jih v eni plasti razporediš na karton (starša uporabljata pokrove od škatel za čevlje) in pustiš, da se posušijo. Če bodo sveži lešniki mokri, bodo začeli plesniti, tega pa reees nočemo. Suhe lešnike lahko potem hraniš dooolgo (japajade, kot da jih kaj ostane!) časa, tudi več mesecev.

Lešniki

Jaz neolupljene lešnike, ki jih prinesem od doma – ostali so na suhem v shrambi doma pri starših – hranim pokrite v prazni posodici od sladoleda. Jap, posodic od sladoleda se ne meče stran (Domen se z mano o tem ne strinja vedno, humpf). Vsaj vseh ne.

2. Korak

Ko se ti zaluštajo pečeni lešniki in imaš nekaj časa, ali pa če te le zebe in bi prižgana pečica pogrela tebe IN naše lepe male lešnike, pripravi pekač, ga obloži s papirjem za peko in nanj v eno plast (!) razporedi lešnike. Pečico segrej na 175°C.

Lešniki

3. Korak

Pekač z lepo (v eno plast!) razporejenimi lešniki postavi v pečico za približno 15 minut. Vmes jih enkrat PREVIDNO premešaj – meni se uspe kdaj pa kdaj tudi zelo lepo (no, učinkovito, lepo ravno ni) opeči. Pečene lešnike vzemi iz pečice in pripravi čisto, a starejšo kuhinjsko krpo – lepe prihrani za brisanje posode.

Lešniki

4. Korak

Kuhinjsko krpo razgrni na kuhinjski pult ali mizo in vanjo na sredino previdno (vroče! auwa!) prenesi četrtino (približno, nikar ne tehtaj!) lešnikov. Zaradi vročine bodo najbrž malo cvrčali. Naj te tega ne bo strah – prisluhni, res je simpatično! A ne poslušaj predolgo, da se ti lešniki ne ohladijo. Ker to pa ne bo fajn.

Lešniki

5. Korak

Robove kuhinjske krpe primi skupaj, da dobiš tako malo luštno culjico. Če te vroča pečica še ni pogrela, ti bo ta korak zelo všeč. Z eno roko (jaz sem desničarka, zato “ročaj” culice primem z levo roko) primi za ročaj culice, z dlanjo druge pa drgni po culici. Ker so lešniki topli, te bo prijetno grelo v dlan – aaaaah. No, pa PAZI, da se ti culica ne razpre, ker bodo potem lupine povsod. Torej, z lešniki v culici ti ni treba bit preveč nežen/na. Kar konkretno jih podrgni.

Lešniki

6. Korak

Ko se ti zdi, da je drgnenja dovolj, culico položi na kuhinjski pult ali mizo in jo previdno razpri. Med lupinami bodo božansko diseči in okusni olupljeni in praženi lešniki. <3!!!

Lešniki

7. Korak

Vse olupljene lešnike poberi iz kupa lupinic. Enak postopek uporabi še za vse ostale lešnike. Pražene in olupljene lešnike prenesi v posodico. Poskusi ne pojesti vseh na enkrat – meni in Domnu je to TAKO ZELO TEŽKO! Ok, za primerjavo – dišijo tako kot najboljši lešnikovi namazi! NJAM!

Olupljene in pražene lešnike ohladi, potem pa shrani. Dobri so (najbrž, nikoli mi ne ostanejo tako dolgo :/) lahko tudi več tednov.

Lešniki

Ah, recepte za porabo praženih in olupljenih lešnikov bi? Saj se hecaš?! Najboljši so sami, grickaš jih lahko brez slabe vesti – bolj so zdravi od vseh soljenih prigrizkov.

Ok, morda nekaj predlogov. Sesekljane in prepražene lešnike lahko daš na sladoled kot posip, lahko jih daš na puding, lahko jih daš na razne solate. Možnosti je ogromno. Seveda, če ti jih kaj sploh uspe ohladiti in shraniti za kasneje …

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Tags

10 Comments

 1. Ammm, leska se dručage grm in ne drevo 😉 sicer pa hvala za zelo natančno opisan postopek praženja 🙂 Grem kar na delo 🙂

  • Ups. 😀 Hvala za komentar in upam, da je praženje super uspelo. 🙂

  • No ja… Leska je načeloma grm, ki pa izjemoma lahko raste kot drevo. Dobiš lahko tudi cepljene leske, ki normalno obrodijo, nimajo pa številnih poganjkov, zato jih je v drevo veliko lažje vzgojit 🙂

 2. Oj. V prvem koraku govoriš o neolupljenih lešnikih. Misliš to le na neolupljeno notranjo kožo ali tudi zunanjo lupino? Trdo lupino se verjetno takoj odstrani in nato suši lešnike? koliko časa pa jih sušiš?

  • Živjo! V prvem koraku mislim o neolupljeni notranji koži, ja. 🙂 Sušijo se nekaj dni – vse je odvisno od vremena, seveda. 🙂

 3. Hvala za natančna in lepo napisana navodila. že samo branje je bilo v užitek, priprava pa je vrhunsku uspela.

 4. Ko pišeš, da posušiš lešnike, ali te ne skrbi, da bodo zaradi olja, ki ga vsebujejo postali žarki? Meni se to namreč rado zgodi, če kupim lešnike in jih potem v doglednem času ne uporabim…
  Mogoče se motim, a se mi zdi, da so praženi bolj obstojni, ali…?

  • S sušenjem mislim le to, da niso mokri od nabiranja. Saj ne, da se sušijo mesece in mesece. Potem jih pa itak spečem in ker so tako dobri, zelo hitro pojem.

 5. Lešnike in orehe lahko hraniš dolgo časa ( tudi leta ) dokler so v “lušini” ( tako rečemo Štajerci trdi zunanji ovojnici ) . Ko jih enkrat streš niso več trajno obstojni, zato jih jaz hranim v zmrzovalniku.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.