Skrajni čas je, da začneš pripravljati svojo domačo granolo! Ta je lahko odličen zajtrk ali prigrizek ali pa lahka večerja , ješ pa jo lahko s toplim ali mrzlim mlekom, jo dodaš na svoj najljubši jogurt ali pa z njo obogatiš svoj smuti. V nadaljevanju ti ne zaupam le recepta, ampak ti izdam recept za pripravo vsakršne koli granole s sestavinami, ki so tebi najbolj všeč.
Granolo – ki so pravzaprav nekakšni kosmiči oziroma muesli, ki jih zagotovo poznaš – sama jem šele nekaj let in mi je kar malo žal, da je nisem odkrila že prej. Res je fenomenalna in je popolna sestavina za zajtrk vsak dan v letu. Poleti jo jem z mrzlim grškim jogurtom s sadjem, pomladi in jeseni jo jem s smutijem, pozimi pa s toplim mlekom. Velikokrat, ko se mi zjutraj mudi ali pa se mi reees ne da packati, vzamem le malo grškega jogurta in žlico granole in zajtrk je pripravljen. Reeees enostavno. In res popolno za lena jutra!
Ta recept je že druga različica granole v moji #SitFitSi zbirki in družbo dela Domači lešnikovi granoli, ki je tudi nadvse čudovita. Če še ne poznaš okusa in vonja praženih lešnikov, ti moram resnično povedati, da zamujaš. Pečeni lešniki so božanski!
Preden pa ti povem formulo za granolo s katerimi koli sestavinami, pa še nekaj idej, s čim granola pozobati (lahko tudi samo kot prigrizek!):
- Jogurtovi kozarčki s sadjem in granolo
- Detox smuti z jagodičevjem in kefirjem
- Božanska skutino-jogurtova krema s čipsom iz redkvic
- Borovničevo-bananin smuti v skodelici s kokosom in pistacijami
Okvirna formula za pripravo kakršne koli granole
Pozor: recept za današnjo arašidovo granolo s čokolado najdeš spodaj, zaradi arašidovega masla pa je razmerje osnovih sestavin, ki jih opišem v nadaljevanju, malenkost drugačno!
Takole je: granolo lahko pripraviš s sestavinami, ki so ti najbolj všeč, oziroma jih imaš na voljo. Osnova so ovseni kosmiči, nato dodaj oreščke in semena, nekaj začimb, malo maščobe in nekaj za posladkat. Dodaš lahko tudi suho sadje in/ali čokolado.
Razmerje sestavin za en pekač in približno liter in pol granole je:
- 160 g ovsenih kosmičev
- 120 g oreščkov (mandljevi lističi, arašidi, orehi, kokosovi lističi …)
- 1 velika žlica chia semen ali lanenih semen
- začimbe in aromatike (cimet, kardamom, vanilijeva pasta ali esenca …, ) ter 1 ščepec soli
- 50 g maščobe (olivno olje, kokosovo olje, maslo …)
- 80 g sladkorja v tekoči obliki (javorjev sirup, med, agavin sirup)
- 40 g suhega sadja (marelice, jabolka, brusnice, rozine …) in/ali čokolade (temna, mlečna ali bela čokolada)
Postopek:
- korak: najprej skupaj zmešaš suhe sestavine (ovsene kosmiče, oreščke in semena, začimbe in sol)
2. korak: nato skupaj zmešaš tekoče sestavine (maščobo, sladilo)
*na fotografiji sem cimet dodala k mokrim sestavinam*
3. korak: suhe in tekoče sestavine zmešaš skupaj in razporediš na pekač, obložen s papirjem za peko in pečeš približno 25-30 minut v pečici, ogreti na 150°C (vmes enkrat previdno premešaš)
Če dodajaš kokosove lističe, jih dodaj pet minut pred koncem peke (sicer bi se čisto preveč popekle, celo zažgale).
4. korak: ohlajeni granoli dodaš suho sadje in/ali čokolado
Popolnoma enostavno in takooo dobro!
Ohlajeno granolo spravi v neprodušno zaprto posodo (najbolje kar stekleno), kjer bo dobra tudi več tednov.
PrintARAŠIDOVA GRANOLA S ČOKOLADO
- Total Time: 35 minut
- Yield: 1,5 l 1x
Description
Poskusi to slastno granola, ki je odlična v toplem ali hladnem mleku, v jogurtu s sadjem ali pa kot okras na tvojem najljubšem smutiju. To enostavno pripravljeno granolo hrani v neprodušno zaprti posodi tudi več tednov.
Ingredients
160 g ovsenih kosmičev
80 g mandljevih lističev
1 žlica chia semen
1 ščepec soli
50 g stopljenega kokosovega olja
50 g javorjevega sirupa (ali medu)
40 g arašidovega masla
1 žlička vanilijeve paste ali vanilijeve esence ali 1 strok vanilije
1 žlička cimeta
30 g kokosovih lističev
100 g čokoladnih kapljic (iz temne čokolade)
Instructions
- Zmešaj suhe in mokre sestavine: Skupaj zmešaj ovsene kosmiče, mandljeve lističe, chia semena in sol. V drugi posodici zmešaj stopljeno kokosovo olje, javorjev sirup, arašidovo maslo, vanilijevo pasto in cimet. Kokosovo olje naj bo še malo toplo, da se bo stopilo tudi arašidovo maslo. Na suhe sestavine nato zlij mokre sestavine in dobro premešaj.
- Granolo speci: S papirjem za peko obloži pekač, potem pa nanj v eno plast razporedi granolo. Peci jo 15 minut na 150°C, nato pa pekač previdno vzemi iz pečice, granolo premešaj in dodaj kokosove kosmiče. Nato pekač vrni v pečico in peči se 10 minut. Pozor: če uporabiš že popečene kokosove kosmiče, jih dodaj na koncu, ko se granola ohladi.
- Dodaj dodatke: Ko se granola ohladi, vanjo vmešaj še čokoladne kapljice.
Notes
Granolo hrani v neprodušno zaprti posodi (najboljše stekleni) nekaj tednov.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 30 minut