Jogurtovi kozarčki s sadjem in granolo

0 comments

Tvoje iskanje popolnega zajtrka ali malice je končano! Tile jogurtovi kozarčki s sadjem in domačo arašidovo granolo s čokolado so fantastični za tvoj želodček in tvojo dušo. Tako dobri so, tako zdravi so in tako enostavni so. Pripraviš si jih lahko tudi vnaprej!

Zajtrki so lahko prav čudna reč. Včasih se ti mudi, včasih pa imaš časa na pretek. Amapak nekaj je pa zjutraj le treba pojesti. Ti kozarčki so za takrat, ko se ti mudi. Za pripravo potrebuješ kakšni dve minuti, lahko pa jih pripraviš tudi zvečer in jih zjutraj tako le vzameš iz hladilnika. Če jih pripraviš v kozarček s pokrovom, pa lahko ta zajtrk vzameš tudi s seboj.

Ponoviva: zjutraj je treba jesti. Najbolje nekaj beljakovin in sestavljenih ogljikovih hidratov (sadje, polnozrnata živila …). Zajtrk ni pomemben le zato, da imaš zjutraj energijo (kar vsi ponavljajo v nedogled in se ljudi niti malo ne dotakne), pomembno je tudi to, da zajtrk vpliva na ves tvoj dan. Če zjutraj ješ, si zvečer ali ponoči manj lačen/na. Preverjeno! Pa še metabolizem se zjutraj po zajtrku zakurbla in telo tako ob kosilu ne prižge alarma in ne shranjuje vsega, kar poješ.

Več predlogov za odlične zajtrke najdi pod oznako Zajtrki, kjer najdeš ideje za hitre zajtrke ali pa zajtrke, ko imaš več časa.

Ok, pa poglejva, kaj potrebuješ za pripravo teh jutranjih (ali do- ali popoldanskih) kozarčkov:

 1. jogurt: Izberi si kateri koli jogurt. Ne priporočam sadnega, ker ta ponavadi vsebuje preveč sladkorja. Pa itak potem v drugem koraku dodaš sadje. Najbolj ti priporočam grški jogurt. In to ne tistega z manj maščobami. Kar izberi polnomastnega, ker bo za tvoje telo boljši. Seveda lahko izbereš tudi veganski jogurt. Če izbereš veganskega, je ta obrok primeren za vegansko dieto.
 2. sadje: Izberi sadje, ki je v sezoni. Poleti lahko izbereš tudi breskev, marelice, izkočiščene češnje. Ali pa jagode, maline ali borovnice. Lahko pa tudi banano.
 3. granolo: Nikar ne kupuj že pripravljenih granol. Doma pripravljena je boljša, pa še bolj zdrava je, ker ne vsebuje dodanega sladkorja, pa še brez dodatkov, ki podaljšujejo njeno življenjsko dobo ni. Na #sitfitsi najdeš dva recepta za domačo granolo in oba sta fantastična. Poskusi domačo lešnikovo granolo ali pa arašidovo s čokolado.

V tem receptu sem uporabila domačo arašidovo granolo s čokolado in moram ti zaupat, da je fantastična! S temi kozarčki je fantastična, ko pa jo preliješ s toplim mlekom je pa čarobna. Poskusi!

Ker je tale jed v kozarčkih, pa ti morda ne bo odveč še nekaj luštnih receptov za pripravo v kozarčkih. Pozor, ti recepti so predvsem sladice.

Da ta granola tako lepo diši sta “kriva” cimet in vanilijeva pasta. Če vanilijeve paste ne najdeš, lahko uporabiš vanilijevo esenco ali pa stroke vanilije.

Priprava kozarčkov ne bi mogla biti bolj enostavna. Imava sloj grškega jogurta, sadje (jaz sem tokrat uporabila banano in maline), na vrh pa še žlico granole. Če želiš, pokapaj z malo medu ali z javorjevim sirupom in uživaj!

Enostavna pa je tudi priprava arašidove granole s čokolado. Skupaj zmešaj ovsene kosmiče, mandljeve lističe, chia semena in sol. V drugi posodici zmešaj stopljeno kokosovo olje, javorjev sirup, arašidovo maslo, vanilijevo pasto in cimet. Kokosovo olje naj bo še malo toplo, da se bo stopilo tudi arašidovo maslo. Na suhe sestavine zlij mokre sestavine in dobro premešaj.

S papirjem za peko obloži pekač, potem pa nanj v eno plast razporedi granolo. Peci jo 15 minut na 150°C. Nato pekač previdno vzemi iz pečice, granolo premešaj in dodaj kokosove kosmiče.

Nato pekač vrni v pečico in peči se 10 minut. Pozor: če uporabiš že popečene kokosove kosmiče, jih dodaj k ohlajeni granoli tako kot čokoladne kapljice. Granolo ohladi, ji dodaj čokoladne kapljice in granolo prenesi v posodo s pokrovom.

V taki neprodušno zaprtem kozarcu lahko granolo hraniš tudi en mesec – če ti zdrži toliko časa! Granola je dobra v takih kozarčkih, na smutijih ali pa s toplim ali hladnim mlekom.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Jogurtovi kozarčki s sadjem in granolo


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 0 hours
 • Yield: za 4 kozarčke 1x

Description

Tvoje iskanje popolnega zajtrka ali malice je končano! Tile jogurtovi kozarčki s sadjem in domačo arašidovo granolo s čokolado so fantastični za tvoj želodček in tvojo dušo. Tako dobri so, tako zdravi so in tako enostavni so. Pripraviš si jih lahko tudi vnaprej!


Ingredients

Scale

Sestavine za granolo (za približno 1,5 l granole):

160 g ovsenih kosmičev
80 g mandljevih lističev
1 žlica chia semen
1 ščepec soli
50 g kokosovega olja
50 g javorjevega sirupa (ali medu)
40 g arašidovega masla
1 žlička Kotányi vanilijeve paste ali vanilij strok ali vanilijeva esenca
1 žlička Kotányi cimeta
30 g kokosovih lističev
100 g čokoladnih kapljic (iz temne čokolade)

Ostale sestavine:

4 zvrhane žlice jogurta
skodelica svežega sadja: maline, jagode, banane, breskve, borovnice … (ali žlička marmelade)
4 žlice granole
po želji malo medu ali javorjevega sirupa


Instructions

 1. Pripravi kozarčke: V kozarček daj najprej grški jogurt, na jogurt razporedi izbrano sadje (jaz sem tokrat uporabila banano in maline), na vrh pa še žlico granole. Če želiš, pokapaj z malo medu ali z javorjevim sirupom in uživaj!
 2. Pripravi arašidovo granolo s čokolado: Skupaj zmešaj ovsene kosmiče, mandljeve lističe, chia semena in sol. V drugi posodici zmešaj stopljeno kokosovo olje, javorjev sirup, arašidovo maslo, vanilijevo pasto in cimet. Kokosovo olje naj bo še malo toplo, da se bo stopilo tudi arašidovo maslo. Na suhe sestavine zlij mokre sestavine in dobro premešaj.S papirjem za peko obloži pekač, potem pa nanj v eno plast razporedi granolo. Peci jo 15 minut na 150°C. Nato pekač previdno vzemi iz pečice, granolo premešaj in dodaj kokosove kosmiče.

  Nato pekač vrni v pečico in peči se 10 minut. Pozor: če uporabiš že popečene kokosove kosmiče, jih dodaj k ohlajeni granoli tako kot čokoladne kapljice. Granolo ohladi, ji dodaj čokoladne kapljice in granolo prenesi v posodo s pokrovom.

Notes

V neprodušno zaprtem kozarcu lahko granolo hraniš tudi en mesec – če ti zdrži toliko časa! Granola je dobra v takih kozarčkih, na smutijih ali pa s toplim ali hladnim mlekom.

Uporabiš lahko katero koli sadje, uporabi tisto sadje, ki je v sezoni. Odlično je predvsem jagodičevje, poleti uporabi tisto s koščicami, čez vse leto pa so odlične tudi banane. Sredi zime bo fenomenalna tudi le tvoja najljubša marmelada.

 • Prep Time: 10 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.