Jogurtovi kozarčki s sadjem in granolo

, 13. Mar 2019 | No Comments

Tvoje iskanje popolnega zajtrka ali malice je končano! Tile jogurtovi kozarčki s sadjem in domačo arašidovo granolo s čokolado so fantastični za tvoj želodček in tvojo dušo. Tako dobri so, tako zdravi so in tako enostavni so. Pripraviš si jih lahko tudi vnaprej!

Zajtrki so lahko prav čudna reč. Včasih se ti mudi, včasih pa imaš časa na pretek. Amapak nekaj je pa zjutraj le treba pojesti. Ti kozarčki so za takrat, ko se ti mudi. Za pripravo potrebuješ kakšni dve minuti, lahko pa jih pripraviš tudi zvečer in jih zjutraj tako le vzameš iz hladilnika. Če jih pripraviš v kozarček s pokrovom, pa lahko ta zajtrk vzameš tudi s seboj.

Ponoviva: zjutraj je treba jesti. Najbolje nekaj beljakovin in sestavljenih ogljikovih hidratov (sadje, polnozrnata živila …). Zajtrk ni pomemben le zato, da imaš zjutraj energijo (kar vsi ponavljajo v nedogled in se ljudi niti malo ne dotakne), pomembno je tudi to, da zajtrk vpliva na ves tvoj dan. Če zjutraj ješ, si zvečer ali ponoči manj lačen/na. Preverjeno! Pa še metabolizem se zjutraj po zajtrku zakurbla in telo tako ob kosilu ne prižge alarma in ne shranjuje vsega, kar poješ.

Več predlogov za odlične zajtrke najdi pod oznako Zajtrki, kjer najdeš ideje za hitre zajtrke ali pa zajtrke, ko imaš več časa.

Ok, pa poglejva, kaj potrebuješ za pripravo teh jutranjih (ali do- ali popoldanskih) kozarčkov:

  1. jogurt: Izberi si kateri koli jogurt. Ne priporočam sadnega, ker ta ponavadi vsebuje preveč sladkorja. Pa itak potem v drugem koraku dodaš sadje. Najbolj ti priporočam grški jogurt. In to ne tistega z manj maščobami. Kar izberi polnomastnega, ker bo za tvoje telo boljši. Seveda lahko izbereš tudi veganski jogurt. Če izbereš veganskega, je ta obrok primeren za vegansko dieto.
  2. sadje: Izberi sadje, ki je v sezoni. Poleti lahko izbereš tudi breskev, marelice, izkočiščene češnje. Ali pa jagode, maline ali borovnice. Lahko pa tudi banano.
  3. granolo: Nikar ne kupuj že pripravljenih granol. Doma pripravljena je boljša, pa še bolj zdrava je, ker ne vsebuje dodanega sladkorja, pa še brez dodatkov, ki podaljšujejo njeno življenjsko dobo ni. Na #sitfitsi najdeš dva recepta za domačo granolo in oba sta fantastična. Poskusi domačo lešnikovo granolo ali pa arašidovo s čokolado.

V tem receptu sem uporabila domačo arašidovo granolo s čokolado in moram ti zaupat, da je fantastična! S temi kozarčki je fantastična, ko pa jo preliješ s toplim mlekom je pa čarobna. Poskusi!

Ker je tale jed v kozarčkih, pa ti morda ne bo odveč še nekaj luštnih receptov za pripravo v kozarčkih. Pozor, ti recepti so predvsem sladice.

SESTAVINE (za 4 kozarčke)

Sestavine za granolo (za približno 1,5 l granole):

  • 160 g ovsenih kosmičev
  • 80 g mandljevih lističev
  • 1 žlica chia semen
  • 1 ščepec soli
  • 50 g kokosovega olja
  • 50 g javorjevega sirupa (ali medu)
  • 40 g arašidovega masla
  • 1 žlička Kotányi vanilijeve paste ali vanilij strok ali vanilijeva esenca
  • 1 žlička Kotányi cimeta
  • 30 g kokosovih lističev
  • 100 g čokoladnih kapljic (iz temne čokolade)

Ostale sestavine:

  • 4 zvrhane žlice jogurta
  • skodelica svežega sadja: maline, jagode, banane, breskve, borovnice … (ali žlička marmelade)
  • 4 žlice granole
  • po želji malo medu ali javorjevega sirupa

PRIPRAVA

V kozarček daj najprej grški jogurt, na jogurt razporedi izbrano sadje (jaz sem tokrat uporabila banano in maline), …

… na vrh pa še žlico granole. Če želiš, pokapaj z malo medu ali z javorjevim sirupom in uživaj!

Priprava arašidove granole s čokolado:

Skupaj zmešaj ovsene kosmiče, mandljeve lističe, chia semena in sol. V drugi posodici zmešaj stopljeno kokosovo olje, javorjev sirup, arašidovo maslo, vanilijevo pasto in cimet. Kokosovo olje naj bo še malo toplo, da se bo stopilo tudi arašidovo maslo. Na suhe sestavine zlij mokre sestavine in dobro premešaj.

S papirjem za peko obloži pekač, potem pa nanj v eno plast razporedi granolo. Peci jo 15 minut na 150°C. Nato pekač previdno vzemi iz pečice, granolo premešaj in dodaj kokosove kosmiče.

Nato pekač vrni v pečico in peči se 10 minut. Pozor: če uporabiš že popečene kokosove kosmiče, jih dodaj k ohlajeni granoli tako kot čokoladne kapljice. Granolo ohladi, ji dodaj čokoladne kapljice in granolo prenesi v posodo s pokrovom.

V taki neprodušno zaprtem kozarcu lahko granolo hraniš tudi en mesec – če ti zdrži toliko časa! Granola je dobra v takih kozarčkih, na smutijih ali pa s toplim ali hladnim mlekom.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply